Kitap 24 Saat Müslümanca Bir Hayat, Edep Risalesi
Yazar İhsan Şenocak
Yayınevi Hüküm Kitap
Kağıt Cilt 2.Hamur, Karton kapak cilt
Sayfa Ebat 156 sayfa, 13,5x21 cm
Yayın Yılı 2021
İhsan Şenocak 24 Saat Müslümanca Bir Hayat kitabı nı incelemektesiniz.
Hüküm Yayın 24 Saat Müslümanca Bir Hayat kitabı hakkında yorumları oku yup kitabın konusu, özeti, fiyatı, satış şartları hakkında bilgiyi geniş bir şekilde edinebilirsiniz.
Yaratan Rabbinin adıyla oku . O, insanı " alak " dan yarattı. Oku, Senin Rabbin en cömert olandır. Alak 1-2
MUKADDİME
Çoğunluğun cennet diye gittiği yönde cehennem var. Teknolojinin ve kitle iletişim vasıtalarının beyinlerini işgal ettiği gençlerin hâli içler acısı. Gördüğümüz tabloların önemli bir bölümü gerçek suretinde değil.
Modern çağ insanı uykunun da bir sonu olduğuna inanırsa tükeniş, yerini uyanışa bırakacak. İnsan, geri kalan ömrünü kurtarmak için uyanma iradesini kuşanmak. Saati kurtaranlar günü, günü kurtaranlar ömrü, ömrü kurtaranlar da insanlığı kurtaracak.
Kurtuluş, büyük uyanışın dördüncü tezâhürü ile başlayacak. Bütün zamanları içine alan ilk büyük uyanış Allah Rasûlü ile gerçekleşti: Yesrib Medine, müşrikler muvahhid, asiler müeddeb mü'min oldu. Allah Azze ve Celle'nin hayatın her anına şahit olduğu ve hesabını soracağı şuurunu kuşanan sahâbede ki değişim, anneleri, babaları da içinde olmak üzere yakın ve uzak çevrelerinde önce büyük bir hayret uyandırdı, sonra Arab'ın kabile-kabile hidayetine vesile oldu. Rabbine teslim olan kul, ona nereden, niçin geldiğinin ve nereye gideceğinin cevabını veren Allah'ın Rasûlü'ne karşı derin bir edeple bağlanır. Hattab'ın oğlu iken Ömer'ul Faruk olur. Allah ve Rasûl buyruğuyla varlığını yeniden inşa eden mü'min, hayatının her safhasında edebiyle temayüz eder.
Sahâbe Dönemi insanın Allah'a (cc), Rasûlü'ne ve cemiyete karşı edebi kuşanma devri olması hasebiyle, saadet asrı olmayı hak etmiştir. Sonraki asırlar kıymetini o asra yakınlık ve uygunluk cihetiyle alır.
Sahâbeden sonra gözboyacılar, insanlığın yolunu kesti. Yine yönünü kaybetti beşeriyet. Selçuklularla ikinci diriliş başladı. Sonra yine yolu kesildi insanlığın. Ümmet, Osmanlı ile üçüncü dirilişe "bismillah" dedi. Devlet-i Âliyye'nin himayesinde uzun zaman saadet ikliminde yaşadı müminler. Beşeriyet yekûn ifadesiyle tekrar varoluş gayesinden koptu. Zillet ve mağduriyet devri altı asır sonra geri geldi. Şimdi dördüncü dirilişin arefesindeyiz. Bu çağı da ömrünü küfrün akidesi ve yaşam şeklinden koruyanlar kurtaracak.
Allah Rasûlü'nü |sav| "üsve-i hasene" olarak kabul eden Müslüman, her durumda ve har şartta Rabbiyle birlikte olur. İnsan, kalbi başta olmak üzere bütün âzâları ile Allah Teâlâ'nın tayin ettiği vazifeleri ifa ederken lisanı da ihtiyarî olarak Rabbini zikretmelidir. O zaman her baktığı noktada Rabbinin azâmetini görür, O'nu [1] teşbih eder.
Mümini, imandan amele, abdestten namaza, zikirden istiğfara, selamdan musâfahaya, misafir ağırlamadan uğurlamaya, kalemden kelama, projeden inşaya, nişandan izdivaca, para kazanmadan infak etmeye, düğünden derneğe, taziyeden cenazeye, fertten cemiyete, evden çarşıya kilim dokur gibi ilmek ilmek hayatını irfanla dokumaya çağıran bu eser, Allah'a Rasûlü'ne ve cemiyete karşı onda ve terbiyesiyle memur olduğu evladında bir farkındalık oluşturmaya ve buna bağlı olarak bir şuur inşa etmeye taliptir.
Evlerde, medreselerde ve iş yerlerinde kurulacak ders halkalarında babalar, muallimler, amirler ve tacirler nezaretinde bu eser okunur, Allah'a ve Rasûlü'ne m âit ayetler, hadisler ezberlenir ve gereğince amel edilirse mekan değişir, zaman mübarek çağlarla irtibat kurar, işte o zaman ev de, iş yeri de İslâm okulu olma noktasında önemli mesafeler kat eder.
Özlemini çektiğimiz müeddeb nesil fabrikalarda değil, Allah ve Rasûl buyruğunun hâkim olduğu evlerde yetişecektir. İslâm evinden mahrum olan Batı, bilimde-sanayide terakki ettikçe ahlakta tedenni etti. Büyük İslâm medeniyetinin ruh vereceği yeni dünyanın yüce devletinin tebası böyle bir sendrom yaşamayacak. Çünkü madde planında
terakkinin yoluna açacak âlim ve arif gibi sanayici de, mühendis de İslâm okulu gibi faaliyet gösteren evlerde yetişecek.
Gayret bizden tevfik Allah Azze ve Celledendir.
İhsan ŞENOCAK
Ocak-2021
[1]Âyet-i kerimelerin bir kısmının mânası, tefsirli meâl şeklinde verilmiştir. Bazı hadîs-i şerifler de bu şekilde tercüme edilmiştir. -11-