Kitap Hanım Sahabiler
Yazar Hilal Kara , Abdullah Kara
Yayınevi Siyer Yayınları
Kağıt Cilt 2.Hamur , Kalın ciltli
Sayfa Ebat 525 sayfa, 14,5x21.5 cm
Siyer Yayınevi Hanım Sahabiler kitabı nı incelemektesiniz.
Hilal Kara, Abdullah Kara Hanım Sahabeler kitabı hakkında yorumları oku yup kitabın konusu, özeti, fiyatı, satış şartları hakkında bilgiyi geniş bir şekilde edinebilirsiniz.
Yaratan Rabbinin adıyla oku . O, insanı " alak " dan yarattı. Oku, Senin Rabbin en cömert olandır. Alak 1-2
SÖZBAŞI
Modern kültür, hızlı teknolojik gelişmeler ile sınır kural tanımayan iletişim araçlarının baskısı her geçen gün insanî değerleri daha fazla yok etmektedir.
Günümüzde tamamen güç ve çıkar ilişkisine dönüşen toplumsal ilişkiler, maneviyatı yok etmekte, bireylerde anlamsızlık, değersizlik ve yalnızlık duygularının ortaya çıkmasına ve yoğunlaşmasına yol açmaktadır. Katlanılması çok zor olan bu duygular, insanın kendisine ve çevresine yabancılaşmasının ve yoğun bir kimlik bunalımının habercisi olmaya devam etmektedir.
Medya ve iletişim araçları tarafından dayatılan manevî değerlerden yoksun, baskıcı, saldırgan kitle kültürü insanlarda katı bir bencillik duygusu ortaya çıkarmakta, sorumluluk bilincini öldürmektedir. Hâlbuki milletimizin bekası bizi biz yapan sahip olduğumuz insanî değerlerle yoğrulmuş şahsiyet idealinin oluşturup, çocuklara ve yetişecek nesillere benimsetilmesi ile mümkündür.
Bu ideal nasıl oluşturulacaktır?
Topluma nasıl sunulacaktır?
Eğitime nereden ve Tümden başlanılacaktır?...
Aslında kadın, hangi bilgi, eğitim ve gelişmişlik düzeyinde olursa olsun, çocuğunun üzerinde en büyük etkiye sahiptir. Bunun yanı sıra ailenin ilişki ve problemlerini çözme biçiminde, tüketim alışkanlıkları, çevreyle iletişimleri ve beklentilerinde söz sahibidir. Pratikte çocuğunu, eşini ve çevresini yönlendirir... Kimliği ve şahsiyeti, kültürü ve eğitimi ne olursa olsun kadın, aile içindeki merkezî rolü sebebiyle toplumsal alandaki belirleyiciliğini de aynı oranda sürdürmektedir. Bundan dolayı toplumda iyiye, doğruya, güzele ve adalete doğru bir değişim ve dönüşüm olacaksa bu toplumdaki rolü, annelik vasfı ile kadınlar eliyle ve onu vasıtası ile olacaktır.
İslâm'da erkekle kadın bir bütünün parçalarıdır. Biri diğeri için vazgeçilmez hayat arkadaşıdır. İbadet ve muamelelerde cinsiyet ayrılığının sebep olduğu önemsiz bazı farklar dışında, dinî görev ve sorumluluklarda kadın-erkek eşitliği esastır. Hz. Peygamber erkeklerin olduğu kadar kadınların da eğitimine büyük önem vermiştir. Kadınlar mescide gitmiş, biat etmiş, toplantılara katılıp, bayram namazlarında hazır bulunmuşlardır.
Hz. Peygamber bayram hutbesini irâd ettikten sonra kadınların bulunduğu tarafa geçer, onların eğitim öğretimi ile de yakından ilgilenirdi. Hatta Allah Resûlü'nün (sas) sürekli erkeklerle birlikte olmasından dolayı onların Efendimiz'in ilim ve feyzinden daha fazla istifade ettiklerini düşünen hanımlar, bu arayı kapamak en azından mesafeyi daraltmak için Hz. Peygamber'e giderek
- Ya Rasûlüllah, erkekler sürekli seninle birlikteler. Senin sözünü dinliyor istifade ediyorlar. Biz bundan mahrum oluyoruz. Bizim için de bir gün tahsis etsen. O günde gelsek, Allah' ın sana öğrettiklerini bize öğretsen, diyerek talepte bulundular. Onların isteğini yerinde bulan Hz. Peygamber haftanın bir gününü onlara tahsis buyurdu. Burada ve daha başka yerlerde çeşitli vesilelerle hanımlara İslâm'ı anlatan Efendimiz onların eğitim ve öğretimleri ile her zaman yakından ilgilendi.
Sahâbe hanımlarının hayâ ve utanması dini konuları sorup öğrenmelerine engel teşkil etmedi. Özellikle büyük bir fıkıh ve hadis âlimi olan Hz. Âişe, bu konuda yalnız kadınların değil sahâbenin ileri gelenlerinin bile pek çok meselede başvurdukları kimseydi. İlk Müslüman hanımlar, Mekke ve Medine'de önemli sorumlulukları üstlenmekten kaçınmamışlar, askerî ve siyasî işlerde erkeklere yardımcı olmuşlar, hemşirelik ve doktorluk mesleğini yerine getirerek yaralı mücahitleri tedavi etmek, su taşıyıp içirmek, yaralarını sarmak ve yaralıları Medine'ye kadar taşımak gibi görevleri yapmışlardır. Hatta gerektiğinde cihat meydanlarında eşleri ile omuz omuza savaşan bu hanımların kahramanlıkları tarihin altın sayfalarına geçmiştir.
"Sizden, hayra çağıran, iyiliği emredip kötülüğü meneden bir topluluk bulunsun. İşte onlar kurtuluşa erenlerdir." ayetini kendisine rehber edinip İslâm'ı yaymak için eşsiz çaba gösteren Hz. Hatice, Ümmü Şerik gibi hanımlar, İslâm daveti sırasında Efendimize büyük destek sağlamışlardır.
Günümüz Müslüman kadını, kendisine empoze edilmeye çalışılan, fıtratı ile tutarlı olmayan şahsiyet ve kimlikler altında ciddi bir rol karmaşası yaşamaktadır. Bugün insanlığın, bilhassa nesli yetiştiren kadının örnek alabileceği şahsiyetlere her zamankinden daha fazla ihtiyaç vardır. Hz. Peygamber'in rahle-i saadetlerinde terbiye görmüş, Güllerin Efendisinin eğitiminden geçmiş sahâbe neslinin örnek hayatı, bu ihtiyaca en güzel şekilde cevap veren hayatlardır. Çözümsüz gibi gözüken ya da çözümünü İslâm dışında aradığımız nice problemin çözümü, yolumuzu ve karanlık dünyamızı aydınlatan yıldız mesabesindeki sahâbîlerin örnek hayatlarında saklıdır. Bu hayatlar, yaşamımızın her karesi için canlı ve pratik çözümler bulacağımız örneklerle süslü birer hazinedir.
Bu düşüncelerden hareketle "Cennetle Müjdelenen Hanımlar" isimli eserimizin ardından çok yoğun ve titiz bir çalışma ile bu eseri hazırlama gayreti içine girdik. Kitapta Allah Resûlü'nün (sas) hane-i saadetlerinde yetişen kızları ve torunlarının örnek hayatı; İslâm'ın ilk günlerinde Müslüman olup işkencelere maruz kalan, doğup büyüdüğü vatanını, evini barkını inancı uğruna terk etmek durumunda kalan, yâd ellerde olsa da inancından taviz vermeden ayakta durmaya çalışan; memleketine sığınan Müslümanlara kucak açan, Allah Resûlü'ne (sas) ve ailesine hizmete koşan; eşini, kardeşini, oğlunu savaşta şehid verdikten sonra "Değil mi ki Allah Resûlü (sas) sağ ve hayatta, bundan sonra bütün musibetler hafif kalır." sözleriyle metanet ve sabır âbidesi olan mübarek hanımların, Allah Resûlü'nün (sas) ifadesiyle en hayırlı neslin kadınlık semasına yansıyan yıldızları hanım sahâbîleri ve onların örnek hayatını bulacaksınız.
Eser çok geniş bir araştırma sonucunda toplumun her kesimine hitap eden sade ve anlaşılabilir bir üslupla, akademik kriterlere uygun bir şekilde kaleme alındı. Hanım sahâbîlerin günümüzde yaşayan hanımlara örnek olacak davranışları ve mesajları öne çıkarıldı. Hatadan mümkün olduğunca kaçınmak için konu yalnızca birkaç temel kaynağa değil ilgili bütün ilim yelpazelerinin temel kaynaklarına tekrar tekrar bakılarak hazırlandı.
Bu çalışmanın rıza-i ilahiye muvafık olmasını temenni eder, Efendimiz'in şefaatine vesile olmasını dileriz.
Kadın kimliğinin yeniden inşası, kadının dolayısıyla toplumun eğitimi, insanın erdemi yakalayabilmesi, kaybolmaya yüz tutan insanî değerlerin yeniden kazanılması hususunda istifadeye vesile olacağı ümidiyle...
Abdullah Kara
Hilal Çelikkol Kara
Üsküdar
İÇİNDEKİLER
Söz Başı
Birinci Bölüm
Allah Resûlü'nün (sas) En Yakınındakiler
Ümmü Eymen 15
Fâtıma bint Esed 31
Ümmü Rûmân bint Âmir 39
Esmâ bint Ebî Bekir 47
Sümeyye bint Hayyat 59
Ervâ bint Küreyz 63
Selmâ Bint Umeys ve Ümâme bint Hamza 69
Havle bint Kays 77
Hind bint Ebî Tâlib..... 83
İkinci Bölüm İslâm'a Kucak Açan Hanımlar
Ümmü Haram 101
Ümmü Süleym bint Milhân 109 >
Ümmü Hişam bint Harise 137
Ümmü Ümâre 141
Ümmü Münzir 153
Ümmü Varaka bint Abdullah 159
Esmâ bint Yezîd 163
Fürey'a bint Mâlik 173
Hind bint Amr b. Haram 179
Kebşe bint Râfi' 193
Rübeyyi'a bint Muavviz 203
Esmâ bint Amr 211
Berîre 215
Büsre bint Saffân 227
Cemile bint Abdullah 235
Esmâ bint Selâme 249
Ümmü Gülsüm bint Ukbe 255
Fâtıma bint Kays 269
Hamne bint Cahş 279
Havle bint Salebe 287
Havle bint Yemen 293
Havvâ bint Zeyd 297
Hind bintUsâse 305
Hind bint Utbe 309
Hind el-Havlâniyye 339
Leyla bint Ebî Hasme 343
Lübeyne 349
Ümeyme bint Halef 351
Eme bint Hâlid 359
Ümeyme bint Rukeyka 365
Nehdiyye bint Ümeyme 369
Nevvâr bint Mâlik 373
Ramle bint Ebî Avf. 377
Rübey'a bint Nadr 379
Ümeyme bint Sübeyh 389
Ümmü Atiyye bint Haris 397
Ümmü 'Ubeys 405
Ümmü Dahdah 407
Ümmü Eyyûb 415
Ümmü Hakîm bint Hâris 431
Ümmü Hayr 445
Ümmü Kays bint Mihsan
Ümmü Ma'bed 467
Ümmü Mübeşşir
Ümmü Şerik 489
Ümmü Şerik bint Hâlid 497
Ümmü Şerîk 511
Zeynep bint Abdullah 519
Zinnîre er-Rûmı
Kaynakça