Kitap İyileşen Evliliğim
Yazar Hatice Kübra Tongar
Yayınevi Hayy Kitap
Kağıt Cilt 2.Hamur - Karton kapak cilt
Sayfa Ebat 200 sayfa - 15,5x23 cm.
Hatice Kübra Tongar İyileşen Evliliğim kitabını incelemektesiniz.
Hayy Kitap İyileşen Evliliğim kitabı hakkında yorumları oku yup kitabın konusu, özeti, fiyatı, satış şartları hakkında bilgiyi geniş bir şekilde edinebilirsiniz.
Yaratan Rabbinin adıyla oku . O, insanı " alak " dan yarattı. Oku, Senin Rabbin en cömert olandır. Alak 1-2
Haydi Bismillah...
Kitapların girişlerinde klasik bir 'Bu kitabı neden yazdım' kısmı vardır. Madem âdettendir, ben de oradan başlayayım söze. Yıllardır Türkiye'nin dört bir tarafında ebeveynlerle buluşuyorum. Uzun zamandır pek çok ebeveynin diline pelesenk olmuş Bağırmadan Ebeveynlik duasıyla ülkemin ulaşabildiğim her ailesinde çocuklar için şiddetsiz hava sahası oluşturmaya çalışıyorum. Tüm bu gayretlerim sırasında fark ettiğim en önemli şey ise çocuk eğitiminin evliliğin havasıyla nefes alıyor oluşu... Sistem şöyle işliyor; kadının ve erkeğin bireysel sağlığı karı-koca ilişkisinin sağlığını, evliliğin sağlığı ise ebeveynliğin kalitesini belirliyor. Büyük çatışmalar yaşanan bir karı-koca ilişkisinin içinde sağlıklı bir çocuk yetiştirmekten bahsetmek oldukça zor. Çünkü çocuklar hissediyor, ortamdaki duyguları içselleştiriyor, zaman içinde bir kişilik kalıbı olarak üzerine giyiyor. İşte bu nedenle Byron Norton o şahane sözünde: 'Çocuğun üç ebeveyni vardır. Annesi, babası ve annesi ile babasının ilişkisi...' diyor. Yani çocuklarımıza anne ve baba olarak öğrettiğimiz kadar -hatta bence çok daha fazlasıyla-ilişkimizle, birbirimize olan tutumumuzla ve iletişimimizle öğretiyoruz, bu örneklikle onları büyütüyoruz.
'Bu kitabı neden yazdım' sorusunun yanıtlarından biri işte bu. Yazdım, çünkü ebeveynlere konuşan bir uzman olarak evlilik alanını boş bırakmam mümkün değildi.
Tabii şu an bu satırları okuyor olmanızın tek sebebi çocukların iyiliği değil. Ben teker teker, kadın erkek fark etmeksizin şu dünyada nefes alan ve evlilik eşiğinden geçen her insanın iyi olması gayesini taşıyorum. Öyle ki, bilgisayar oyunlarından farklı olarak hayat yolculuğunda tek canlık hakkımız var. O can gittiğinde oyun bitecek. Doğduğumuz an yavaş yavaş ömürden tüketmeye başlayan birer kum saati gibiyiz. Böylesi bir gerçeğin içinde evlilik gibi insan hayatının önemli bir bölümünü kapsayan ve psikolojik sağlığına büyük etkileri olan bir sürecin bile isteye heba edilmesine gönlüm razı gelmiyor. Hepimiz insanız ve ilişki içinde inişlerin, çıkışların, dalgalanmaların ve durulmaların olması çok insanî... Lakin tüm bu iniş çıkışların yaşanabilmesi için bile ortada önce bir ilişki olması gerekiyor. Ve üzülerek görüyorum ki birçok ailede ortak bir hayat, bir etkileşim, iletişim mevcut değil. Çoğu evde eşler birbiriyle konuşmuyor, duygularını paylaşmıyor, ortak bir hayale tutunmuyor, hatta tartışmıyorlar bile. Bize verilmiş tek bir ömrün böyle bir yalnızlık içinde tüketilmesi çok acı değil mi sizce de?
Yıllar önce, ben daha yeni evli 22 yaşında genç bir hanımken, kayınvalidemin evinde bir sohbete katılmıştım. Sohbeti yapan hoca hanım ibadetleri ailece cemaatle yapmanın öneminden bahsederken 'Eşimizle beraber ibadet edelim ki cennette ailemizden eksik kalmasın. Öbür dünyada nikahımızı Rabbimiz kıysın, cennet eşi olalım birlikte' demişti. Yeni evli, gönlü eşine uçuşan bir kadın olarak çok güzel gelmişti bu cümleler. 'Cennet eşi olmak' deyince içim ısınmıştı. Tam bu sırada orta yaşı biraz geçmiş bir hanım 'Hocam, cennette yine aynı adamla evlenmeye mecbur muyuz? Bu dünyada çekiyorum bari öte tarafta ondan kurtulayım' deyince tüm cemaat kahkahalara boğuldu. Ben ise o hanımefendinin esprili cümlesinin altındaki acıya üzüldüğümü hatırlıyorum. Tek bir hayat, ömürlük olmasına niyet edilen bir evlilik ve ölse ya da ölsem de kurtulsam diye geçen bir ömür. Gerçekten çok acı değil mi?
Hayatın içinde elbette imtihanlar, düzelmesi zor bozukluklar var. Kitapta bu süreçlerin çözümlerine yer vermekle birlikte, bunların zorlayıcı olduğunu ve şıp diye düzelemediğini de biliyorum. Ama sadece iletişim hatalarından, ego çatışmalarından, iyileşmemiş çocukluk travmalarından, zihinsel çarpıtmalardan ya da basitçe gayret etmek istemeyecek kadar bencil veya tembel olmaktan dolayı zindana dönen evlilikler de var. Hem de oranlara bakacak olursak, bir patolojinin varlığı nedeniyle bozulan ilişkilerden kat be kat daha fazla olduğunu söylemek mümkün.
Bu noktada tekrar soruyorum; bencilliğimiz, bilgisizliğimiz ya da gayretsizliğimize koca bir evlilik hayatını heba etmek gerçekten de çok ama çok acı değil mi?
Kitabın ilk bölümünde hep birlikte çocukluğumuza gidiyoruz. Çünkü ilişkilere dair, özellikle romantik ilişkilere dair, ilk öğrenmeleri anne-babamızın ilişkisini görerek içselleştirdik. Onların güçlü ve güçsüz yönlerini fark ettik, algı penceremizden içimize davet ettik ve yüreğimize kaydettik. İçine doğduğumuz ev ilmek ilmek evlilik için seçtiğimiz evin dokusunu oluşturdu. İlk bölümde bu dokuyu fark etmeye, eğer sıkıntılı yönleri varsa iyileştirmeye ve iç görü geliştirmeye çalışacağız.
İkinci bölüm yetişkin ego durumuna davet edecek her birimizi. Evliliğinin sorumluluğunu almış bir yetişkin nazarıyla karı-koca ilişkisinin önemli köşe taşlarını nasıl oturtmamız gerektiğini tartışacağız. Duygularımızı, düşüncelerimizi ve davranışlarımızın kökenini tanıyacağız.
Üçüncü bölüm patolojik evliliklerin kapısını aralayacak. Kaygılı, depresif, narsisist, içe kapanık, öfkeli, ilgisiz, bağımlı, sadakatsiz...yani belli patolojilere sahip bir eşimiz varsa evliliğimizi nasıl güzelleştirebiliriz ve kendi psikolojik sağlığımızı nasıl koruruz, adım adım paylaşıyor olacağız.
Son bölüm ise bize cinsel hayatımızı kontrol etme fırsatı verecek. Kadın ve erkek olarak önce cinsiyetimizi, sonra cinselliğimizi keşfedecek ve evliliğimizi iyileştirirken temele sağlıklı bir cinsel hayat koyacağız. Tüm bu bölümlerde evliliğimizi güzelleştirecek ve iyileştirecek alıştırmalar, karı-koca yapılacak çalışmalar, terapötik uygulamalar var. Kitabın sonu geldiğinde, duam ve gayretim odur ki, evliliğimiz kitaba başladığımız yerde durmayacak. İyileşecek, gelişecek, adım adım köklerini ve kanatlarını keşfedecek.
'İyileşen Evliliğim' derken 'iyileşen' kelimesini iki niyetle kullandım. İlki yara almış evlilikler için bir yara bandı olması duası idi. İkincisi ise evliliğimizde büyük yaralar yoksa da var olan halin daha iyiye gitmesi niyetiyleydi. Umuyorum her bir satır bu kelimenin açtığı yola hizmet etmiş olsun.
Kitaplar büyük sancılar, büyük fedakarlıklar, az uyku bol çalışma süreçlerinin ürünüdürler. Üzerlerinde tek bir kişinin, yazarın, adı yazar ama emek sadece yazara ait değildir elbette. Yayınevim Hayy Kitap'ın emeği geçen kocaman ekibine, yol arkadaşlarıma teşekkür ederim.
Her ölüm kalanlar için zamansız, giden için tam zamanındadır ya... Biz dostları, sevenleri, ailesi ve yol arkadaşları için zamanları durdururcasına acı verici bir veda ile, tam da kitabımızın son dualarını beraberce ediyorken, aramızdan ayrılan yayınevimin sahibi, aile dostumuz, Hac arkadaşımız Rauf Baysal'a -Rauf ağabeyime- bu kitabın iyileştirdiği her bir evliliğin hayır duasından ecir alması için dua ederim. Ardında bıraktığın insanların senden razı olması ne güzel bir vedalaşmadır...
Yavrularım Enes'e, Eymen'e ve Meva ya çalışmalarıma alan açtıkları ve yazılarımı okuyarak, dinleyerek, heyecanımı ve dualarımı bölüşerek ortak oldukları için teşekkür ederim.
Anne yetiş! Bu hafta kitaba yoğunlaşmam lazım. Meva yla sen ilgileniver' dediğim her defa koşup gelen, 'Sen yaz kızım ben bakarım çocuklara diyen anneme teşekkür ederim.
Ve eşime, dünyadaki cennetime, bu kitaptaki her bir cümlenin, önerinin, sürecin hem şahidi hem yaşayanı olduğu ve hayat arkadaşım olduğu kadar hayal arkadaşım da olma gayretini koruduğu için sonsuz teşekkür ederim.
Eğer tek bir evliliğin güzelleşmesine cümlelerimin azıcık katkısı olabilirse ne mutlu bana...
Gayret bizden, tevfık Rabbimizden...
Hatice Kübra Tongar
İstanbul 2021
Haydi Bismillah..................................................................... 15
Birinci Bölüm:
Doğduğumuz Ev Seçtiğimiz Evi Ne Kadar Etkiler?................ 19
Hangi eve doğduk? .............................................................. 21
Hangi evi seçtik?................................................................... 31
İlk bağ ve evlilik ilişkisine etkileri............................................ 33
Güvenli bağlanmanın evliliğimize etkileri ............................... 35
Kaygılı bağlanmanın evliliğimize etkileri ................................. 35
Kaçıngan bağlanmanın evliliğimize etkileri............................. 36
Evlilik kader mi? ................................................................... 37
Patolojik bağlanmadan güvenli bağlanmaya: ‘Bu bizim öykümüz.’..39
Emniyet (güven) ihtiyacımızı nasıl karşılarız? ........................... 44
Yakınlık ihtiyacımızı nasıl karşılarız? ....................................... 53
İkinci Bölüm:
Seçtiğimiz Ev İçin Mutluluğu Seçmek................................... 59
İyi Günde, Kötü Günde... ...................................................... 61
Evlilikte İyi Günler ................................................................. 67
Evlilikte Kötü Günler.............................................................. 70
Duygular, Düşünceler ve Davranışlar...................................... 75
Evliliğin Olmazsa Olmazı: Karşılıklı Regülasyon ...................... 91
Üçüncü Bölüm:
“Benim Eşim Çok Zor!” ....................................................... 97
Zor Bir Eşle Yaşama Sanatı .................................................... 99
1. Kaygılı Bir Eşle Yaşamak.................................................. 100
2. Narsist Bir Eşle Yaşamak ................................................. 107
3. Depresif Bir Eşle Yaşamak ............................................... 11
4. Bağımlı Bir Eşle Yaşamak................................................. 121
5. Öfkeli Bir Eşle Yaşamak................................................... 126
6. İçe kapanık Bir Eşle Yaşamak........................................... 132
7. Mükemmeliyetçi/Takıntılı Bir Eşle Yaşamak........................ 137
8. Kuşkucu Bir Eşle Yaşamak................................................ 143
9. Sadakatsiz Bir Eşle Yaşamak............................................ 147
10. İlgisiz Bir Eşle Yaşamak ................................................. 154
Diğer Zor Eşler ve Öneriler.................................................. 158
Zorluğu Fark Etmek............................................................. 158
Zorluğu Kabul Etmek........................................................... 159
Zorlukla Yaşamayı Öğrenmek ............................................. 160
Kendi Zorluklarımızın Farkında Olmak................................. 161
Dördüncü Bölüm:
İyileşen Cinsel Hayatım, İyileşen Evliliğim ......................... 163
‘İyileşen Evliliğim’ diyebilmek için, önce ‘İyileşen Cinselliğim’ diyelim........165
Kadın Cinsiyeti ve Cinselliği................................................. 169
Erkek Cinsiyeti ve Cinselliği ................................................. 174
Sağlıklı Bir Cinsel Hayat İçin Öneriler................................... 177
Hasılıkelam... ..................................................................... 186
Evliliğimizdeki Doyumu Ölçelim........................................... 188
Son Söz/leşme.................................................................... 191
Başucumdaydılar ................................................................ 192