Kitap Abdülkadir Geylani'nin Sohbetleri
Yazar Abdülkadir Geylani (ra)
Tercüme Yaman Arıkan
Yayınevi Uyanış Yayınevi
Kağıt - Cilt 2.Hamur - Ciltli
Sayfa - Ebat 559 Sayfa - 17.5x24.5 cm
Yayın Yılı 2016
Uyanış Yayınları, Abdülkadir Geylani (ra) tarafından yazılan Abdülkadir Geylani'nin Sohbetler adlı kitabı incelemektesiniz.
Abdülkadir Geylani'nin Sohbetler kitabı hakkında yorumları okuyup kitabın konusu, özeti, fiyatı, satış şartları bilgiyi geniş bir şekilde edinebilirsiniz.
Yaratan Rabbinin adıyla oku . O, insanı " alak " dan yarattı. Oku, Senin Rabbin en cömert olandır. Alak 1-2
ESER VE MÜELLİFİ
Âlemlerin Rabbı Allah'a hamdolsun.
Allah'ın Resulü ve âlemlere rahmet olan Peygamberimize ve onun temiz soyuna salât selâm olsun.
Azîz okuyucularımız,
Seneler önce tarafımızdan Türkçe'leştirilmiş olmasına rağmen, neşrine ancak muvaffak olabildiğimiz bu eser; sultânül'evliyâ, gavs-ı a'zam
Abdülkadir Geylânî (k.s.) Hazretlerinin
EL-FETHURRABBÂNÎ isimli eserinin
tercümesidir. Biz, eserin
Türkçe'sine, ABDÜLKADİR GEYLÂNÎ'nin SOHBETLERİ adını verdik. Esasen eser, Hazretin, devrinde kendi idaresinde bulunan medresesi ile dergâhında yapdığı
sohbet ve hitabelerden meydana gelmişdir. Onun, zamanının Bağdat halkına ve müsâfir ve yolcu olarak dergâhına uğrayanlara hitaben yapdığı bu samimiyet ve ihlâs timsâli konuşmaları, dünyaca da meşhurdur. Hicrî 545-546 (Mîlâdî: 1150-1152) yıllarında yapılan ve herbir cümlesi insanın ruhunun derinliklerinde akisler uyandıran bu konuşmalar, Hazretin ileri gelen bağlılarından AFİF adındaki talebesi tarafından aynen kaydedilmişdir.
Altmışiki adet
sohbetden meydana gelen bu eserin en çok dikkat çeken hususiyeti, serapa ihlâs ve samimiyet dolu oluşudur. Onu gerek
okurken ve gerekse
tercüme ederken, ruhumun hücrelerine kadar bütün varlığımın, ihlâs bürgüleri ile büründüğünü burada ifâde etmek isterim.
Hazret, bu
sohbetlerinde, herkesin kolaylıkla anlayabileceği bir ifâde ve üslûp kullanmışdır. Daha önceki eserlerimizde olduğu gibi, aynı ölçüye biz de sâdık kaldık.
Tercümede, her yaşta ve her seviyede ihvanımızın hiç takılmadan kolaylıkla anlayabileceği bir ifâde ve üslûb kullandık. Ayrıca şu hususu da belirtmek isteriz ki, az da olsa,
Arapça bilen kardeşlerimiz, onu
Arapça aslı ile karşılaşdırarak kelime kelime ta'kîp edebilirler.
Silsileden Esad Efendi Hazretleri, bu eser için şunları söylüyor:
Vücûdu zarurî olan Cenâb-ı Allah'ın şeriki ve benzeri bulunmadığı gibi, diğer
kitaplara nisbetle O'nun
kitabının da benzerinin bulunmayacağı aşikâr, belki de tabiîdir. Bildiğiniz gibi, Allah'ın kelâmı Kur'an'dan sonra, ikinci olarak da hadîs-i şerifler gelir. Üçüncüsüne gelince, onu da olsa olsa peygamber vârisi gerçek âlimlerin eserlerinde aramak gerekir. Zîrâ âyet-i celîlede,
"Allah'a itaat edin. Peygambere ve sizden olan ülül'-emre de itaat edin." buyrulmuşdur.
Bendeniz, araştırma neticesi,
FETHURRABBANI kitabının üçüncü olduğuna kanâat getirmiş ve o suretle ifâde ederek faziletli zâtınıza bir nüsha takdîm etmişdim. Şüphesiz, şimdiye kadar, tarafınızdan okunup incelenerek değeri takdir olunmuşdur.
Mektûbât, 57. mektup
ABDÜLKADİR GEYLÂNÎ'nin SOHBETLERİ adiyle neşrine muvaffak olduğumuz bu eser hakkında, onun
mütercimi sıfatiyle benim müşahedelerim de şudur:
— Bugüne kadar, büyüklerimizin eserlerinden yüzlercesini okudum. Bunlardan elli kadarını da fiilen
tercüme ettim. Onların içinde bana en çok tesir eden,
Abdülkadir Geylânî Hazretlerinin Sohbetleri oldu. Allah dostlarının büyüklerinden Yûnus Emre, tamâmını daha önceki sayfalarda takdîm etmiş bulunduğumuz uzunca bir deyişinde, Geylânî Hazretleri için şöyle diyor:
Abdülkadir gibi bir er bulunmaz.
Benim ise, onun eseri
Fethurrabbani için şöyle diyesim geliyor.
Onun eseri gibisi bulunmaz.
Cenâb-ı Hakk'dan, onu okuyanlara feyizler saçmasını niyaz ederiz.
Zamanının kutbu, sultânül'evliyâ
Abdülkadir Geylânî (k.s.) Hazretleri, Hicrî 470'de (Miladî: 1077) Hazar denizi Cenubundaki Gîylân eyâletinde dünyâya geldi. Nesebi, hem ana, hem de baba tarafından peygamberimize dayanır. On sekiz yaşından sonra, tahsil için Bağdat'a giden
Geylânî 'nin masraflarını önceleri annesi karşıladı. Orada bir müddet îmâm-ı A'zam Hazretlerinin türbedarlığını da yapdı. Bir ara, devrinin büyük sûfîlerinden Yûsuf Hemedânî'nin arzusu üzerine va'zlara başladı. Kendisini dinleyenlerin kısa zamanda artması karşısında, o devirde Bağdat'ın Halba kapısı yanındaki büyük camiye geçdi ve konuşmalarına orada devam etdi.
Fakat çok geçmeden, kendisini dinleyenlere orası da dar gelmeğe başladı. Bunun üzerine, konuşmalarına açıkta devam etmeğe mecbur oldu. İşte bu sırada, o açık sahaya kendisi için bir dergâh yapıldı. Daha sonraları da, Mübarek el-Muharrimî'nin medresesi genişletilerek başına
Abdülkadir Geylânî Hazretleri getirildi ki, işte Hazret,
Fethurrabbânî 'yi meydana getiren
sohbetlerini Hicrî 545-546 (Milâdî: 1150-1152) yıllarında bu dergâhda ve bu medresede yapmışdır. Ekseriyetle, konuşmalar, Cuma günü sabahlan ve Pazartesi akşamları medresede; Pazar günü akşamları da dergâhda geçmişdir.
Gavs-ı a'zam
Abdülkadir Geylânî (k.s.) Hazretlerinin mürîdlerinden birçoğu evliyalık mertebesine ermişlerdir. Onun va'z ve sohbetlerini zevkle dinleyen binlerce gayr-i müslim, hidâyete ererek müslüman olmuşlardır. Bu hususu,
Fethurrabbânî'yi meydana getiren bu eserindeki konuşmalarından birinde bizzat kendisi anlatmakdadır. Ayrıca, gerek devrinin Bağdâd ve yakın çevresi halkı, gerekse, diğer ülkelerden gelip onun dergâhında konaklayanlar, kendisinin konuşmalarından çok feyizler almışlardır.
Devrinin halîfesi, vezirler ve eşrafın diğer ileri gelenleri de onun mürîdleri arasındaydı.
Muhyiddin Arabi'ye göre,
Abdülkadir Geylânî (k.s.) Hazretleri Kutbüzzamandır ve kâmil insandır.
Hamd Allah'a, salât-selâm O'nun Resulüne, dünyâ ve âhiret saadeti de müminlere olsun. ( fethurrabani kitap , Abdülkadir Geylani Sohbetleri kitabı , sohbetler oku , abdulkadir geylaninin sohbetleri kitabı fiyat , yaman arıkan tercümesi )
Yaman ARIKAN
20 Mayıs 1985 , Erenköy – İstanbul
Uyanış Yayınları, Abdülkadir Geylani (ra) tarafından yazılan
Abdülkadir Geylani'nin Sohbetleri adlı
kitabı incele diniz.