Kitap El Edebül Müfred Arapça Metinsiz
Yazar İmam Buhari
Tercüme Faik Akcaoğlu
Yayınevi Beka Yayıncılık
Kağıt Cilt 2.Hamur, İnce Karton Cilt
Sayfa Ebat 512 sayfa 13,5x21 cm
Hadis Sayıs 1322 Hadis Sadece Türkçe Metin ve Açıklama
El Edebül Müfred Hadislerle Müslümanın Edep ve Ahlakı
İnsanlar için en güzel örnek olan Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem, insanlara sadece Kur’ân’ı tebliğ etmekle kalmamış, dine dair hususlar yanında edep ve ahlâka dair de açıklamalarda bulunmuş, kurallar koymuştur. Hadis âlimleri de Hz. Peygamber’in edep ve ahlâka dair hadislerini bir araya getirmek için büyük gayretler göstermişler, bu alanda pek çok eser kaleme almışlardır. Bunların en büyüğü ve en meşhuru ise el Edebül müfred’dir.
Anne-babaya iyilikle başlayan el Edebül müfred ’de, akrabalar ile ilişkileri sürdürmek, çocuklara, komşulara ve tüm insanlara iyi davranmak ve onları ziyaret etmek, hasta ziyareti yapmak, misafire ikramda bulunmak, hayvanlara kötü davranmamak, çevreye zarar vermemek, çeşitli zamanlar, olaylar, durumlar karşısında yapılması uygun olan dualar, söylenmesi uygun olan ve olmayan sözler, çocuklara konulması güzel olan ve olmayan isimler, selamın önemi, izin istemek, meclislerde nasıl hareket edileceği, nasıl oturulup kalkılması gerektiği gibi konular üzerinde ağırlıklı olarak durulmuştur.
Güzel söz söylemek, affetmek, güler yüzlü olmak, dostluk, cömertlik, sabır, yumuşak hareket etmek, ağırbaşlılık, hayâlı olmak gibi övülen huyları teşvik eden; cimrilik, lanet etmek, koğuculuk, insanları aşırı övmek veya ayıplamak, düşmanlık, yalancılık, kötü sözler söylemek, dargınlık, hilekârlık, zulüm, kabalık, kibir, azgınlık, gıybet, vesvese, su-i zan, ikiyüzlülük gibi kötü huylardan sakındıran rivayetler de eserde önemli bir yere sahiptir.
El Edebül müfred 'de bunlar dışında her Müslümanın dikkat etmesi gereken daha pek çok söz ve davranışı konu alan hadisler yer almaktadır.
Buhârî'nin el-Câmiu's-sahîh adlı eserinden sonra Türkiye'de en çok tanınan eseri olan el Edebül müfred' de Hz. Peygamber ile sahâbe ve tabiûndan gelen toplam 1322 hadis 644 babda bir araya getirilmiştir. Bu 1322 rivayetin 939'u Hz. Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem 'den, geri kalan 383'ü ise sahâbe ve tâbiûndan gelmektedir.
TERCÜME ESASLARI
el-Edebü'l-müfred Arap dünyasında pek çok yayınevi tarafından neşredilmiştir. Ancak bu neşirlerin çoğu tahkiksizdir ve bu baskılarda pek çok hata bulunmaktadır. Bundan dolayı eserin tercümesinde en güvenilir baskısı olduğunu düşündüğümüz Semîr b. Emîn ez-Züheyrî tarafından tahkik edilen ve 1998 yılında Mektebetü'l Meârif tarafından Riyâd'da basılan nüsha esas alınmıştır.
Hadisler tercüme edilirken anlaşılır ve güncel bir dil kullanılmaya gayret gösterilmiş, bununla birlikte hadislerin üslubu muhafaza edilmeye çalışılmıştır. Mümkün olduğunca mana ile tercüme yoluna gidilmemiştir.
Okuyucuyu yönlendirmemek için hadislerin şerhedilmesi yöntemi tercih edilmemiştir. Sadece hadislerin anlaşılmasında problem olacağı düşünülen yerlerde zaman zaman parantez içi açıklamalar yapılmış, bunun mümkün olmadığı yerlerde ise dipnotlarda hadise dair açıklamalarda bulunulmuştur.
Eserdeki dipnotların tamamı tarafımızca konulmuştur.
Eserdeki merfu hadislerin tamamı tarafımızdan yeniden tahrîc edilmiş ve Türk okuyucusunun âşinâ olduğu Concordance usûlüne göre gösterilmiştir. Buna göre Buhârî'nin Sahîh'i, Ebû Davud, Tirmizî, İbn Mâce, Nesâî ve Dârimî'nin Sünen'leri için kitap ismi ve bab numarası; Müslim'in Sahîh'i ve Mâlik'in Muvatta'ı için kitap ismi ve kitap içindeki hadis numarası; Ahmed b. Hanbel'in Müsned'i içinse cilt ve sayfa numarası verilmiştir. Kütüb-i Tıs'a dışındaki diğer kaynaklarda ise cilt ve sayfa numarası verilmiştir.
Kavramlar ile ravi ve eser isimlerinin zabtında Türkiye Diyanet Vakfı İslâm Ansiklopedisi'nin (DİA) yazım kriterleri esas alınmıştır.
Gayret bizden, muvaffakiyet Allahu Teâlâ'dandır.