Kitap Hikmet Gonceleri 500 Hadis-i Şerif
Yazar Ömer Nasuhi Bilmen
Tercüme Mustafa KASADAR
Yayınevi Ravza Yayınları
Kağıt Cilt Sarı Şamua kağıt, Kalın Ciltli
Sayfa Ebat 450 sayfa, 17x24 cm.
Hadis 500 Hadis-i Şerif Arapça metin ve Türkçe Açıklaması şerh yorumları
Ravza Yayınları, Hikmet Gonceleri 500 Hadis-i Şerif kitabını incelemektesiniz.
Ömer Nasuhi Bilmen Hikmet Gonceleri 500 Hadis-i Şerif kitabı hakkında yorumları oku yup kitabın konusu, özeti, fiyatı, satış şartları hakkında bilgiyi geniş bir şekilde edinebilirsiniz.
Yaratan Rabbinin adıyla oku . O, insanı " alak " dan yarattı. Oku, Senin Rabbin en cömert olandır. Alak 1-2
SUNUŞ
Bismillahirrahmanirrahim.
Bizleri İslam ile şereflendiren Rabbimize hamd, Resûlüne ve onun bütün ashabına salat ve selam olsun.
Harf inkılabıyla birlikte bir gecede cahil bırakılan ve dinin kaynaklarına ulaşması engellenen aziz milletimizin dinî hükümleri öğrenebilmesi konusunda en çok endişe duyan ve gayret eden son devir Osmanlı ulemasından Ömer Nasuhi Bilmen hazretleri olmuştur. Özellikle "Büyük İslam İlmihali" isimli eseri uzun yıllar her yıl yüzbinlerce basılıp satılmış ve alanında yayınlanan kapsamlı tek eser olma özelliğini korumuştur.
Ömer Nasuhi Bilmen hazretlerinin eserleri uzun yıllar oğulları ve torunları tarafından idare edilen Bilmen Yayınları tarafından yayınlanmıştır. Ancak Bilmen Yayınları'nın kapanması ile birlikte bu eserlerin düzenli olarak basımı aksamıştır. Böylesine mühim eserlerin ilim talebeleri tarafından aranıp da bulunamamasına gönlümüz razı olmadığı için merhum müellifin bütün eserlerini Ravza Yayınları'ndan neşretmeyi kendimize bir vazife bildik.
Şu ana kadar; Büyük İslam İlmihali, Hukuk-i İslamiye ve Istılahat-ı Fıkhiye Kamusu (8 cilt), Büyük Tefsir Tarihi (2 Cilt), Sualli Cevaplı Dini Bilgiler, Muvazzah İlmi Kelam, İlmi Tevhid ve Hikmet Gonceleri (Beşyüz Hadisi Şerif) isimli eserlerini yayınladık. Sekiz ciltlik "Kur'an-ı Kerim'in Tefsiri ve Türkçe Meali Alisi" isimli eserinin yeniden dizilip hazırlanma işlemi ise devam etmektedir.
Elinizdeki Hikmet Gonceleri isimli bu eser, 500 Hadis-i Şerifin tercüme ve izahını ihtiva etmektedir. Seçilen Hadis-i Şeriflerin itikad, ibadet, ahlak ve sosyal konulara ait olduğu müellif tarafından yazılan önsözde belirtilmiştir. Hadis-i Şerifler başta Buhari, Müslim ve Ebu Davud olmak üzere toplam yirmi bir kaynaktan alınmıştır. İlk baskısı 1965 yılında yapılan eser büyük ilgi görmüş ve birçok kurs ve medreselerde ders kitabı olarak takip edilmiştir.
Bilmen Yayınları tarafından yayınlanan nüsha esas alınarak yeniden hazırlanan eserde birçok yenilikler yapılmıştır. Kitap yeniden dizilerek tashih edilmiş, Hadis-i Şerif metinleri harekelenmiş, tahriçleri yapılmış, asıl nüshada yer alan yazım hataları düzeltilmiş, hadis-i şerif metinlerinin manasına uygun başlıklar konulmuş ve bir de fihrist eklenmiştir. Bu şekilde kitaptan istifade en üst seviyeye çıkarılmıştır. Kitapta herhangi bir sadeleştirme yapılmamıştır.
Sözlerimizin sonunda başta merhum müellif Ömer Nasuhi Bilmen hazretleri olmak üzere tüm Ehl-i Sünnet âlimlerine Rabbimizden rahmet diliyoruz. Yüce Allah, bizleri kendi dinine hizmette muvaffak kılmasın.
24 Ekim 2017 (10 Receb 1438)
Mustafa KASADAR
Ravza Yayınları Genel Yayın Yönetmeni
ÖNSÖZ
"Hikmet Gonceleri" ünvanını vermiş olduğumuz bu eser, beş yüz hadis-i şeriften müteşekkildir.
Malûm olduğu üzere Resûl-i Ekrem sallâllahü teâlâ aleyhi vesellem Efendimizin mübarek sözleri "Sünen-i Kavliye" zât-ı risâletpenahilerine muhasses olmayan bir kısım fiillerine "sünen-i fiiliye" ve bazı şeyleri gördüğü halde men etmeyip de sükût buyurmuş olduğuna dair olan haberlerden, rivayetlerden her birine de "sünnet-i takririye" denilirdi. Sünnetin cem'i "sünen"dir.
Sünnet-i kavliyeye "hadis-i şerif" de denir ki cem'i "ehâdîs-i şerîfe"dir. Maamâfih diğer sünen-i nebeviyeye de tağlib tarikile "ehâdîs-i şerîfe" denilmektedir.
İslâmiyet'in Kur'an-ı Azîmüşşân'dan sonra en büyük esaslarından biri de ehâdîs-i şerifedir. İtikadiyata, ahlâkiyata, içtimâiyata ve bilcümle muamelata dair yüzbinlerce ehâdîs-i şerîfe vardır. İslâm âlimleri bu hususta fevkalâde bir himmet ve gayret göstermiş, şark ve garbe intişar etmiş olan mübarek hadisleri tasavvurların fevkinden bir itina ile toplamış, bunlardan en muteber hadis kitaplarını vücude getirmişlerdir. Hatta bir hadis-i şerifin ne sûretle ve kimler vasıtasile nakledildiğini anlamak için şehir şehir seyahatte bulunan birçok ilim ve irfan sahibleriyle görüşüp hakikati tesbite çalışan bir nice İslâm âlimleri, muhaddisleri İslâm tarihine şeref-bahş olmuşlardır.
Bu gibi faziletli zatlar sayesindedir ki, İslâm âleminde hadis ilmi fevkalâde bir inkişâfa mazhar olmuş, hafızalarını binlerce ehâdîs-i şerîfe ile tezyin etmiş olan birçok muhterem muhaddis yetişmiştir.
İşte biz de bu mübarek zatların meydana getirmiş oldukları pek muteber hadis kitaplarından istifade ederek bir gonce-i hikmet, bir kevbeke-i fazilet ve marifet olan bu beş yüz hadis-i şerifi iktibas etmiş bulunmaktayız.
Bu bapta birinci mehazımız Sahîh-i Buhari, Sahîh-i Müslim ile Sünen-i Ebu Davud ve sairedir. Mahaza bu mübarek hadislerin kısmı âzami, İmam Süyutî'nin el-Câmiu's-Sagîr ve İmam Münâvî'nin el-Künûzü'l-Hakâik ünvanlı hadis kitaplarında münderiç bulunmaktadır. İsteyen zatlar bu meşhur muhaddislerin hadis kitaplarına müracaat edebilirler.
İktibas ettiğimiz bu beş yüz hadis-i şerif; bizim itiyadımıza, ibadetlerimize ahlâkiyatımıza, ictimâî varlığımıza, ruhumuzun îtilâsına ait pek mükemmel birer rehber mahiyetinde bulunmaktadır. Bunlardan her biri bir hikmet ve hakikat gül goncesidir ki, münkeşif oldukça bediî manzara-siyle, rûhânî letafetiyle bütün âfâkı tezyin ve tenvir eder.
Bizim âciz kalemimiz, bu yüksek hadislerin ihtiva ettiği hakikatleri lâyı-kiyle keşf ve izaha müstait değildir. Biz ancak bu mübarek hadislerin mealleri ve bunlardan mülhem olabildiğim bir kısım izahat ve mütaleatı kayd ile iktifa etmiş bulunmaktayız.
Bununla beraber her hadis-i şerifin başlıca me'hazlerine işaret olunmuştur. Bir kısım me'hazler sarahaten gösterilmiş, bir kısım me'hazlere, nakillere de bir iki harf ile işaret edilmiştir.
Maamâfih bu muazzam hadislerin izahı vesilesiyle bazı zihinleri işgal etmiş bulunan bir kısım meselelerin hakikî mahiyeti, hikmet-i diniyesi hakkında mütâlâalar serdedilmiş, bazı yanlış düşünceler mahsulü olup diyanet-i İslâmiyeye mugayir birtakım yazıların da tashihi cihetine gidilmiştir.
İslâmiyet'in Kur'an-ı Azîmüşşân'dan sonra en büyük esaslarından biri de ehâdîs-i şerifedir. İtikadiyata, ah-lâkiyata, içtimâiyata ve bilcümle muamelata dair yüz-binlerce ehâdîs-i şerîfe vardır. İslâm âlimleri bu hususta fevkalâde bir himmet ve gayret göstermiş, şark ve garbe intişar etmiş olan mübarek hadisleri tasavvurların fevkinden bir itina ile toplamış, bunlardan en muteber hadis kitaplarını vücude getirmişlerdir. Hatta bir hadis-i şerifin ne sûretle ve kimler vasıtasile nakledildiğini anlamak için şehir şehir seyahatte bulunan birçok ilim ve irfan sahibleriyle görüşüp hakikati tesbite çalışan bir nice İslâm âlimleri, muhaddisleri İslâm tarihine şerefbahş olmuşlardır.
Ömer Nasuhi Bilmen