Kitap Eşimi Anlamak İstiyorum
Yazar Saliha Erdim
Yayınevi Hayat Yayınları
Kağıt Cilt 2.Hamur, Karton kapak cilt
Sayfa Ebat 416 Sayfa - 13.5x21 cm
Yayın Yılı 2020
Saliha Erdim Eşimi Anlamak İstiyorum kitabı nı incelemektesiniz.
Hayat Yayınları Eşimi Anlamak İstiyorum kitabı hakkında yorumları oku yup kitabın konusu, özeti, fiyatı, satış şartları hakkında bilgiyi geniş bir şekilde edinebilirsiniz.
Yaratan Rabbinin adıyla oku . O, insanı " alak " dan yarattı. Oku, Senin Rabbin en cömert olandır. Alak 1-24
Saliha Erdim
Eşimi Anlamak istiyorum
Saliha Hanım'ın sayısız çalışmalarına tanıklık ettim. Danışanının peşini bırakmıyor. Onu sarmalıyor, başarabileceğine inandığı ana kadar muhatabının adımlarıyla yürüyor.
Bu kitapta; alicenap gönüllü, ajandası sayısız hatıra, çantası sayısız pratiklerle dolu bir bilge kadının tecrübelerini, anne bir danışmanın hayat dolu dokunuşlarını, diriltici soluklarını ve uygulanabilir tavsiyelerini bulacaksınız!
Mehmet Ali Bulut
İnsanlık kapısını açık tutalım ki gidip gelenler olsun. Eğer o kapı kapalı kalırsa, yalnızlığın gürültüsünde kimse sesimizi duyamaz.
İnsanlık yolunda ilerlememiz ve nitelikli bir insan olmaya doğru gidişimiz, sorunlara insanca bir bakış açısıyla ve muhatabımızı ötekileştirmeden, kazandıran bir tutumu benimsememizle olacaktır. Ancak bu şekilde gelecek nesillere bırakılacak insanlık mirasında bizim de katkımız olur.
Bu kitap, küçücük hacmiyle, insanca davranabilmenin ve insana değer vermenin küçük bir pratiği niteliğindedir.
ÖNSÖZ
Şükürle Bismillah
Bu kitap, sorunlara cevap niteliğindeki terapi yaklaşımından ziyade, olaylara yeni bir bakış açısı geliştirmek ve hangi durumdaysanız, ondan daha iyi durumda olunabileceğini örneklemek için yazıldı. Yani, "Daha iyi olmamanın mazereti yoktur" anlayışının bir açılımı mahiyetinde. İlâveten, şimdiki durumdan daha iyi olabilmek mümkündür ve bunu denemek herkesin boynunun borcudur. Piyasada örneği olmayan bir bütünlük ihtiva etsin istedik. Her birimizin aklına geliveren, bizi uygulamaya sevk eden düşünce ve inançların dışında da farklı yaklaşımlar olabileceğini göstermeye çalıştık.
Sorunları, en çok yaşananlar arasından seçtik. Mahremiyeti korumak için kişi ve özellikleri değiştirerek ele aldık. Maksat, konuya nasıl yaklaşacağımızı ifade etmekti. Çünkü her farklı yaklaşım biçimi, bir alternatif olarak yeni yollar açar ve kişiyi zenginleştirir. Sorunları diyaloglar halinde aktardık ki, nasıl bir anlayışın bu noktaya getirdiği anlaşılsın diye. Kimi sorunda, danışanımızın anlayışı ve ne düşündüğü ortaya çıksın diye diyalogu uzun tuttuk. Okuduğunuz metinlerin bir kısmı ilk seansta bu noktaya gelmedi. Bazen bunun için birkaç seans görüşmek gerekti. Burada daha kısa ve öz ifade edebilmek için bir seansta verdik. Diyaloglara baktığınızda, kimi zaman terapi üslubunu, kimi zaman da danışman üslubunu göreceksiniz. Bu kitap teknik bir terapi kitabı olmadığı için konunun anlaşılmasına yardımcı olacak şekilde bir usul tercih ettik. Eğer bu kitabı meslektaşlarım için hazırlasaydık, mutlaka daha en baştan, mesleki literatüre uygun kavramlarla ve terapi anlayışına uygun diyaloglarla konuları açardık. Meslek mensubu olmayan kardeşlerimiz tarafından kolay anlaşılabilsin diye bu tarz bir üslupla hazırladık.
Durumu belirleyen şey, sorunun ne olduğundan ziyade, bu sorunun bizim hangi düşüncemizi tetiklediği ve bize ne hissettirdiğidir. Biz de buna göre davranır ve tavır alırız. İşte tam da bu noktada, o böyle davrandıysa, benim şöyle davranmamı hak ediyor dediğimizde, muhatabımızın düştüğü aynı çukura doğru koşar adım ilerliyoruz demektir. Bunun gibi tuzakları ve zemini kayganlaştıran anlayışları ifade etmeye çalıştık. Maksat, birlikte daha iyi olabilmek.
Birinci bölüm, asıl dikkatle okunması ve anlaşılması gereken kısım diyebiliriz. Çünkü bir soruna çözüm bulmaktan daha önemlisi, sıkıntıları soruna dönüştürmeyecek bir anlayışa sahip olmaktır. Ne düşünüyoruz, nasıl anlıyoruz, nasıl davranıyoruz ve bunların arka plânında neler var? Soru sormayı ne kadar biliyoruz ve hangi ihtiyacımız bize soru sorduruyor? İşte bu ve buna benzer pek çok başlığın titizlikle ele alındığı birinci bölüm, sizin bundan sonra yol arkadaşınız olmaya adaydır.
Her sorunun başına bir çizim hazırlayarak, konunun görsel olarak da kuşatması ve hatırda kalmayı kolaylaştırmasını hedefledik. İlâveten, konuya uygun özlü sözlerle zenginleştirdik, okuyanı düşündürsün ve zihni öyle hazırlasın ki konu çok daha kolay ve güzel anlaşılsın diye.
Her sorun, muhatabımızı düşündürmeye yönelik sorularla ele alındı. İlk başta, diyaloğu kısa tutmak için görüşmede edindiğimiz bilgiler verdik. Daha sonra diyaloğa geçtik. Bazı konular birbirine yakın olduğu için muhataplara söylediğimiz sözler benzerlik arz edebilir. Özellikle, bu durumda bulunanların soracakları sorular, bu durumda olanların yapacakları dualar ve bu durumda bulunan gençlerin anne babalarına mesajlar başlıkları altındaki yazdıklarımızda, kimi zaman engellenemeyen mesaj benzerlikleri göreceksiniz. Bu durumun hoş görülmesini istirham ediyoruz. Diyaloğun sonundaki bu üç bölüm, özellikle yeni bir anlayış kazandırmaya yönelik çok önemsediğimiz bir tarzdır. Sorusunu ve duasını değiştirenlerin hayatı da değişmeye başlar, çünkü arayış netleşmiştir.
Bu çalışmanın ve serinin yayınlanacak diğer kitaplarının; değerli kardeşlerimin hayatında, Rabbim'in razı olacağı bir etki alanı oluşturması, kalıcı anlayış ve yaklaşım kazandırması niyazlarımı Rabbim'e sunuyorum. Kazanılan yeni yaklaşımlar ve yapılan dualar, en büyük kazancımız olacaktır ve talibiz efendim.
Allah kabiliyetli olanları sınava sokar ve zirveyi nasip ettiklerine yokuş tırmandırır.Bu kitap, zirveye tırmanırken yol arkadaşınız olmaya adaydır.
Sevmeyene karınca yük, sevene filler karınca. Dağı bile taşır insan, âşık olup inanınca. Şems-i Tebrizi
"Eskiler, erdemin ışığıyla ortalığın aydınlanması için, önce devlet işlerini yoluna koyarlardı. Devlet işlerini yoluna koyabilmek için, önce ev işlerini yoluna koyarlardı. Ev işlerini yoluna koyabilmek için, önce kendi kendilerine çeki düzen verirlerdi. Kendi kendilerine çeki düzen verebilmek için, önce kendi içlerindeki düzeni yoluna koyarlardı. Kendi içlerindeki düzeni yoluna koyabilmek için, önce düşüncelerini yoluna koyarlardı. Düşüncelerini yoluna koyabilmek içinse, önce bilgi eksikliklerini giderirlerdi."
Konfüçyüs (Yüce Bilgi kitabından)
Görmek için ilgi,
Anlamak için bilgi,
Başarmak için sevgi,
Sonuç için sabır,
Bunların hepsi içinse,
Kesintisiz emek gerek.