Kitap Evlilik ve Aile Hayatı
Yazar Hasan Çalışkan
Yayınevi Çelik Yayınları
Kağıt Cilt 2.Hamur kağıt, Ciltli
Sayfa Ebat 394 sayfa, 16x24 cm
Çelik Yayınları Evlilik ve Aile Hayatı kitabını incelemektesiniz.
Hasan Çalışkan Evlilik ve Aile Hayatı kitabı hakkında yorumları oku yup kitabın konusu, özeti, fiyatı, satış şartları hakkında bilgiyi geniş bir şekilde edinebilirsiniz.
Yaratan Rabbinin adıyla oku . O, insanı " alak " dan yarattı. Oku, Senin Rabbin en cömert olandır. Alak 1-2
ÖNSÖZ
Bizleri müslüman ve Muhammed sallallahu aleyhi ve selleme ümmet olarak yaratan Allahü ZülCelâl Hazretlerine sonsuz hamdü senalar eder, O'nun iki Cihan serveri Rasülüne de salat ederim.
Allah Celle Celalühü, her şeyi insan için, insanı da kendisi için ve kendisine kulluk için yaratmıştır. Bunun için insanı her şeyden üstün, güzel, daha akıllı ve daha güçlü kılmıştır.
Allahü Teala insanlara akıl vererek doğruyu bulup kendi yolunda yaşayanlara hem dünya mutluluğu hem de cennet mutluluğu vaad etmektedir. Ama Allah'ı ve Peygamberi dinlemeyip, nefsine ve şeytana uyanların ise hem dünyada sıkıntı hem de Cehennemde azab çekeceği belirtilmiştir. Bizleri yaratan Cenabı Hak, dünya ve ahiret saadetine nasıl ereceğimizi gönderdiği kitap ve peygamberlerle bize göstermiştir.
Bunun için her insanın dinî bir eğitini alması ve hak yolda yürümesi iki dünya saadeti bulabilmesi açısından şarttır. Bu konuda İsra suresinin 15. ayetinde, Yüce Rabbimiz şöyle buyurur:
"Kim doğru yola giderse ancak kendisi için doğru yola gitmiş olur. Kim de doğru yoldan sapar, yanlış yola giderse, kendi aleyhine (zararına) olur. Hiç bir kimse başkasının günahını yüklenmez."
Ayette belirtildiği gibi Sıratı Müstakim (dosdoğru yol) üzerinde olanlar kendilerine iyilik etmiş olurlar. Huzura ermek için her insanı bu dinin esaslarının, başkalarına karşı görevlerinin ve sorumluluklarının bilincinde olması gerekir. Şayet şahsımıza, eşimize, çocuklarımıza, ana ve babamıza karşı, akraba ve dostlarımıza karşı, zenginin fakire karşı, işverenin işçiye, işçinin işverene karşı, satıcının alıcıya, alıcının satıcıya karşı, ölüme ve ölmüşlerimize karşı görevlerimizi bilmiyorsak görevlerimizi nasıl yapabilir ve nasıl huzur bulabiliriz? Her insanın bilmesi gereken önemli bir husus ta evlilik hayatında görevleri ve haklarıdır.
Ömrümüzün her safhasında olduğu gibi aile yaşantımızda da mutlu olmak için dinin gerektirdiklerini yerine getirmemiz gerekir.
Ne şekilde ibadet edeceğimizi ortaya koyan dinimiz, iyi bir evliliğin nasıl yapılacağının ve nasıl yürütüleceğinin yollarını da göstermiştir. Dini esasları gözetmeden ve önemsemeden, evlenen kişiler yaptıklarının faturasını çok ağır öderler. Bir evliliğin saadet üzere devamı, eşlerin dinî yaşantılarıyla doğru orantılıdır. Çünkü bir aileyi yıkacak hususlar dinen de yasaklanmıştır. Günümüzde aileleri parçalayan zina, kumar, içki, iffetsizlik, gayrı meşru kadın erkek be
raberlikleri, zulüm derecesine varan dayaklar zaten dinen de yasaklanmıştır. İyi bir müslüman zaten bu haram ve günahlardan kaçınır ve aile yuvasının huzurunu kaçıracak her türlü hareketlerden kendini korumasını bilir. Evliliğin ilk aşamasında evleneceği kişinin içkisini, kumarını, gayri meşru hareketlerini önemsemeyen kimselerin ileride büyük pişmanlıklar duyacağı ortadadır.
İnsan hayatının en önemli kararlardan olan evliliğin selametle yürümesi için evlenmeden önce hazırlık yapılması gerekir. Bazı genç erkekler tüketim eşyalarına sahip olmakla evliliğe hazır olunacağını zannederler. Bazı kızlar da sandıklar dolusu çeyiz eşyası düzerse evliliğe hazır olduklarını zannederler. Hatta onlarca senesini örgü, nakış, çeyiz hazırlamakla geçiren kızlarımız ileride evleneceği erkeğine ve doğacak çocuklarına karşı nasıl davranacağını gösterecek bilgi donanımına sahip olmadan, belki hayatında evlilikle ilgili bir tek kitap okumadan evlenir. Böylelerinin evlilikleri, pusulasız giden gemiye benzer.
Her insan bilmeli ki dinimizin esasları, insanın dünya ve ahirette huzur içinde yaşamasını gaye edindiği için İslâmî esasları göz önünde bulundurarak evlenenlerin yuvalarında huzur ve bereket görülür. Evliliği ve aile yapısı sağlam olan insanlar her sahada başarılı olur. Ama yuvasını kurarken dini esasları gözetmeyen kimseler ise ailesinde, işinde ve hayatında başarılı olamaz.
Ailede huzur arayanlara bu kitap bir rehber olabilme kaygısını taşıyor. Bu kitapta iyi bir evlilik ve huzur dolu bir aile hayatı için dinimizin insanlara emir ve tavsiye buyurduğu hususlar ele alınmaya çalışılmıştır. İyi bir ailenin tesisi için evliliğin önemi ve bu evliliğin sağlam temeller üzerine oturması gerektiği ve bunun için neler yapılması gerektiği ilk bölümlerde yer almıştır. Yine eş seçerken dikkat edilmesi gereken hususları, evliliğe teşebbüs ederken ve ettikten sonra uyulması sünnet olan hususları ele aldık.
Düğünlerimizin sünnete uygun olabilmesi için nelerin yapılması gerektiğine değindik. Cinsel mutluluğun kazanılması için ilk geceden itibaren nelere dikkat edilmesi gerektiğine değinilmiştir. Sonraki bölümlerde ise eşlerin birbirlerine karşı olan görev ve hakları, ailelerdeki geçimsizliğe sebep olan özellikler yer almıştır.
Konulan oldukça sade bir dil ve akıcı bir üslup ile kaleme almaya çalıştık. İslâm alimlerinin evlilik ve aile konusundaki değerli düşüncelerinden istifade ederek insanlara tatminkâr bilgiler sunmayı hedefledik. Eserlerinden istifade ettiğimiz islam alimlerimizden hayatta olmayanlara rahmet diler, sağ olan alimlerimize de sağlık, afiyet ve saadet dolu günler dilerim.
Bu kitabın okurlarımızın aile saadeti bulabilmelerine vesile olabilmesini Yüce Rabbimden diliyorum. Eserimizin 'evlilik ve aile' konusunu tam manasıyla ve mükemmelce ele aldığını iddia etmiyoruz. Hatalarımız ve eksiğimiz olabilir ve olacaktır. Muhtemel yanlışlıklar ve noksanlıklar şahsımıza aittir. Bütün güzellikler Yüce Rabbimize aittir. Gayret bizden, tevfîk Allah'tandır.
Hasan ÇALIŞKAN
KONYA
İSLAM VE EVLİLİK
İslâm'da evlilik; erkekle kadın arasında geçerli olan mübarek bir akittir, sözleşmedir. Nikâhla, iki eş birbirlerine helal olur. Kan ve koca böyle bir akitle uzun bir hayat yolculuğuna beraber çıkmaya başlarlar.
İnsan hayatının önemli bir noktası evlilik hayatıdır. Evlilik; içinde sevgi, şefkat, huzur ve güven nimetlerini tutmaları için Allah'ın iki nefsi, bağların en kuvvetlisiyle bağladığı ilişkidir.
Evlenmek hayatın bir parçası, yeme ve içme gibi tabiî bir olaydır. O halde evlenme, var olmanın; yemek ise devamın sebebidir.
İslâm'da evlilik; nefsin sükûnet, kalbin rahat, gönlün huzur bulması için karı kocanın sevgi, yardımlaşma, hoşgörü ve şefkat çerçevesinde, içinde yavrularının cıvıldadığı bir yuva kurmalarıdır.
Kadın ve erkek birbirlerinin tamamlayıcısıdırlar. Biri diğeri olmadan mutlu bir hayat yaşayamaz. İnsanlar çifttirler. Yalnızlık Allah'a mahsustur. İnsana, mutlaka bir eş, ömür boyu bir yastığa baş koyacağı, birbirlerine sığınak olacakları bir hayat arkadaşı lazımdır.
İşte bu hayat arkadaşına kavuşmak da evlenmekle mümkündür. Evlenme konusundaki ayet ve hadislere yer vererek konumuza giriş yapalım.
KUR AN VE SÜNNETTE; EVLENMEK
Evlilik konusunda varid olan ayet ve hadisleri incelediğimiz zaman evlenmenin önemi açıkça ortaya çıkmaktadır. Önce ayetlere yer verelim.
"Bekârlarınızı evlendirin" 1
"Sizin cinsinizden size zevce (eş) olabilecek varlıkları yaratması onun ayetlerindendir." 2
"Sudan bir insan yaratıp onu nesep ve (evlenmek suretiyle) sıhriyet hısım ve akrabalığa dönüştüren O'dur. Rabbinin her şeye gücü yeter."3
1-Nur Sûresi, ayet: 32
2-Rum Sûresi, ayet: 21
3-Furkan Sûresi, ayetler 25/54
İÇİNDEKİLER
Önsöz
İSLAM VE EVLİLİK
Kur'an ve Sünnette Evlenme
Şahıslar açısından nikah
Evlenmenin faydaları
Evliliğin Dezavantajları
Sünnete uygun evlilik yapmak
Hangi kadınlarla evlenilmez?
Evliliğin kaderle ilgisi nedir?
Evlilik Hazırlığı
Eşlerin denkliği (Küfüv)
Erkeğin kız veya kadında arayacağı vasıflar
Halis niyet ve dua ile başlamak
Evlenecek adayların birbirini görmesi
Evlenecek kişilerin birbirleriyle konuşması
Adayları denetlemek ve soruşturmak
İstihare
EVLENME TEKLİFİ (DÜNÜRLÜK)
Dünürlük çeşitleri
Dünürlüğün adapları
Evlenenlere aracılık etmek,
Adayların evlilik için birbirlerini istemeleri
Evlilik Yaşı
Başlık Parası
Nişan (Şerbet İçme)
NİKAH
Evliliğin Şartları
Nikah Merasimi
Resmi Nikah-Dini Nikah
DÜĞÜN
Düğün Yemeği
Düğünlerde Eğlenmek
Düğünleri kolaylaştırmak
Gelinlik Giymek
Gelin Getirmenin adabı
-GERDEK GECESİ (ZİFAF)
Cinsi Münasebet adabı
-Zifaf Engelleri
-Cinsel Yasaklar
-Bekaret Hususiyetleri
-Balayı
AİLE
Aile Tipleri
İslamın aileye bakışı,
Kadın ve erkek,
Gerçek üstünlük takvadadır
Ailede görev dağılımı
Aile Reisi erkektir
Vazife ve Hak,
KOCANIN HAKLARI
Kocanın reislik hakkı
Kadınlar kocalarına itaat etmeli
Haranı isteklerinde kocaya itaat edilmez
Cinsel faydalanma hakkı
Kocasından başka erkeklerle konuşma
Kocadan izinsiz evden dışarı çıkmamak
Kadın kocasının istemediği kişileri eve almamalı
Kocasının kazancını ve malını korumak
Çocuk sahibi olma hakkı
KADININ GÖREVLERİ
I.KADININ TAVIRLA YAPACAĞI GÖREVLER
Kocayı kızdırmamak
Beyine içtenlikle hizmet etmeli ve ikramlarda bulunmalı
Allah'a itaat konusunda kocasına yardımcı olur
Kadın misafirlerle ilgilenmeli
Kocasını güzellikle karşılamak ve güzellikle uğurlamak
II.KADININ KOCASINA SÖZLE YAPABİLECEĞİ GÖREVLER
Kocasına karşı nankörlük yapmamalı
Kadın, tatlı dilli ve güleryüzlü olmalı
Kocasının sevgisini kazanmalı
Kocasını güzel bir hitapla çağırmak
Güzel haberleri müjdelemek ve üzücü haberi gizlemek
Kadın, kocasından, boşamasını istememek
Tenkitten çekinmeli
Kocasıyla tartışmamalı
Kocasına lanet etmemeli
KADININ EVİNDEKİ GÖREVLERİ
Ev işleri hizmeti kadınındır
Kadın maharetli olmalıdır
Ev Temizliği
Kadın Tutumlu olmalı, müsrif olmamalı
KADININ CİNSEL GÖREVLERİ
Kocasının cinsel davetini kabul etmek
Kadın cilvesini ve süslenmesini kocasına karşı yapmalı
Kadın, yabancı erkeklere değil sadece kocası için süslenmek
KADININ HAKLARI
Nafaka Hakkı
Mesken Hakkı
Kadının kendi malından istediği gibi tasarruf hakkı
Mehir Hakkı
Çeyiz Hakkı
Kadının miras hakkı
Kadının çalışma hakkı
Kadının anne ve babasını ziyaret etme hakkı
Kadının akrabasını ziyaret etme hakkı
Kocasından cinsel teması teması isteme hakkı
Çocuğunu büyütme hakkı
iyi geçim görme hakkı
Kadının ilim tahsil etme hakkı
KOCANIN GÖREVLERİ
iyi muamele
Erkek öfkesine sahip olmalı
Koca eşine sert davranmamalı
Koca ailesine değer vermeli
Ayıplarını araştırmamalı
Mehrini vermeli
Hanımının ziyaretlerine izin vermeli
Dini hayatını temin etmeli
Erkek kıskanç olmalı
KOCANIN ÎNFAK GÖREVLERİ
Ailesine karşı cömert davranmalı
EVİYLE İLGİLİ GÖREVLERİ
-Eve girerken görevleri
Eve selamla girmeli
Eve güleryüzle girmeli
Evine ve eşine bağlı olmalı
Ev işinde eşine yardımcı olmalı
Koca hanımına meşru eğlenceler temin etmeli
Eşine karşı süslenmesi
BİRDEN FAZLA EŞİ OLANLARIN GÖREVLERİ
Eşler arasında adalet
Çok eşliliğin sebebleri
Çok evliliğin getirdiği sıkıntılar
Peygamberimizin çok evliliğinin sebebleri
KARI VE KOCANIN ORTAK GÖREVLERİ
Samimiyet sözde durmak
Güleryüzlülük ve tatlı dil
Sevgi, saygı (aşk)
Seygiyi artırıcı uygulamalar
Eşler güzel ahlaklı olmalı
Sadakat (doğruluk)
Doğruluk çeşitleri
Sözde sadakat
Aile sırlarını korumada sadakat
Namusu korumada sadakat
Birbirleri alay etmemelidirler
Dualaşmak, beddualaşmamak
Istişareleşmek
Kulluk görevlerinde yardımlaşmak
Birbirlerinin dinlemeyi bilmeliler
Kusurları güzellikle düzeltmek
Hatalarına sabretmeliler
Tartışmamak
Gerektiğinde özür dilemek
Geçim ehli olmalıdırlar
Işbitirici ve çalışkan olmak
Sağlıklarına dikkat etmeliler
Hastalık günlerinde dayanışma ruhu
Ruhî olgunluk göstermelidirler
Akrabalara karşı görevler
Komşulara karşı görevler
GEÇİMSİZLİK SEBEPLERİ VE ÇÖZÜM
Huyların uyuşmaması
Eşlerin birbirinin tanımaması
İnatçılık
İnanç ve görüş ayrılığı
Sinir ve öfke
-Bencillik
Güvensizlik ve şüphe
Cahillik
Kadının kendisini kocasıyla eşit görmesi (Feminizm)
Eşlerin birbirini beğenmemesi
Arabozucuların fitneleri
Koca baskısı ve dayak meselesi
Lüks yaşama isteği
Fakirlik
Cimrilik ve savurganlık
Hataları büyütmek ve tartışmak
Eş seçiminde yanlış tercih etmek
Dindar eş tercih etmemek
Eşler arasında büyük yaş farkı
içki
Kumar illeti
Zina
Zinaya götüren haller
Haremlik ve selamlık meselesi
Cinsel görevden kaçmak
Eşlerden birinin başkasında gönlünün olması
Kadının ç