Fiyat | : | 750,00 TL |
İndirimli Fiyat (%44) | : | 420,00 TL Kazancınız 330,00 TL |
Öğrencisi Hafız İbn Receb anlatıyor:
"Üstadımız 691 h. senesinde dünyaya geldi. Şihab en-Nâbulusî vs. muhaddislerden hadis dinledi. Hanbelî mezhebi fıkhını öğrendi ve bu sahada uzmanlaştı. Fetva verdi. Şeyh Takiyüddîn'in derslerine devam etti, ondan tahsil gördü. İslâmî ilimlerin her branşında bilgi sahibi oldu.
Bildiği ilimler:
1-Tefsir: Bu konuda onunla yarış edilemezdi.
2-Akaid: Doruk noktasındaydı.
3-Hadis: Hadisin anlamları ondan çıkacak fıkhî hükümler ve hadisten hüküm elde etme incelikleri konularında ona ulaşılamazdı.
4, 5, 6- Fıkıh, usul-i fıkıh ve arapça sahasında geniş bilgisi vardı.
7- Kelâm ilmi,
8- İlm-i Sülûk'de âlim bir zat olup tasavvuf ehlinin sözlerini, işaretlerini, metinlerini ve bazı büyüklerini iyi bilir, tanırdı."
Yine aynı öğrencisi diyor ki:
"Allah rahmet etsin, üstadımız ibadete düşkün, gece namazlarına kalkan, namazı oldukça uzun kılan bir zattı. Kendini ibadete verdi. Zikre çok düşkündü. Gönlü Allah aşkıyla yanıp tutuşmaktaydı. Sürekli tevbe eder, Allah'a yalvarıp yakarır, O'na boyun büker ve O'nun önünde kulluğunu sergilerdi. Bu hususta onun gibisini görmedim. Ondan daha geniş bilgisi olan, Kur'an'ın ve Sünnet'in manalarını, iman hakikatlerini ondan daha iyi bilen birini görmedim. O, masum değil; ama bu manada onun gibisini görmedim. Başından pek çok imtihan geçti, defalarca eziyet gördü. Son defasında Şeyh Takiyyüddin ile birlikte ondan ayrı olarak kaleye hapsedildi. Hapisten ancak Şeyh'in ölümünden sonra kurtuldu. Hapis müddetince Kur'an okumakla, tefekkürle, düşünmekle meşgul oldu."
Öğrencisi ve arkadaşı İbn Kesir de şöyle anlatıyor:
"Hadis dinledi ve ilimle meşgul oldu. Pek çok ilimde bilhassa tefsir, hadis, usul-i fıkıh ve akaid ilimlerinde uzmanlaştı. Şeyh Takiyyüddin İbn Teymiye 712 h. senesinde Mısır'dan dönünce onun derslerine üstadın ölümüne kadar devam etti. Daha önce öğrendikleri yanında İbn Teymiye'den çok ilim öğrendi. Gece-gündüz çokça araştırması ve çok ibadetle meşgul olması yanında pek çok branşta sahasında tek adam oldu. Güzel Kuran okurdu. Güzel ahlâklıydı. Başkalarını çok severdi. Hiç kimseye haset etmez, eziyet vermezdi. Hiç kimsenin kusurunu araştırmaz ve hiç kimseye kin duymazdı. Onunla en çok düşüp kalkan ve onun en çok sevdiği insan bendim. Zamanımızda bu dünyada ondan daha çok ibadet eden birini tanımıyorum. Kendine has bir namaz kılışı vardı; namazı oldukça uzatırdı. Namazda secde ve rükûu uzatır ve (bu yüzden) bazı zamanlar çok arkadaşı onu kınar; ama o, bundan vazgeçmezdi. Allah rahmet eylesin.
Cenazesinde tıklım tıklım dolu bir kalabalık vardı. Kadılar, ileri gelenler, salihler ve halk cenazeye katılmış naşını taşımak için insanlar izdiham oluşturmuşlardı. Vefat ettiğinde 60 yaşındaydı. Allah rahmet eylesin."
Hafız Zehebî diyor ki: "Hadis ilmine, hadis metinlerine ve bazı râvilerine özen gösterdi. Fıkıhla uğraşır ve fıkhı iyi açıklardı. Nahivle uğraşır, öğretirdi. Usul-i Fıkıh ve akaidle de meşgul olurdu. İlimle meşgul olmayı' her işin önüne geçirdi ve ilim neşretti."
İbn Nasır ed-Dımeşkî anlatıyor: "İlmin pek çok branşında bilhassa tefsirde ve usulün mantûk ve mefhumunda bilgi sahibiydi. Ebu Bekr Muhammed b. el-Muhib diyor ki: Üstadımız el-Mizzî'nin huzurunda, İbn Kayyim, İbn Huzeyme derecesinde midir? diye sordum. O bu zamanda, kendi zamanında İbn Huzeyme neyse odur, cevabını verdi."
Kadı Burhaneddin ez-Zer'î diyor ki: "Gökkubbe altında ondan daha geniş bilgi sahibi kimse yoktur. Sadriye Medresesinde ders verdi, Cevziye'de imamlık yaptı. Kendi el yazısıyla, anlatılamayacak derecede çok şey yazdı. Gerçekten muhtelif ilimlerde pek çok eserler verdi. İlmi yazmayı, okumayı, kitap haline getirmeyi ve ilim kitapları edinmeyi çok severdi.' Başkalarının elde edemeyeceği kadar çok kitap elde etmişti."
Fethul - Bari adlı eserinde, ismini gerek zikrederek, gerek atlayarak İbn Kayyım 'in Zâdu'l Meâd vs. eserlerinden çokça alıntılar yapan Hafız İbn Hacer, onu şu kelimelerle anlatıyor: "Cesur kalpli, geniş bilgi sahibi, hilaf ilmini ve selefin görüşlerini bilen bir zattı."
İmam Şevkânî, İbn Kayyim'in şu özelliklerine dikkat çeker: "Sahih delillere bağlı, onlarla amel etmekten hoşlanır, şahsi görüşe dayanmaz, hakkı aşikâre söyler ve bu konuda hiç kimseden çekinmezdi."
Öğrencileri:
Hocası hayatta iken pek çok büyük âlim İbn Kayyim'den vefatına kadar tahsil gördü ve ondan yararlandı. Bazı öğrencilerini sayacak olursak:
1-Hafız Zeynüddîn Ebu'l-Ferec Abdurrahman b. Ahmed b. Receb el-Bağdadî ed-Dımeşkî el-Hanbelî: Âlim, zahid, örnek, sika bir şahıstır. Hadis, fıkıh ve tarih konularında pek çok faydalı eser vermiştir. Hocası İbn Kayyim ölünceye kadar derslerine devam etmiştir. İbn Receb el-Hanbelî diye meşhur olan bu âlim 795 h./1392 m. senesinde vefat etmiştir.
2-Hafız îmadüddin İsmail b. Ömer b. Kesir el-Basrî ed-Dımeşkî: Şam'da yetişti ve Şam'ın ileri gelen âlimlerinden ders aldı. Özellikle hadis ilmine yöneldi ve hadis metinleri ile râvileri hakkında pek çok şey okudu. Pek çok eseri olan bu âlimin, İbn Kesir Tefsiri diye şöhret yapan tefsiri ve bir tarih kitabı olan el-Bidaye ve'n-Nihaye'si oldukça meşhur iki eseridir. Zehebî, Mü'cem'inde onu İmam, müfti, muhaddis, mahir, fakih, çok dalda uzman ve işini iyi yapan, müfessir biri olarak nitelemektedir. 774 h./1372 m. senesinde vefat etmiştir.
3-Hafız Şemsüddin Ebu Abdillah Muhammed b. Ahmed el-Makdisî el-Cemaîlî es-Salihî: Hadis ve hadis türlerine, râvilere ve hadislerin illetlerine özen gösterdi. Fıkıh öğrendi, fetva verdi, ders okuttu, bilgi devşırdi, kitap yazdı. İlmin çeşitli dallarıyla uğraştı ve çeşitli branşlarda eserler verdi. Zehebî: "Onunla her buluşmamda mutlaka ondan bir şey öğrenmişim-dir." diyor. 744 h./1343 m. senesinde vefat etmiştir.
4-Şemsüddin Ebu Abdillah Muhammed b. Abdülkadir en-Nâbulusî el-Hanbelî: Nâbulus'da doğdu ve orada Abdullah b. Muhammed b. Yusuf dan ders gördü. Hafız el-Alâî, Şeyh İbrahim gibi sayılamayacak kadar çok âlimden okudu. İbn Kayyim'le arkadaşlık kurdu, ondan fıkıh öğrendi ve eserlerinin ekserisini kendisinden okudu. Pek çok ilim bildiği için kendine "Cennet" denirdi. Çünkü cennette herkesin istediği vardır. Onda da her talebenin istediği bulunmaktaydı. 797 h./1394 m. vefat etmiştir.
5-Oğlu İbrahim: Zehebî, Mu'cem'inde: "Babasından fıkıh öğrendi, Arapçayla meşgul oldu, hadis dinledi, ilim okudu ve ilimle meşgul oldu." diyor. İbn Kesir ise "Nahiv ve fıkıhda babasının metodu, üzere ileri derecede bilgi sahibi bir zattı." diyor. 767 h./1365 m. senesinde vefat etmiştir.
6-Oğlu Şerefüddin Abdullah: Babasının yerine geçip Sadriye Medresesinde ders verdi.
E. Eserleri:
İbn Kayyım büyük bir ilmî servet bırakmıştır. Hocasından elde ettiği bilgileri kendi görüşlerini de ekleyerek ustalıkla ve büyük bir hoşgörü içinde kitaplaştırmıştır. Eserlerine baktığımızda hocası İbn Teymiye'nin eserlerinde görülen cedel ve münakaşa üslubu pek görülmez. İncelediği konulan iki zıt kutup açısından ele alır ve mutedil bir görüşe varmaya çalışır. O eserlerini sakin ve mutmain bir tavırla yazar. Eserleri derin düşüncenin, geniş ufkun ve sağlam bir himmetin ürünüdür. Tertipleri ve bölümlere ayrılışları son derece güzeldir. Fikirler bir uyum içinde birbirini takip etmekte ve tatlı bir üslubla okuyuculara sunulmaktadır. Onun eserlerinde selefin nuru ve geçmiş büyüklerin hikmeti göze çarpar. Kur'an ve sünnet ışığı altında ele aldığı tasavvufî görüşlerini selef-i sâlihin —Sahabe ve tabiînin— sözlerini aktararak zenginleştirir. Çoğu basılmış olan eserlerinin başlıcaları şunlardır:
Tefsir:
1-Şerhu Esmâi'l-Kitabi'l-Azîz.
2-Emsâlu'l-Kur'an.
3-et-Tibyân fi Aksami'l-Kur'an (Eymanü'l-Kur'an).
Hadis ve Siyer:
4- Zâdu'l-Meâd fi Hedyi Hayri'l-İbâd. (Tercümesini sunduğumuz bu eseridir).
5-Tehzîbu Sünen-i Ebî Davud (İzahu İlelihi ve Müşkilâtihi).
6-Zâdu'l-Müsafirîn ila Menâzili's-Süada fi Hedyi Hatemi'l-Enbiya.
Fıkıh ve Usûlü:
7-İ'lamu'l-Muvakkıîn an Rabbi'l-Âlemin.
8-et-Turuku'l-Hükmiyye fi's-Siyâseti'ş-Şer'iyye.
9-Tuhfetu'l-Mevdûd fi Ahkâmi'l-Mevlûd.
10-İğâsetü'l-Lehfân fi Talâkı'l-Gadbân.
11-Beyânu'd-Delîl alâ İstiğnâi'l-Müsabaka ani't-Tahlîl.
12-Ahkâmu Ehli'z-Zimme.
13-el-Furûsiyye.
14-Hükmü Târiki's-Salât.
15-Nikâhu'l-Muhrim.
16-Reful-Yedeyn fi'S-Salât.
17-Hükmü İğmâmi Hilali Ramazan.
18-et-Tahrîr fimâ Yehillu ve Yahrimu min Libasi'l-Harîr.
Kelâm ve Akâid:
19- eş-Şâfiyetü'l-Kâfiye fi'l-İntisar li'l-Fırkati'n-Nâciye. es-Savâıku'l-Mürsele ale'l- Cehmiyye ve'l-Muattala.
20- Şifâu'l-Alîl fi Mesaili'l-Kazâ ve'l-Kader ve'l-Hikmeti ve't-Ta'lîl.
21- Hidâyetü'l-Hayârâ mine'l-Yehudi ve'n-Nasârâ.
22- Hâdi'l-Ervâh ila Bilâdi'l-Efrâh ( = Kitabu Sıfati'l-Cennet).
23- Kitabu'r-Rûh.
24- İctimau'l-Cuyûşi'l-İslâmiyye alâ Gazvi'l-Fırkati'l-Cehmiyye.
25- Cevâbatu Âbidi's-Sulban ve inne Mâhüm Aleyhi Dinü'ş-Şeytan.
26- Kitabu'l-Kebâir.
Ahlâk, Tasavvuf, İrşad ve Diğer İlimler:
27- Medâricü's-Sâlikîn.
29- Uddetü's-Sabirîn ve Zahîretü'ş-Şâkirîn.
30- Seferu'l-Hicreteyn ve Bâbu's-Saadeteyn.
31- Merâhilü's-Sâirîn Beyne Menâzili İyyâke Na'büdü ve İyyâke Nestaîn.
32- Akdü Muhkemi'l-Ahkâd Beyne'l-Kelimi't-Tayyib ve'l-Ameli's-Salihi'l-Merfû ile 's-Semâ.
33- Tarîku'l-Hicreteyn ve Bâbü's-Seadeteyn.
34- Miftâhü Dâri's-Saade.
35- Nuru'l-Mü'min ve Hayatüh.
36- İğâsetü'l-Lehfân min Mekâyidi's-Şeytan.
37- Nüzhetü'l-Müştâkîn ve Ravzatu'l-Muhibbîn.
38- ed-Dâu ve'd-Devâ.
39- Mesâyidü'ş-Şeytan.
40- Tafdîlu Mekke alâ Medine.
41- Fazlu'l-İlmi.
42- el-Fark Beyne'l-Hulleti ve'l-Mahabbeti ve Münazaratü'l-Halil li-Kavmihi.
43- el-Fethu'l-Kudsi ve't-Tuhfetü'1-Mekkiyye.
44- Şerhu Esmâi'l-Hüsnâ.
45- Kitabu't-Tâun.
46- es-Sıratü'l-Müstakîm fi Ahkâmi Ehli'l-Cahîm.
47- el-Mesâilu't-Trablûsiyye.
48- Bedâiu'l-Fevâid.
49- el-Fevâid.
50- Cilâu'l-Efhâm fi's-Salât ve's-Selâm ala Hayri'l-Enâm.
51- Butlânu'l-Kimya min Erbaine Veçhen.
52- el-Kelâmu't-Tayyib ve'l-Ameli's-Salih.
53- Nakdu'l-Menkûl ve'l-Mihakku'l-Mümeyyiz beyne'l-Merdûd ve'l-Makbûl.
54- el-Cevâbü'l-Kâfî li-men Seele ani'd-Devâi'ş-Şâfî.
İslâm'ın, dünya gündeminin —gerek entellektüel, gerek siyasi, gerekse daha başka yönlerden— önemli bir bölümünü oluşturduğu günümüzde elbet bu dinin peygamberinin etraflıca tanınması, O'nun gerçekleştirdiği mükemmel toplum yapısını anlamanın en kestirme yoludur. İslâm O'nun şahsında temsil edilmiş ve O'nun önderliğinde kendini insanlığa sunmuş bir sistemdir.
O'nun hayatı ve yaşayış tarzı incelendiğinde görülecektir ki, hayata yaklaşımı tek boyutlu değildir. Hayatın her yönünü kuşatır. Peygamberdir, devlet başkanıdır, ordu komutanıdır, hâkimdir, kılıcını çekip Allah düşmanlarıyla savaşan bir mücahiddir, tüccardır. Namaz kılan, oruç tutan, hac yapan, gece namazlarına kalkan, devamlı zikir ve tefekkürle meşgul olan bir âbiddir. Hayatı iman, aşk ve cihaddır. Evlenir, alış-veriş yapar, hastalan tedavi eder, elbisesinin söküğünü diker, ayakkabısını tamir eder, çocuklarla şakalaşır, pehlivanlarla güreşir, hanımıyla koşu yarışı yapar. Hayat dolu mükemmel bir insandır O. Kısacası Allah'ın bütün insanlara sunduğu s, en güzel örnektir, O.
Hz. Peygamber'in (s.a.) hayatının her yönünü ele alan ve kendisine has tatlı bir üslupla anlatan İbn Kayyim'in, sahasında ilk ve en orijinal eseri Zadul Meâd 'in Türkçeye kazandırılması, bu örnek insanı izlemek durumunda olan müslümanlar ve O'nu en doğru, en güvenilir kaynaklardan öğrenmek isteyenler için kaçınılmaz bir zaruretti. Okuyanlara yeni ufuklar açacağına inandığımız bu eserin tercümesinde esas aldığımız Arapça aslı, Şuayb el-Arnaûd ve Abdülkadir el-Arnaûd adlı iki değerli araştırıcının tahkikiyle 1985'de ikinci baskısını yapan beş ciltlik baskısıdır. Bu iki araştırıcının dipnotlarından yararlanmakla birlikte biz de bir takım dipnotlar ekledik. Ayrıca Buharî hadislerinin kitap ve bab numaraları tarafımızdan tesbit edilmiştir. Hadislerin senedleri arasındaki tahdis sigaları rivayet tekniği sayılabileceği için zikredilmemiş, onlar yerine (-) işareti konmuştur. Konular arasına uygun yerlerde zaman zaman tarafımızdan başlıklar konulmuştur.
İlmî çalışmalarımda bana yol gösteren sayın hocam Doç.Dr. Hayreddin Karaman'a saygı ve şükranlarımı sunar, eseri yayınlamayı üstlenen İklim Yayınları na teşekkürlerimi arzederim.
Hatalarımıza muttali olan kardeşlerimizin bizi haberdar etmesini arzu eder, Cenab-ı Hak'dan okuyanlara fayda vermesini temenni ederiz. ( zadul mead 6 cilt fiyat, rasulullahın yaşadığı İslam zadul mead kitap, şamua zadul mead oku, iklim yayınları zadul mead, ibn kayyım zadul mead )
Gayret bizden, başarı Allah'dan.
Şükrü Özen
Üsküdar, 1988
KAYNAKLAR:
Şuayb el-Arnaûd ve Abdülkadir el-Arnaûd, Zâdu'l-Meâd neşrine yazdıkları mukaddime, Beyrut, 1985.
İbn Kesîr, el-Bidâye ve'n-Nihâye, C. 14, s. 234-35, Beyrut, 1982.
Muhammed Ebu Zehra, İbn Tevmiye —Hayatuhu ve Asrııhu—, Kahire, 1977.
Dr. Seyyid el-Cemîlî, İbnü'l-Kayyinı'in er-Rûlı adlı eserine yazdığı tanıtım yazısı, Beyrut, 1986.
lbnu'l-lmâd el-hanbelî, Şezerâtu'z-Zeheb fi Ahbari Men Ze-heb, Dâru İhyâi't-Türâsi'I-
Arabiyye, Beyrut, ts.
TEŞEKKÜR
Büyük İslâm bilginlerinden ibn Kayyım el Cevziyye 'nin Zadul Mead adlı bu eserinin tercüme edilmesini tavsiye eden muhterem hocamız Doç Dr. Hayreddin KARAMAN' a; tercümenin daha iyi olması için fikir veren değerli hocalarımız Y. Doç. Dr. Raşit KÜÇÜK ve Dr. Faruk BEŞER 'e ; ilk cildin tamamını tercüme eden ve diğer ciltlerde de tercümeye yardımcı olan Şükrü ÖZEN' e; mütercimler Dr. Mehmet ERDOĞAN'a, Dr. Salim ÖĞÜT ‘e, Dr. Vecdi AKYÜZ 'e, Ali Vasfi KURT ‘a, H. Ahmet ÖZDEMİR 'e ve Ar. Gör. Mustafa ERKEKLİ 'ye; 2. cildin redaksiyonunu yapan Prof. Dr. Fahrettin ATAR 'a; ilk beş cildin düzenlenmesinde ve tashihinde yardımı olan Mehdi Ali SEÇKİN 'e ve Bekir YİĞİT 'e; esere büyük teveccüh gösteren okuyucularımıza; kitabın basım, yayım, dağıtım ve satışında emeği geçenlere; eserin tanıtımında yardımcı olan Millî Gazete'ye, Zaman gazetesine , özellikle Altınoluk , İslâm , Teklif , Bu Meydan dergilerine ve diğer yayın organlarına teşekkür etmeyi bir borç biliriz.
İKLİM YAYINLARI
Nuh Yayınları, İbni Kayyım el Cevziyye tarafından yazılan 5 cilt Zadul Mead adlı kitabı incele diniz.
Diğer Özellikler | |
---|---|
Stok Kodu | 9786056861420 |
Marka | Nuh Yayınları |
Stok Durumu | Var |
PlatinMarket® E-Ticaret Sistemi İle Hazırlanmıştır.