Kitap Mecmuatül Ahzab Nakşibendi Dua kitabı
Yazar Ahmed Ziyauddin Gümüşhanevi
Tercüme Osman Çakır
Yayınevi Ensar Neşriyat
Kağıt Cilt Sarı Şamua - Kalın Ciltli, Tek Cilt 3
Sayfa Ebat 1116 sayfa - 16x23.5 cm
Yayın Yılı 2025
Cilt 3 Mecmuatül Ahzab Nakşibendi Dua Kitabı
Yaratan Rabbinin adıyla oku. O, insanı " alak " dan yarattı. Oku, Senin Rabbin en cömert Olandır. Alak 1-2
SUNUM
Dua, seslenmek, yardım istemek, yalvarmak, dâvet gibi manalara gelir. Tasavvuf! ıstılah olarak ise; kulun Allah'a rağbet ederek yönelmesi, O'ndan hayır ve rahmet ümidiyle yine ona niyazda bulunmasıdır. Lisânu'l arab, Kamus Tercemesi.
Dua kelimesi Kur'ân-ı Kerimde müştaklarıyla birlikte iki yüz üç yerde geçmekte ve bu âyetler arasında belkide en çarpıcısı "Duanız yoksa ne ehemmiyetiniz var. Duanız olmasa ne işe yararsınız." Furkan 25/77 âyetidir. Kullanılan diğer anlamları ise şu şekildedir:
Teşvik etmek (Nuh 71/5), nisbet etmek (Ahzab 33/4-37), ibadet etmek (Yunus 10/106), iddia etmek (Enbiya 21/15) ve isimlendirmek (İsra 17/110). Bir başka ayette de Allahü Teâlâ şöyle buyurmaktadır: "Rabbiniz şöyle buyurdu: Bana dua edin, kabul edeyim. Çünkü bana ibadeti bırakıp büyüklük taslayanlar aşağılanarak cehenneme girecektir" (Mü'min, 60).
"Dua, sadece sevgilinin/sevgiliye bir nazarıdır. Sevgiliye karşı nefs daima eğik, kalp mahzun; ruh, kendi aşk ve sevgisiyle galip ve mesrur olmalıdır, duanın yeri, dua eden ağız, dua edilen zaman ve duadaki hal de ehemmiyet arzetmektedir. Duanın kabulü için bir takım şartlar daha vardır ki, dua eden kimse duanın bidayet ve nihayetiyle vasatında dahi salat-ü selamı tekrar etmeli, duadan önce sadaka vermek veyahut zikir, fikir, namaz gibi hayır işte bulunmalı, Cenab-ı Hakka hamd ve senâ etmeli, hulus-i kalb, nezafet, taharet, kıbleye yönelerek, acizliği izhar ederek, düşüklüğü kabülle, tazarru ve enbiya, evliyâya tevessül, günahkar ve mücrim olduğunu itiraf ve ikrar ile tevbe ve istiğfar edip haramdan sakınmalıdır" (M. E. Erbili).
Allah'ı övme ve yüceltme manası, ikram ve cömertliği O'ndan bilme düşüncesi yatar. Dua; ihtiyaçların anahtarı, gam, keder ve sıkıntıların kurtuluşudur. Kulluğun acziyetinin ve ihtiyaç halinin açığa vurulmasıdır. Duanın Allah'a yükselebilmesi için iki kanadı vardır ve bu iki kanadın birincisi helal lokma ikincisi ise doğru sözlü olmaktır. Duadan önce tevbe etmeli ve hakkı olanların haklarını vermeli, Peygamberimize salavat getirmelidir. Her gece ve gündüzün duada bulunulmalı, duadan önce salih amel işlemeli, günah içinde iken dua etmemelidir (A. Z. Gümüşhanevi).
19 yüzyılın en değerli İslâm alimlerinden olan Ahmed Ziyauddin Gümüşhanevi Hazretleri 28 yılda 4 kütüphanede 18 bin eser üzerinde çalışarak, İslam dünyası için çok önemli eserler hazırlamıştır. Duaları konu alması sebebiyle, bu eser bir dua kılavuzu, dualar mecmuasıdır.
Hastalıklara karşı şifa, rızkın bereketlenmesi, nazardan korunma gibi duaları da barındıran bu eserin içinde, hizbler dikkat ve itina ile düzeltilmiş ve her bir duanın ismi ayrı ayrı yazılmıştır.
Mecmuatul Ahzab Dua Kitabı nın Ahmed Ziyauddin Gümüşhanevi Hazretleri tarafından on yıldan fazla bir süredeki çalışması sonucunda meydana gelmiştir. Kitap 3 ciltten oluşmaktadır. Mecmuatül Ahzab Nakşibendi Dua Kitabı Serinin üçüncü cildidir.