Kitap İnsan İlmihali
Yazar Nureddin Yıldız
Yayınevi Tahlil Yayınları
Kağıt Cilt 2.Hamur - Karton Kapak Cilt
Sayfa Ebat 216 sayfa , 13x21 - Roman Boy
Yayın Yılı 2019
Tahlil Yayınları İnsan İlmihali kitabı nı incelemektesiniz.
Nurettin Yıldız İnsan İlmihali kitabı hakkında yorumları oku yup kitabın konusu, özeti, fiyatı, satış şartları hakkında bilgiyi geniş bir şekilde edinebilirsiniz.
Yaratan Rabbinin adıyla oku . O, insanı " alak " dan yarattı. Oku, Senin Rabbin en cömert olandır.
Bugün Müslümanlar olarak ne yazık ki İslamlık iddiası ile yaptığımız işlerde insanlık alt yapısını aramayı gereksiz görebilecek bir noktaya sürüklenmiş durumdayız.
Mesela yalan konuşmak haramdır diye biliyoruz ama bunun insanlığı eskittiği için yasak olmuş olabileceğini düşünmüyoruz.
Faizden sadece din haram ediyor diye kaçınıyoruz ama insana ve insan emeğine karşı bir suç oluşturduğunu akıl etmiyoruz.
Medine’de insan eksenli bir medeniyet tesis eden sevgili Peygamber aleyhisselam Efendimiz’in, yanı başında namaz kılan kardeşini rahatsız edeceği için sarımsak ve benzeri şeyleri yiyenlerin mescitlere gelmelerini men ettiğini niçin tefekkür edemez ve bunu günlük hayatımızın pek çok bölümüne taşımayız?
Sadece gıybet konusunu ele aldığımızda bile insanlıkta düşük puanlı kaldıkça Müslümanlıkta yüksek puanlı olamayacağımızı idrak edebiliriz.
ÇÜNKÜ
Allah Teâlâ insanı, ona verilecek emaneti taşımaya uygun şekilde yarattı. Aklıyla, fiziğiyle, yaşadığı dünya şartlan ile insan, Allah'ın murat ettiği kulluk edecek mahlûk olma özelliğini cinlerle beraber paylaştı. Bu dünyaya gönderilme gerekçesi de bu oldu. İnsan sorumluluk taşıyabilir bir mahlûktur.
b- İslam, insan içindir. Meleklerden Müslüman olmaları veya olmamaları diye bir beklenti yoktur. İnsan Müslüman olur. Müslüman da insandır. İnsanlığın bulunmadığı yerde bir Müslümanlıktan söz edilemez. İnsanlığı iyi değil ama Müslümanlığı iyi iddiasının İslam dini ölçülerinde ispatı olamaz. Müslümanlıktan önce insanlık oluşur ve korunur. Ardından da İslamlık aradığı zemini ve kişiyi bulunca ortaya Müslüman çıkar. Bu nedenle peygamberlerden söz edilirken onların insan olarak ne kadar mükemmel bir kimlik sahibi oldukları da olmazsa olmaz 'peygamber özelliği' olarak zikredilir.
c- Allah'ın haram olarak önümüze koyduğu yasakları sadece dinen yasak işler olarak görülemez. İnsan olarak da sakıncalı işlerdir onlar. Aynı şekilde farz olarak yapmamız gereken şeyler de insan olmamızın tabii gereği olan görevlerimiz olarak görülmelidirler. Zira İslam, din ve şeriat olarak insanı dünya düzeyinden yükseltip yükseklerin insanı yapmak içindir. Hatta toplum bireylerinin bağlayıcılığı açısından basit gibi tuttukları ahlâk değerleri de asla sıradan değildir. Pek çok hadisinde Peygamber aleyhisselam Efendimiz, 'en iyi'mizi ahlâkı en iyi olanlar olarak göstermektedir. Allah'a iman edenler arasındaki bir en iyilikten söz edilmektedir. Dinimizi bize öğreten Peygamberimiz aleyhisselam da bize ahlâkı, zirve bir iş ve hedef olarak göstermektedir. Eğer insanların birbirlerine karşı tavırları anlamında kullandığımız ahlâk, Müslüman olanlar arasında en iyi olma gayreti anlamı taşıyorsa bunun anlamı şudur: Biz birbirimize karşı insanî tavırlarımızı yansıtan ahlâkımızın değerlendirilmesini, otuz iki farzdan biri olarak sayılmıyor diye Müslümanlık ilkeleri dışında veya kenarında göremeyiz. Ahlâk, Müslümanlıkta zirveye götürürse eğer o zaman, iyi insan olmak iyi Müslüman olmanın kabı ve şeklini ifade ediyor demektir.
d- Dünya insanın insanlığını göstermesi gereken yerdir. Ahiret, cenneti ve cehennemi ile insanlık gösterme/uygulama yeri değildir. İnsana dünyada verilen sürenin her anı, onun ne kadar insan olduğunu ispat etmesi içindir. Bir an bile insan olmaktan ayrı kalamaz insan. Tıpkı bir an bile Allah'ın kulu olma gereğinden ayrı kalamayacağı gibi.
e- İnsanı ilahlaştıran anlayış da kendi içinde bir insanlık kaybıdır. Yaratanına karşı böbürlenebilen insanın hangi insanlığı kalmıştır ki onun sayesinde iyi bir durum sergilemiş olabilsin? İnsanı ilahlaştırmakla köleleştirmek arasında sadece yanlışa götüren bir tünelin bir ucu ile öteki ucu arasındaki fark kadar fark olabilir. İnsanın, yaratanının önünde haddini bilmesi asıl insanlıktır. Bu ise artık konuşulup müdafaa edilmesi bile uygun bulunmayan, tarihe ait işlerden birine dönüştürülmüştür. İnsanlık, bir anadan doğmakla başladığı gibi Allah'a kul olmakla da o insanlık kimlik sahibi olmaya başlamış olur. İnsanız, bunun için de Allah Teâlâ bizi kulluğuna kabul buyurmuştur. Mücadelemiz kullukta başarılı olma mücadelesidir. Bize kulluk ihsan edilmesinin sebebi olan 'insan olmamızı' muhafaza ettikçe vanz ve ancak bununla var olma mücadelemiz başarılı sayılmaktadır.
f- İnsanı, insanlıktan çıkaran bir şeytan vardır. Şeytan her ne kadar secde etmemesi ile bildiğimiz bir düşman ise de onun insana karşı planlarında ilk önce insan olmanın içini boşaltma vardır. İnsan olmanın içi boşaldıktan sonra dindar olmanın içi zaten dolmayacaktır.
g- Bugün ne yazık ki İslamlık iddiası ile yaptığımız işlerde insanlık alt yapısını aramayı gereksiz görebilecek bir noktaya sürüklendik. Pek çok örnek arasında herkes için gözlemlenmesi rahatlıkla mümkün örnekler sayabiliriz. Mesela yalan konuşmak haramdır diye biliyoruz ama bunun insanlığı eskittiği için yasak olmuş olabileceğini düşünmüyoruz. Faizden sadece din haram ediyor diye kaçınıyoruz ama insana ve insan emeğine karşı bir suç oluşturduğunu akıl etmiyoruz. Medine'de insan eksenli bir medeniyet tesis eden sevgili Peygamber aleyhisselam Efendipniz'in, yanı başında namaz kılan kardeşini rahatsız edeceği için sarımsak ve benzeri şeyleri yiyenlerin mescitlere gelmelerini neden men ettiğini niçin tefekkür edemez ve bunu günlük hayatımızın pek çok bölümüne taşımayız? Kul hakkı konusunda dinimizin koyduğu disiplini ne ile izah edebiliriz? Sadece gıybet konusunu ele aldığımızda bile insanlıkta düşük puanlı kaldıkça Müslümanlıkta yüksek puanlı olamayacağımızı idrak edebiliriz.
h- Çare yok, insanlık kalitemizi yükseltmeliyiz ve insanlıkla alakalı ölçümüz de biyolojik olarak bile insanlığını yitirmiş Avrupa kültürü olmamalıdır. Allah'ın yarattığı fıtratı esas alarak fıtrat yani ilk yaratılmadaki mükerremlik üzerinden bir yükseliş arayışımız olacaktır biiznillah. Çocuklarımızın medreselerde okuması ve dinî metinleri ezberlemesi aradığımızı getirmemiştir ve getirmeyecektir. Fıtratları ile oynanmış ya da önlerinde öğretici kimliğinden önce insan kimliği ile duramayan öğreticileri gören çocuklardan ne bekleyebiliriz? Belki realitesi oluşturulamaz ama hayali bize heyecan verebilir: Kuran medreselerinden önce insan medreseleri niteliğinde kurumlar oluşturabiliriz. İnsanı Allah'ın koyduğu yer olan mükerrem ve emaneti taşımaya layık yetiştirmek yolun büyük bölümünü bitirmek olacaktır Allah'ın izni ile.
Bu Kitap
Yaşadığımız ülkelerin yasalarına, uluslararası kurumların prensiplerine gerek kalmadan bizim Müslümanlığımızı yaşatma davamız olarak insanlığımızı yaşatma şuuru kazandırsın,
İnsanı koruyup kollamanın dinimizi korumak olacağını öğretsin,
Bir yetim çocuğa simit almanın ya da insanın kendi çocuğuna bir ayakkabı almasının insanlar arası doğal bir ilişkiden ibaret zannedildiği bir dünyada bizim, bu tür işlerimizin göklerle bağlantılı ve bize cennet kazandıracak işler olduğunu,
Sırf bu nedenle kâfir bile olsa bir insan, onun insanlığını hürmete layık bulmamızın bize dinimizin emri olduğunu anlamamızı,
İnsanın ilk merkezi ve barınağı aileyi en insanca ve en yüksek gayelerle korumanın ne kadar önemli bir farz olduğunu hatta yatak odasının bile sıradan bir oda olmanın ötesinde anlam taşıdığını ispat etmesi,
Ülkemizin, ırkımızın, deri rengimizin, ekonomik yapımızın ve benzeri çağdaş değerlerin insan olmanın yerini asla alamayacağını, insan olmanın ve onun sonucu olan ahlâkın en önde durduğunu göstermesi,
Tebessümü ümmetine sadaka olarak öğreten Peygamber aleyhisselamın bizi nerelere yükseltmek istediğini ilan etmesi,
Bir mü'minin 'ben' ve 'diğer mü'min kardeşlerim' derken bunu dünya şartlarında söylediği hâlde ahiretini kazanmayı umarak söylediğini hatırlatması,
Kâfirlerin güya bizden iyi zannedilen insanî bakışlarının nereye oturduğunu, bizim insanlık anlayışımızın ise nereden kaynaklandığını hatırlayarak konuşmaya vesile olması,
Bu ümmetin insanlık için ne muhteşem bir fırsat olduğunu, ümmet olarak yolumuzda ağırlaştığımızda insanlığın neler kaybedeceğini, siyasetten ziraata kadar hayatın her alanında insanca yaptığımız/yapacağımız işlerimizin esasen birer Müslümanlık ve Müslümanca iş olacağını ispat etmesi,
Bizi yaratan Rabbimizin ibadet olarak bizden istediği işleri mesela namazı kılarken o bizi görüyor diye inandığımız kadar, insan olarak da bir iş yaptığımızda O, insanlığımızı da görüyor şuurunun yerleşmesine vesile olsun diye kaleme alındı. Allah lütfeder ve faydası olursa insanlık kazanacak. İnsanlık hakiki kimliğine doğru yükseldikçe zaten İslam güneşinin nuru daha rahat izlenecektir.
İÇİNDEKİLER
Çünkü 15
Bu Kitap 19
İnsan Kim? 21
ilk İnsan 21
Diğer İnsanlar 21
İnsan Güzeldir 22
İnsan: Ruh ve Ceset 23
Eski İnsanlar Yeni İnsanlar 23
Putçuluk insanın İlk Kanseridir 24
Şimdi Ne Değişti? 25
Unuttuğumuz Kaybımız Meleklerdir
Melekler 26
Zamanla Bir Derdimiz Yok 27
İnsanın Kendi ile Dengesi 27
Allah Kim? 29
Aynı Zamanda 30
Mükellef İnsan 33
Mükellef Ne Demektir? 33
Ne Zaman Mükellef Olur insan? 34
Bir Uyarı! 34
Allah'ın Yarattığı Dünyada İnsan 36
Süremiz Belli, Görevimiz Belli 36
Bekleme Mekânımız 36
Ve Son 37
Dünya Gerçeklerinden 38
Bize Düşen 40
İnsan Ocağı 42
Umut Yüklü Kadın: Hamile 43
Umut Büyüdükçe, Cennete Yaklaştıkça
İkinci Cennete Dikkat 46
Adamlığa Yaklaştıkça 46
Üç Gözlem Noktası 47
Teknoloji Çağındayız 48
Dinimiz 49
Din Denince 51
Müslüman İnsanın Hayat Planı 52
Örnekler 54
Din Hayatı Kuşatır 56
Ahlâk Zorunludur 56
Ahlâk Kazanmak İçin Tavsiyeler 57
Dindarlığımız İzlenebilmelidir 61
Dinimizin Özellikleri 62
Dindar Kim? 62
Dindarlığın Yokuşu 63
Dindarlığın Azaldığını Gösteren İşaretler 64
Denge Ümmetiyiz Selam Ümmetiyiz 65
Dengenin Sonucu Adalettir 66
Selam Sadece Selam Değildir 67
Haklar Korunsun 68
Mütebessim Olmak Sünnettir 69
Dinimize Karşı Bizim Görevimiz 69
insanla Dini Buluşturmak İçin
İbadet Sabır işidir
Günaha Karşı Sabır
Musibetler Boşuna Değil
Kalitenin Adı İhsandır
Müslüman insan İçin Seviye Adı: ihsan
İhsan işleri ve Muhsinler: ;
Özel Olduğumuz Konular:
Doğruluğun Bizdeki Ölçüsü
Anne-Baba Konusunda Özeliz
Çocuklarda Özeliz
Eşlerle Cennet Yolundayız
Akraba
Komşu
Komşuluk Notları
Komşulukta Üç Kademe
Hayvanlar Yabancımız Değil
Ağaçlar da Allah'ındır
Müslüman Emin İnsandır
Hayâ Candır v.
Bozulanı Islah Et
Kur'an'a Bakış
Islah İçin
Misafirin Misafirleri
Misafir
İnsanlık Hepimizindir
İnsanca işlerimiz İbadet Değerindedir
İnce Bir Ayrıntı
Başka bir Ayrıntı
&<