Beytülmal Devlet Hazinesi
Abdulkerim Öner
ISBN:9786057689252
Basım Tarihi 2019-11
Baskı:1
Sayfa Sayısı:556
Boyut: 135x210
Kapak: Karton
Kağıt:2.Hamur
Emeği Geçenler Editör:Ümit Güler
Dizgici / Mizanpaj: Mevlüt Sami Ertem
ÖNSÖZ
Devletlerin ayakta kalabilmeleri için güçlü bir maliye teşkilatına sahip olmaları gerekir. Zira gelir ve giderlerini iyi hesaplayamayan ve bütçesini sağlam temeller üzerine bina edemeyen bir devlet uzun ömürlü olamaz.
Beytülmâl, Hz. Peygamber (sas) tarafından 622 senesinde Medine'de kurulan îslam devletinin hazinesine verilen ad olup Hz. Ömer (ra) zamanında teşkilatlanmasını tamamlandı. Artan fetih hareketleri neticesinde geniş toprakların Müslümanların eline geçmesi ve bu sayede büyük miktarda ganimetlerin elde edilmesiyle beytülmâl, daha da güçlendi. Bu nedenle devletin gelir ve giderlerinin yeniden düzenlenmesine ihtiyaç duyuldu. Bu maksatla Hz. Ömer zamanında divan teşkilatı kuruldu. Divan teşkilatının kurulması beytülmâlin gelişmesinde önemli rol oynadı.
Beytülmâl konusunda ülkemizde müstakil bilimsel bir çalışmaya rastlanılmadı. Bununla birlikte beytülmâl ile yakından ilgili olan divan teşkilatı, vergi sistemi, arazi sistemi ve bütçe konularında ülkemizde ayrı ayrı bazı bilimsel çalışmalar yapılmıştır. Bu bağlamda Mustafa Faydanın Divan Teşkilatı (Doğuştan Günümüze Büyük İslam Tarihi, c. 2, s. 106-187) ile Celal Yenieri'nin İslam'da Devlet Bütçesi isimli kitaplarını anmamız gerekir.
Biz bu çalışmamızda İslam devletinin hazinesi olan beytülmâl ile ilgili konuları bir bütün halinde ele aldık. Her ne kadar çalışmamızı Dört Halife Dö-nemi'yle sınırlandırmışsak da ulaştığımız bilgiler, ağırlıklı olarak Hz. Ömer'in hilafeti dönemine aittir (634-644). Çünkü beytülmâlin teşkilatlanması bu döneme denk gelmektedir.
Araştırmamız, giriş ile üç bölümden oluşmaktadır. Giriş kısmında araştırmamızın önemi, amacı ve yöntemini belirttikten sonra en çok yararlandığımız klasik ve çağdaş eserleri tanıttık. Daha sonra Hz. Peygamber döneminde beytülmâlin işlevleri üzerinde durduk. İslam devletinin gelirlerinin neler olduğu, nerede muhafaza edildiği ve nerelere harcandığını izah ettik.
Birinci bölümde Dört Halife Döneminde beytülmâlin kuruluşu, gelişimi ve teşkilat yapısını ele aldık. Ayrıca beytülmâlin gelişiminde divan teşkilatının önemi üzerinde durduk.
İkinci bölümde beytülmâlin gelirlerini inceledik. Müslümanlardan alınan zekât ile gayrimüslimlerden alınan fey gelirlerini detaylı olarak ele aldık. Ardından bu vergiler belirlenirken hangi kriterlerin esas alındığını, toplama zamanını, vergi alınan bölgeler arasında fark olup olmadığını detaylı bir şekilde açıklamaya çalıştık.
Çalışmamızın üçüncü ve son bölümünde ise beytülmâlin giderlerini inceledik. Bu bağlamda fey gelirleriyle yapılan kamu harcamaları ile halka verilen atiyyeleri ele aldık.
Çalışmamızın başından itibaren bize destek olan, fikirleriyle yol gösteren, gerekli katkıları sunarak son şeklini almasını sağlayan değerli hocam Prof. Dr. Abdurrahman Acar'a teşekkürü bir borç bilirim. Aynı şekilde gerekli desteklerini esirgemeyen Prof. Dr. Mehmet Karataş'a ve tez konusunun belirleme sürecinde bize katkı sunan Prof. Dr. Adnan Demir-can'a teşekkür ederim.
A. Kerim ÖNER Diyarbakır / 2018
Diğer Özellikler |
Stok Kodu | 9786057689252 |
Marka | Siyer Yayınları |
Stok Durumu | Var |
9786057689252
Havale / Eft :
Havale İle : 98,94 TL
Kapıda Ödeme :
Kapıda Ödeme ile : 102,00 TL
Tek Çekim :
Kredi Kartı ile : 102,00 TL
Mağazamızda taksit için en az 200 TL lik ürünü sepete eklemeniz gerekir