Kitap Doğal Aile
Yazar Nureddin Yıldız
Yayınevi Tahlil Yayınları
Kağıt Cilt 2.Hamur - Karton Kapak Cilt
Sayfa Ebat 304 sayfa , 13,5x21 - Roman Boy
Yayın Yılı 2017
Tahlil Yayınları Doğal Aile kitabı nı incelemektesiniz.
Nurettin Yıldız Doğal Aile hakkında yorumları oku yup kitabın konusu, özeti, fiyatı, satış şartları hakkında bilgiyi geniş bir şekilde edinebilirsiniz.
Yaratan Rabbinin adıyla oku . O, insanı " alak " dan yarattı. Oku, Senin Rabbin en cömert olandır.
Allah Tealanın kitabında, evlenmeyi simgeleyen ifade olarak kendileriyle huzur bulasınız diye afişleştirdiği eşlerin birbirlerinin huzursuzluk kaynağı durumuna gelmesi, oturup hiç kalkmadan nereye doğru gittiğimizi düşündürecek nitelikte bir işarettir.
Müslüman bir insanın doğurduğu çocuğundan korkması ne büyük bir afettir! Bir annenin ambarlardan taşan rızık bolluğuna rağmen doğurmaktan korkması nasıl izah edilebilir? Ailemiz, tam anlamıyla kuşatılmıştır.
Takdim
İnsanın kaynağı olan aile, doğallığını yitirdikten sonra domatesin suni olmasının ne sakıncası olacak? İnsanlar organik bitkilere farklı fiyat öderken esasen bir beklentilerini de göstermiş olmaktadırlar. "Midemize ne giderse gitsin!" denmemektedir. Aile, bilhassa teknolojinin kablosuz hâle gelmesiyle beraber büyük bir hızla sunileşme uçurumuna yuvarlanmaktadır. Çok garip bir tecelli de bu yuvarlanışı insanlar gözleri ile izleyebilecekleri kadar yakından müşahede etme imkânı buldukları hâlde, eli kolu bağlı beklemekte sakınca görmemektedirler.
Ailemiz, en temel ilkelerinden itibaren bütünüyle sunilik kuşatması altında bulunmaktadır. Eşler arası ilişkilerden, çocuklar ve büyüklerin bağlantılarına kadar her alanda bu sunilik göze çarpmaktadır. Belki çarpık görülecektir ama suniliğin en bariz göstergelerinden biri evlilik yıl dönümleri, yaş günleri ve benzeri sevgiyi, saygıyı muayyen bir güne sıkıştıran anlayışın yaygınlaşmasıdır. Bilhassa "anneler/babalar günü" kadar yapmacık bir gün olamaz zannederim.
Allah Teâlâ'nın kitabında, evlenmeyi simgeleyen ifade olarak "kendileriyle huzur bulaşınız diye" afişleştirdiği eşlerin birbirlerinin huzursuzluk kaynağı durumuna gelmesi, oturup hiç kalkmadan nereye doğru gittiğimizi düşündürecek nitelikte bir işarettir. Müslüman bir insanın doğurduğu çocuğundan korkması ne büyük bir afettir! Bir annenin ambarlardan taşan rızık bolluğuna rağmen doğurmaktan korkması nasıl izah edilebilir? Ailemiz, tam anlamıyla kuşatılmıştır. Medyasından kültürüne kadar pek çok kuşatıcının yanında en çarpıcı kuşatıcı aile fertlerinin kendileridir. Erkek ve kadın, neredeyse sorun üretme yarışına girerek aileyi sarsmakta sakınca görmemektedirler. Henüz aybaşı olmamış kızların boşandıklarında nasıl geçineceklerini hesap etmeye başlamaları, üzerimize inmiş bir musibet yağmurunun ıslattığı umutlarımızı göstermektedir. Çocuk denecek yaştaki çocukların, bir kadın olan annesinin gözü önünde, evlenip bir kadının belası ile uğraşmaktan söz etmesi, evlenme yerine evlenmeden keyfini görme sinyalleri vermesi afetten başka bir kelime ile yazılıp anlatılabilecek bir durum değildir.
Aile davamızın en büyük düşmanları üzerine bir inceleme yapılacak olsa ne yazık ki ailenin iki esası olan anne ve babalar, ilk sıralarda yer alacaklardır. Filan şer güç veya çeteden önce çocuklarını harama iten anne ve babalar, aileyi harap edecek kararlar almaktadırlar. İnsanı yaratan Allah'ın elçisi Peygamber aleyhisselam efendimiz, evlenmekten başka iffeti koruyabilecek bir yöntem bilmediğini beyan ederken üniversite amfilerinde ateşten bir çemberin ortasında yıllarca durmak zorunda kalan çocuklarının "Beni evlendirin!" ricasına hiçbir maddi darlık söz konusu olmadığı hâlde, "vakti gelmemiş olmak, iş kurmamış olmak, askerlik yapmamış olmak..." gibi hesapsız kurulmuş cümlelerle cevap verebilmektedirler. Bir de anne-baba, çocuklarının henüz "ağzının süt koktuğunu, daha tertemiz bir çocuk olduğunu" söyleyerek evlenme teklifini reddetmeleri yok mu? Allah'ım! Bu ne dalgınlık, ne cürettir! Bizi bize bırakma Rabb'im!
Yaşam tarzımızın değişmesi en çok ailede kendini gösterirken, en büyük yatırımımızın da ailede olması gerektiğini ispat etmektedir.
Bu çalışma, Ümmet'imizin en önemli dertlerinden biri hakkında bir iş yapma gayretinin ürünüdür. Allah Teâlâ'dan bizi, ailemizi korumasını dileriz.
Çok önemli bilgiler ihtiva ettiğini iddia edemeyiz. Dertlerimiz sayıp ürkütmeyi de tercih etmeyiz. Dertlerimizi bilmek ve çareler arayışında koşuşturmaktır yaptığımızın özeti.
Amellerimizi kabul buyurmasını Allah Teâlâ'dan niyaz ederim.
Nureddin YILDIZ
Ashabı kiramdan Abdullah bin Amr bin As radıyallahu anh diyor ki:
-Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellemi gördüm, minberde insanlara konuşma yapıyordu. Torunu Hasan çıktı, geldi. Omzunda büyük bir hırka vardı. Ayağına takıldı hırka ve düştü. Yüzükoyun düşmüştü. Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem minberden indi, ona doğru yürüdü. İnsanlar bu durumu görünce çocuğu aldılar ve ona getirdiler. Onu kucağına aldı ve buyurdu ki:
"Allah şeytana lanet etsin. Çocuk bir imtihandır. O buraya gelmese ben minberden inmeyecektim." (El-Mu cemu l Kebîr, 2626; Rivayetin bir benzeri için bkz. Ebu Davud, Salat, 235/1109)
Ders: Hadisten açıkça anlaşılıyor ki işlerimizde şeytanın çelmelerini sıfırlamak mümkün değildir. Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem insanlara konuşma yaparken şeytan, torununu onu rahatsız edecek bir noktaya sevk edebilmektedir. Aile düzenimizi, sıfır şeytan etkisi ile kurmamız veya sürdürmemiz mümkün değildir. Hayatı, hastalıklarla mücadele ile yaşamaya mecbur olduğumuz gibi aile düzenimizi de şeytanın kışkırtmalarına karşı yılmadan sürdürmek zorundayız. O vardır diye bırakıp gidemeyiz. Ona ayak uyduramayız. Ne hayalciyiz ne de korkak!
Aile Fıtridir
Aile Soyu
Mü'min insan, aile soyunu babamız Âdem aleyhisselamdan başlatır ve son insana kadar devam ettirir. Kısır aileler bizim ailelerimiz olmamalıdır. Bütün insanlığı kuşatan, mü'min kardeşlerini yanı başında hisseden aile anlayışı; insan olma, mü'min olarak yaşama mantığının sonucudur. Bu anlayışta da ırkçılığa yer yoktur. Olayları ve gelişmeleri yöresel düşünce ile anlamaya yer yoktur.
Fıtratı, Allah'ın yarattığı tarz/orijinal şekil anlamında kullanıyorum. "Aile fıtridir." denirken "Allah'ın insanı yarattığı orijinal tarz, aile ile şekillenmiş olan tarzdır." denmiş olmaktadır. Aileye ait bütün iddiaların, kanun ve kuralların bu mantık üzerinden ele alınması gerekmektedir. Aileyi, insanlığın yeryüzündeki tekâmülünün bir neticesi olarak görmek kesin bir hatadır. İklim şartlarının, siyasi gelişmelerin sonucu oluşmuş bir kavram da değildir aile. Âdem ve Havva'dan sonraki bütün insanların, bir erkekle bir kadının bir arada olması ile ortaya çıkması gerçeği ne kadar reddedilemez bir kural ise erkeği ve kadını ihtiva eden çatı yapının adı olan aile de o kadar reddedilemez bir kuraldır. Bu reddedilemezlik sadece, ailenin geçmişteki yeri ve saygınlığı anlamında da kullanılmamaktadır. Geçmişteki aile ile gelecekteki aile bulundukları yer bakımından aynıdır. Hatta gelecekteki ailenin geçmişteki aileden çok daha aktif ve önemli bir yer sahibi olduğunu söylememizde de sakınca yoktur. Dünya küreselleştikçe ailenin önemi artmaktadır. Ekonomi ve siyaset, günlük hayatın ayrılmazı olarak insanları şekillendirdikçe camilerden önce "aile" ilk sığınma noktamız olacaktır.
Ailenin korunması camilerin korunmasından daha önemli gibi durmaktadır önümüzde. Bunun da iki temel nedeni vardır. Birincisi, camiler her insanın dikkatini çekecek bir konum arz etmektedir. Müslüman olmayan güçler bir camiye taarruz yaptığında bütün Müslümanlar ayağa kalabilmektedirler. Caminin gördüğü zarar minaresinin yıkılması, camlarının dökülmesi şeklinde göze batarken ailenin gördüğü zarar bir cam kırılması şeklinde ortaya çıkmadığından sonuçları çoğu zaman onlarca sene sonra karşımıza çıkabilmektedir. En başta nikâh müessesesinin zedelenmesi, daha sonraki süreçlerde ise aile fertlerinin "aile saygınlığı" dairesinin dışına taşmaları gibi uygulamalar, izleri bir sonraki nesillerin üzerinde anlaşılabilecek uygulamalar olmaktadır. Caminin camları kırıldığında o dakika içinde refleks gösterilebilirken aile tahribatında bu refleksin gösterilmesi bir nesli bulabilmektedir. Bu da kimi zaman elli yıl olarak sayılabiliyor. Bu birinci nedenden ötürü ailenin konumuna bu zaviyeden bakarak "Ailenin korunmasının caminin korunmasından öncelikli olduğu bir zamanda yaşıyoruz." denilebilmektedir.
Birinci maddede, zikredilmesi yararlı bir uyarı olarak şunu söyleyebiliriz:
Müslümanlar arasında "caminin korunması" dendiğinde bunu, caminin camlarını kırılmaktan koruma, minaresini düşman saldırısından koruma olarak anlayacak idrak oldukça yaygındır. Esasen caminin korunması camlarının kırılmaktan korunması demek değildir. Cami, semtinin sakinleri tarafından sabah namazında doldurulmadığı ve namaz aralarında ilim meclisleri ile imar edilmediği sürece korunmuş değildir. Camilerin asıl korunmuşluğu, imar edilmeleridir. İmar edilmeleri de kuruluş maksatları olan namaz ve ilimle canlı tutulmaları ile mümkün olacaktır.
Aynı şekilde ailenin korunmasından söz edildiğinde bu korumayı, aile sakinlerinin evine hırsız girmesini engelleme, kızlarının iffetini muhafaza etme şeklinde anlayamayız. Böyle bir koruma, iman ehli olmayan aileler için bile geçerlidir. Biz ümmeti Muhammed olarak bu seviyenin çok çok üstünde bir ailenin sahipleriyiz. Asıl koruma, aileyi Allah ne için tesis etti ise o tesis gayesini tahakkuk ettirmekle mümkündür.
İkinci madde olarak da şunu tespit etmek isteriz:
Camilerin müdavimleri, oraları imar edecek insanlar, aile ortamından gelmektedir. Sıkıntılı ailelerin sıkıntılı fertleri ile dolmuş camilerden beklentilerimizin gerçekleşmesini hayâl edemeyiz. Annelerin doğurdukları, bir tür genetik sorunlar taşıyorken onların camilerde iyileştirilme beklentileri gerçekleşmesi zor bir beklentidir. Bu hakikat bizim Müslümanlar olarak camilerden beklentilerimizi evlerimizle paylaşmaya zorunlu olduğumuzu göstermektedir.
Fıtrat Korunmalıdır
Tabiat ve çevre üzerinde son zamanlarda oluşan edebiyatın doğruluğu veya yanlışlığını tartışmıyoruz. Tabiat da korunmalıdır. Ormanlar imha edilmesin, denizler kirletilmesin. Kuşlar yaşasın, doğal hayat korunsun. Bunlar da fıtrattandır, tabiilik gereğidir.
Bunlar üzerinde devletlerarası toplantılar yapılıp kanunlar oluşturulurken ailenin bir kuş türü kadar önemsenmiyor olmasını anlamlandıramıyoruz. Şu dünya ve dünyanın içinde bulunduğu her şey insan içindir. Ne kadar değerli olursa olsun hiçbir şey insandan üstün tutulamaz. İnsan en değerlidir. En değerli olan insanın menşei olan aile de en değerli tutulmalı ve ona göre üzerinde hassas davranılmalıdır. Ailenin oluşma ve yaşama sürecinin gerektirdiği titizlik korunduğu kadar insan için yatırım yapılmış olacaktır.
-Günahsız bir aile değildir, günah işleyebilen ama Allah'tan af için çırpınan bir ailedir. - Cahil kalmaz. "Doğal aile" fıkıh başta olmak üzere aileyi ilgilendiren bilgileri öğrenmeye baş koyan bir ailedir.
-Bu ailenin yaşadığı ev harap değildir, Kur'an okunur bir evdir. "Doğal aile" sakinleri günde bir sayfa da olsa Kur'an ile bağını koparmadan yaşar.
Mü'min kimliğimiz, her şeye o kimliğimizle bakmamızı emretmektedir. Nisa suresinin yirmi birinci ayetinde Allah Teâlâ, nikâhlı erkekle kadının arasındaki sözleşmeyi "çok ağır bir söz" olarak tarif etmektedir. Kur'an'ımızın hangi kelimeyi neden kullanacağını bilen bir mü'minin, bu ifadenin ne kadar etkili bir iz bırakacağını anlaması kolay olacaktır. Kur'an'ımız ailenin esası olan erkek ve kadının nikâhlanmalarını "çok ağır bir söz" diye öne çıkarırken o kitaba iman eden bir mü'minin aileyi sarsmayı "karı boşamak" diye tanımlaması bir kimlik çelişkisi olmaz mı? Ailenin sarsılması olarak gerçekleşen fitnelere neden olanların yaptıklarını "komşuya bildiğini söylemek" diye tanımlamaları kurtulmaları için yeterli olabilir mi? Ormanların bile korunmaya çalışıldığı bir zamanda ailenin temellerinin korunmaması izah edilemez bir hata olur.
Ailenin kıymetinin bilinmemesine neden olan en önemli hususlardan biri, ailenin erkekten soruluyor zannedilmesidir. Evet, erkek ailenin birinci derecede mesul kişisidir. Birinci derecede mesul olmak, ikinci kişinin ve diğer kişilerin sorumlu olmamaları olarak ele alınamaz. Erkek kadar kadın da ailenin camileştiriltnesinden sorumludur.