Kitap Gelin Tacı Tacül Arus Nefis Terbiyesinin İncelikleri
Yazar İbn Ataullah el-İskenderi
Tercüme Hafız Ahmet Özbay
Yayınevi Gelenek Yayıncılık
Kağıt Cilt 2.Hamur - Karton Kapak Cilt
Sayfa Ebat 200 Sayfa - 13.5x21 cm
Gelenek Yayıncılık Gelin Tacı Tacül Arus Nefis Terbiyesinin İncelikleri Kitabı nı incelemektesiniz.
Gelenek Gelin Tacı Tacül Arus Kitabı hakkında yorumları oku yup kitabın konusu, özeti, fiyatı, satış şartları hakkında bilgiyi geniş bir şekilde edinebilirsiniz.
Yaratan Rabbinin adıyla oku . O, insanı " alak " dan yarattı. Oku, Senin Rabbin en cömert olandır. Alak 1-2
Ülkemizde ve dünya genelinde İbn Atâullah el-İskenderî kaddesallahu sırrahu’nun el-Hikemü’l-Atâiyye adlı şâheseri, tasavvuf ve tarikat erbabının başucu kitabı olduğu gibi, Tâcül Arûs ’un da olacağı; hatta el-Hikem’den önce okunması gerektiği kanaatindeyiz.
Kitabın muhtevası incelendiğinde, nefislerini terbiye etmek, tasavvuf yolunda ilerlemek isteyen müridlerin ve onları irşadla vazifeli şeyhlerin bilmesi gereken çok önemli incelik ve ikazları içerdiği görülmektedir. İbn Ataullah el İskenderi kaddesallahu sırrahu sanki “Bu kitaptaki bilgilere vâkıf olmayan kişi Allah’a yaklaşamaz, O’na vâsıl olamaz, velayete eremez, şeyhlik, mürşidlik yapamaz” demektedir.
Kitapta, İslâm ahlakı ve tasavvufunun pratik-amelî temel meseleleri, olabildiğince sade bir anlatımla, âyet-i kerimeler ve hadis-i şeriflerden delillerle, sık sık örnekler ve benzetmeler eşliğinde açıklanmaktadır.
ÖNSÖZ
Hamd âlemlerin Rabbi olan Allah içindir. Salât ve selam Peygamberimiz sallallahu aleyhi ve sellem'e, ehlinin, âlinin ve ashabının üzerine olsun.
Bu kitap İbn Atâullah el İskenderi kaddesallahu sırrahu'nun hacimce küçük, fakat ilim yönünden bir deniz olan Tâcül Arûs el-Hâvî li Tehzîbin Nüfûs kitabının tercümesidir.
İbn Atâullah el-İskenderî kaddesallahu sırrahu'nun yazdığı son eserlerinden biri olması mümkündür. Çünkü el-Hikemü l-Atâiyye, Letâifü 'l minen, et-Tenvîrfi iskâtı 't-tedbîr adlı kitaplarından alıntılar içermektedir.
"Tâc", zâhirî/maddî olarak, başa giyilen ve değerli taşlarla süslü olan başlığın adıdır. Mecâzî olarak ise soyluluğu, hükümranlığı, bir işte zirveyi temsil etmektedir. Hükümdarların yanı sıra, gelinler ve tarikat şeyhleri de kendilerine has tâclar giyerler.
"Arûs", 'gelin' demektir. İbn Atâullah el-İskenderî bu eserde, Ebü'l-Hasan eş-Şâzelî'nin "Allah'ın velileri gelinler gibidir" sözünü kaydetmiş. Buna göre "tâcu'l-arûs" ifadesinin karşılığı "gelin tâcı" olmakla beraber, "velilik (velâyet) tâcı", "velilik alâmeti" anlamına da gelebilir.
"Hâvi", 'ihtiva eden', 'içine alan' demektir.
"Tehzîb", 'temizleme, pisliğini giderme', 'terbiye etme', 'düzeltme', 'süsleme, güzelleştirme' anlamlarına gelmektedir.
"Nüfûs", 'nefs' kelimesinin çoğuludur, 'nefisler' demektir.
Bu bilgilere ışığında, kitap isminin anlamının, "nefisleri terbiye etme, temizleme ve güzelleştirme; böylece Allah'ın velilerinden olma yolunda çok değerli bilgiler" olduğu söylenebilir.
Tercüme ve tertip bakımından en çok yararlandığımız nüsha, Dr. Mahmut Necdât el-Muhammed'in Tâcü'l-arûs'a yazdığı şerhtir.[1] Bu nüshada İbn Atâullahın sözleri konulara göre seçilmiş, tasnif edilmiş, başlık ve alt başlıklar içinde şerh edilmiştir.
Tâcü'l-arûs'un Arapça metinlerinin sayfa numaralannı gösterirken, Dr. Muhammed Necdât el-Muhammed tarafından hazırlanan neşri A harfi ile gösterdik. A neşrine kaydedilmesi unutulan metinler için ise, Yusuf b. Mahmud el-Hac Ahmed tarafından hazırlanan neşre başvurduk[2] ve bu ikinci neşri B harfi ile gösterdik. Arapça metnin hangi neşirde olduğunu harf ile gösterdikten sonra, oradaki sayfa numarasını yazdık.
Her tasavvuf ehlinin okuması gereken bu kitabı, dilimiz döndüğü kadar, her pazartesi tasavvuf dersimizde arkadaşlara okuyup açıklamaya çalıştık.
Ne kadar güzellik varsa Allah'tandır; eksiklik ve kusur ise bizdendir. Rabbim bu yaptığımız çalışmayı kabul ve bizim için bir sadaka-i cariye eylesin. Âmin.
Hafız Ahmet Özbay,
Gaziantep, 2016
[1] Dâru1 Mektebî, Dımaşk, 1427/2006
[2] Mektebetu1 İlmi'l Hadis, Dımaşk, 1420/2000