Kitap Fıkıh Usulü
Yazar Hasan Karakaya
Yayınevi Beka Yayınları
Kağıt Cilt Şamua Ivory Kağıt, Kalın Ciltli
Sayfa Ebat 758 sayfa, 17x24 cm
Beka Yayıncılık Fıkıh Usulü kitabını incelemektesiniz.
Hasan Karakaya Fıkıh Usulü kitabı hakkında yorumları oku yup kitabın konusu, özeti, fiyatı, satış şartları hakkında bilgiyi geniş bir şekilde edinebilirsiniz.
Yaratan Rabbinin adıyla oku . O, insanı " alak " dan yarattı. Oku, Senin Rabbin en cömert olandır. Alak 1-2
TAKDİM
Âlemlerin Rabbi olan Allah'a hamd, O'nun koyduğu şeriatı bizlere tebliğ eden Muhammed sallallahu aleyhi ve sellem'e ve onun yolundan giden âline ve ashabına salâtu selam olsun.
Okuyuculara sunulan bu eserin özünü, Kahire Hukuk Fakültesi'nde kaydedilmeye çalışılan ders notları ve sonradan ilave edilen açıklamalar teşkil etmektedir.
Konusunda mütevazı bir eser olan bu kitabı derlerken, bizde maddî ve manevî büyük katkıları bulunan ve mükâfatları yüce Mevla'ya bırakılarak isimleri zikredilmeyen kardeş ve arkadaşlara candan teşekkür eder, dünya ve ahiret saadetine erişmelerini niyaz ederim.
Rahmeti her şeyi kuşatan yüce Mevla'dan dileğimiz, bizlere rızasına uygun yaşamayı ve rızasına uygun ölmeyi nasip etmesidir. O, günahları bağışlayan, niyazları kabul edendir. O, ne güzel dost, ne güzel yardımcıdır.
Fatih - İstanbul
24 Nisan 1995
ÖNSÖZ
Öncülerimiz olan İslâm âlimleri, bizlere ilimler arasında mertebesi yüksek, faydası tartışılmayan, eski ve yeni hiçbir ümmette eşi ve benzeri görülmeyen ü&ün bir hukuk metodu bırakmışlardır. Buna "Fıkıh Usûlü İlmi" denilmektedir.
İslâm hukuku âlimleri, Allah'ın Kitabı'nı ve Rasûlü'nün sünnetini iyice anlamak ve bunlardan kulların yükümlü oldukları hükümleri sıhhatli bir şekilde çıkarmak için fıkıh usûlünde bir kısım kurallar tespit etmişler ve bu çabalarıyla her şeyden önce Allah'ın rızasına ulaşma gayesini hedeflemişlerdir.
Şüphesiz ki, şer'î hükümleri dinen itibar edilen kaynaklardan çıkarma, kişilerin hevâ ve heveslerine veya tesadüfen rastlanan gelişigüzel kurallara göre değil, bu sahada uzun çalışmalar sonucu elde edilen sağlam kaideler ve hassas kriterlere göre yapılacaktır. Böylece içtihad eden fakih, bu kural ve kriterlere uyarak sıhhatli bir sonuca varsın ve sağlam bir yol izleyerek şer'î hükmü tespit edebilsin.
Aksi takdirde ayağı kayar, istemese de sapar ve şeriatın ruhuna aykırı hükümler tespit etmiş olur. Böylece hem kendi sapar hem de insanları saptırmış olur. İşte bu yanlışa düşmemek için "Fıkıh Usûlü" ismiyle anılan ve İslâm hukukunda sağlam bir metot olarak takip edilen bu ilme ve bunu bilmeye büyük ihtiyaç duyulmaktadır. Çünkü şer'î hükümlerin kaynaklarının neler olduğu, bu kaynaklardan her birinin ne türden hükümlere dayanak olacağı ve bunların kendi aralarında kuvvetlilik derecelerine göre nasıl sıralandıkları "Fıkıh Usûlü İlmi" ile öğrenilir. Keza müctehid fakih, şer'î kaynaklardan hüküm çıkarırken hangi şart ve kurallara uyulması gerektiğini bu ilimden öğrenmiş olur.
Özetle: Fıkıh usulünü inceleyen kişi;
Müctehid imamların dinî hükümleri çıkarırken kullandıkları metotları öğrenir ve bu sayede yeni ortaya çıkacak meseleler hakkında nasıl fetva verebileceğini bilmiş olur.
Müslümanların müctehid imamlardan nakledilen dinî hükümlere güveni artar ve mezhepleri birbirleriyle karşılaştırma imkânı doğar.
Fetva verme konumunda olan kişi, haklarında hüküm bulunmayan meselelerin mezhep imamlarına göre nasıl hükme bağlanacağını öğrenir ve gereğini yapar.