Kitap Gunyetüt Talibin
Yazar Abdülkadir Geylani
Tercüme Doç. Dr. Osman Güman
Yayınevi Gelenek Yayıncılık
Kağıt Cilt Şamua Ivory, Kalın Ciltli
Sayfa Ebat 823 Sayfa, 17x24 cm
Yayın Yılı 2021 Son baskı
Gelenek Yayınevi Gunyet’üt Talibin kitabını incelemektesiniz.
Abdülkadir Geylani Gunyetüt Talibin kitabı hakkında yorumları oku yup kitabın konusu, özeti, fiyatı, satış şartları hakkında bilgiyi geniş bir şekilde edinebilirsiniz.
Yaratan Rabbinin adıyla oku . O, insanı " alak " dan yarattı. Oku, Senin Rabbin en cömert olandır. Alak 1-2
YAYINEVİNİN ÖNSÖZÜ
el-Gunye li-tâlibî tarîki'l-Hak (Hak Yolun Talipleri İçin Yeterli Olan Kitap) isimli bu eseri, bir hikmet kaynağı olarak irfan yoluna dair hikmetler sunmakta. Hayli hacimli olan eser Ehl-i Sünnet Akaidi ve İtikadi Fırkalar, İbadetler ve İslam Ahlakı, Sohbetler, Faziletli Ameller ve Tasavvuf isimli bölümlerden oluşuyor. Her bir bölüm, nüfuzu çağlar boyu eksilmeyen bu arifin ortaya koymuş olduğu beliğ açıklamaları içeriyor. Eserde tevhid, iman, takva gibi temel İslami temalar hem zahidane hem de arifane bir üslupla işlenmekte.
İbadetler Fıkhı başlığını taşıyan bölümde şerî adaba dair bilgiler sunuluyor. Ayrıca ibadetlerin manevi boyutlarına yer veriliyor. İtikat başlığını taşıyan bölümde İslam'ın inanç esaslarının yanı sıra akaid bağlamında mezheplerin ortaya Sultanu'l-Evliya lakabıyla ma'ruf nadide bir alim ve arif olan Abdülkadir Geylani'nin koydukları görüşler eleştirel olarak ele alınıyor. Sohbetler isimli bölüm ayet ve hadislerin ışığında menkıbeleri de içeren açıklamalar sunuyor. Faziletli Ameller başlıklı bölümde farz ve nafile ibadetler konu ediliyor. Tasavvuf başlığı bölümde ise müridin âdâbı, sufilerin özellikleri ve Kadiri yolunun esasları üzerinde duruluyor.
Tercümesini Doç. Dr. Osman Güman'ın yapmış olduğu bu büyük eserin okuyucularımıza bir yol azığı sunması temennisiyle,
MÜELLİFİN ÖNSÖZÜ
Hamd olsun o Allah'a ki her kitaba övgüsüyle ve her konuşmaya zikriyle başlanır. Onun övgüsü mükâfât yurdunda nimet verilenlerin eğlencesidir; her hastalık onun adıyla şifa bulur. Her gam ve musibet onun yardımıyla giderilir. Darlıkta ve bollukta eller, yalvararak ve dua ederek ona kaldırılır. O, her dildeki bütün sesleri işiten ve zorda kalanın duasını kabul buyurandır. Bahşettiği her şey için O'na hamd olsun; nimetler verip doğru yolu gösterdiği için şükürler olsun.
Sayesinde bizi dalaletten hidayete erdirdiği elçisi Hz. Muhammed'e, tertemiz nesline, ashâbına, kardeşleri olan diğer bütün peygamberlere ve huzur-i ilahide bulunan meleklere salât ve selâm olsun.
Öğrencilerimden biri, benim doğruları yazacağım yolundaki hüsnü zannından dolayı benim elinizdeki kitabı yazmam hususunda ısrarcı oldu. Elbette söz ve eylemlerde yanlışa düşmekten koruyan, kalpten geçen duygulan bilen ve dilediği şeyi kolaylaştırmak suretiyle lutfunu esirgemeyen, Allah'tır. Kalplerimizi riyadan ve nifaktan arındırması ve kötülüklerimizi iyiliklerle değiştirmesi için O'na sığınırız. O, günahları ve hataları affeden ve kullarının tövbelerini kabul buyurandır.
Onu -farzlar, rükünler ve sünnetler gibi- şer'î âdâbı bilmeye; Yaratıcının varlık delillerini öğrenmeye; yer vereceğimiz sohbetlerde Kur'ân'dan ve hadislerden öğüt almaya; -Allah yolundaki yolculuğuna ve emirlere uyup yasaklardan kaçmasına bir nebze katkısı olsun diye eserin farklı konularına dağıttığım- "iyi kulların ahlâkını" öğrenmeye epeyce istekli gördüm ve isteğini kabul etmek hususunda gayp âleminden bir işaret de aldım. Bunun üzerine kollan sıvadım ve mükâfat beklentisi ve hesap gününde kurtuluş ümidiyle bu kitabı telif etmeye koyuldum. Tamamladıktan sonra esere el-Gunye li-tâlibî tarikii-hak (Hak Yolun Talipleri İçin Yeterli Olan Kitap) adını verdim.
Başarıya ulaştıran ve doğruyu ilham eden, Allah'tır.