Kitap Peygamberler Tarihi
Yazar M. Asım Köksal
Yayınevi Diyanet Vakfı yayınları
Kağıt Cilt 1.Hamur beyaz - Kalın Ciltli
Sayfa Ebat 736 sayfa - 17x24 cm
Yayın Yılı 2022 baskı
Peygamberler Tarihi
Bu eserde,
peygamberlerin soyları, hayat ve şahsiyetleri, üstün kişilikleri, gönderildikleri kavimlere neler tebliğ ettikleri, nasıl karşılandıkları kavimlerinin tutum ve davranışlarına göre ne gibi akıbetlere uğradıkları kaynaklara dayanılarak açıklanmıştır.
Kur’ân-ı Kerîm’in birçok sûre ve âyetinde Peygamber Efendimizden (s.a.s.) ve ondan önceki peygamberlerden bazılarının kıssaları -ders ve ibret alınmak üzere- anılmaktadır. İlk peygamber Hz. Âdem’den (a.s.) son peygamber Hz. Peygamber’e (s.a.s.) kadar Kur’ân-ı Kerîm’de adı geçen tüm peygamberlere dair merak ettiğiniz her şey bu eserde.
Peygamberlerin soyları, hayat ve şahsiyetleri, üstün kişilikleri, gönderildikleri kavimlere neler tebliğ ettikleri, nasıl karşılandıkları, kavimlerinin tutum ve davranışlarına göre ne gibi akıbetlere uğradıkları tek tek kaynaklara dayandırılarak açıklanmış.
Bu eser, peygamberlik ve peygamberlere dair çok yönlü bilgi edinmek isteyen herkesin başvuracağı bir kaynak kitap.
ÖNSÖZ
Bizi ve her şeyi yaratan, bitmez tükenmez nimetleri içinde yaşatan Yüce Allah'a, hamd'ü sena eder; sevgili Peygamberimiz, dünya ve Âhirette en büyük Rehber ve Önderimiz Hz. Muhammed Efendimizi ve Kendisinden önce gelip geçmiş olan bütün Peygamberleri, Peygamberimizin Ev halkını ve soyundan gelenleri, Kendisiyle sohbet ve İslâm dâvasına hizmet edenleri sevgi ve saygı ile selamlarım.
Peygamberimiz Aleyhisselâm'in hayatına dâir yazmış olduğumuz (
İslâm Tarihi Hz. Muhammed Aleyhisselâm ve İslâmiyet ) isimli
kitabın Medine Devri'nin on birinci cildinin sonundaki açıklama 'mızda: Bir cildlik muhtasar Mekke Devrini, Medine Devri tarzında yeniden ve genişçe yazdıktan sonra, Âdem Aleyhisselâmdan, Peygamberimiz Aleyhisselâm'a kadar gelip geçmiş olan malum ve meşhur
Peygamberlerin hayatlarını da, yazacağımızı va'd etmiş ve bu va'dimizden birincisini, 6-7 cildlik yeni Mekke Devri ile yerine getirmiş, ikincisini de, yazmağa girişerek, bu gün, Yüce Allah'ın yardımı ile ikmal etmiş bulunuyoruz.
Kitaplarımızda titizlikle izlediğimiz ve uyguladığımız usûl, okuyucularımızca belli bulunduğundan, bu hususta bir açıklama yapmağa gerek görmüyoruz.
Bilindiği gibi, Kur'ân-ı Kerim 'in bir çok sûre ve âyetlerinde, Peygamberimiz Muhammed Aleyhisselâmdan önceki
Peygamberlerden bazılarının
kıssaları -ders ve ibret alınmak üzere- kısaca veya uzunca anılmaktadır.
Bunun için (
Peygamberler Tarihi ) nde;
Peygamberlerin (Salât'ü Selâm olsun onlara) Soyları, hayat ve Şahsiyetleri, Üstün kişilikleri, gönderildikleri kavimlere, neler tebliği ettikleri, nasıl karşılandıkları, kavimlerinin, tutum ve davranışlarına göre, ne gibi akıbetlere uğradıkları... Kaynaklarımıza dayanılarak açıklanmış; şu kadar ki,
kitabımızın konusu bakımından, bilinmesi yararlı bazı hususlara öncelikle, temas edilmesi gerekli görülmüştür.
Tevfîk ve inayet, ancak, Allah 'dandır.
Mustafa Asım Köksal
KURANI KERİMDE İSİMLERİ ANILAN VEYA KISSALARI ANLATILAN PEYGAMBERLER :
1-) Adem Aleyhiselam
2- ) İdris Aleyhiselam
3-) Nuh Aleyhisselâm
4-) Hûd Aleyhisselâm
5-) Şâlih Aleyhisselâm
6-) İbrahim Aleyhisselâm
7-) İsmail Aleyhisselâm
8-) İshak Aleyhisselâm
9-) Lût Aleyhisselâm
10-) Yâkub Aleyhisselâm
11-) Yûsuf Aleyhisselâm
12-) Eyyub Aleyhisselâm
13-) Zülkifl Aleyhisselâm
14-) Şuayb Aleyhisselâm
15-) Mûsâ Aleyhisselâm
16-) Harun Aleyhisselâm
17-) İlyas Aleyhisselâm
18-) Elyesa' Aleyhisselâm
19-) Yûnus Aleyhisselâm
20-) Dâvud Aleyhisselâm
21-) Süleyman Aleyhisselâm
22-) Lukman Aleyhisselâm
23-) Uzeyr Aleyhisselâm
24-) Zülkarneyn Aleyhisselâm
25-) Zekeriyya Aleyhisselâm
26-) Yahya Aleyhisselâm
27-) İsâ Aleyhisselâm
28-) Muhammed Aleyhisselâm
Bu
Peygamberlerden, ilgili bahislerde görüleceği üzere, Lokman, Zülkarneyn, Aleyhisselamlar gibi bazılarının
Peygamber mi, Veli mi? oldukları hakkında, bilginlerce görüş birliği sağlanamamıştır.
PEYGAMBERLERİN ÜSTÜNLERİ VE EN ÜSTÜNÜ:
Peygamberlerin hepsi aynı derecede ve meziyette olmayıp Yüce Allah, Onlardan kimine, kiminden üstün meziyetler vermiş, birisi ile söyleşmiş, birisini de, derecelerle yükseltmiştir. (Bakara: 253)
PEYGAMBERLERİN ÜLÜL'AZM OLANLARI VE ONLARIN SEYYİD'İ :
Peygamberlerin Ulül'azmleri (Ahkaf:35), rivayete göre:
1-)Nûh,
2-) İbrahim,
3-) Mûsâ,
4-) İsâ,
5-) Muhammed Aleyhisselâm olduğu gibi (Taberî-Tefsir c. 26, s. 37, Kurtubî-Tefsir c. 16, s. 220, Ebülfida-Tefsir c. 4, s. 172).
Sahih bir Hadîs-i şerîfe göre de: Peygamberlerin Seyyidleri de, Nuh Aleyhisselâm, İbrahim Aleyhisselâm, Mûsâ Aleyhisselâm, İsâ Aleyhisselâm ve Muhammed Aleyhisselâm olmak üzere beştir.
Muhammed Aleyhisselâm ise, bu Beş'in Seyyididir. (Hâkim-Müstedrekc. 2, s. 546).
Kıyamet gününde de, Âdem oğullarının Seyyidi O'dur. (Ahmed b. Hanbei-Müsned c.l, s.5, Müslim-Sahih c.4, s.1782, Ebû Davud-Sünen c.4, s.218, Tirmizî-Sünen c.5, s.587, İbn.Mace-Sünen c.2, s.1440).
Öncekilerin ve sonrakilerin (Tirmizî-Sünen, c.5, s.588, Dârimî-Sünen c.ı, s.30) en değerlisi O, olduğu için (Tirmizî-Sünen c.5, s. 588, Dârimî-Sünen c.ı, s.30) Kıyamet gününde Hamd Sancağı,
Ona verilecek (A.b.Hanbel-Müsned c.3, s.144, Tirmizî-Sünen c.5, s.587).
O gün, Peygamberlerin İmamı, Hatîbi ve Şefaat Sahibi O olacak (A.b.H.-Müsned c.5, s.138, Tirmizî c.5,s.586. İbn Mace C.2.S.1443).
Bütün Peygamberler, Onun Sancağı altında toplanacaktır, (Ahmed b.Hanbel-Müsned cl,s.281, Tirmizî-Sünen c.5, s.587, Dârimî-Sünen c.l,s.30)