Kitap Tenbihul Gafilin Bostanül Arifin Sohbetler Nasihatler
Yazar Ebu’l Leys Semerkandi
Tercüme Ali Eren
Yayınevi Gayem Yayınları
Kağıt Cilt 2.Hamur - Kalın Ciltli
Sayfa Ebat 902 Sayfa - 17x24 cm
Saadet yayınları Ebul Leys Semerkandi tarafından yazılan Tenbihul Gafilin Bostanül Arifin Sohbetler adlı kitabı incelemektesiniz.
Tenbihul Gafilin Bostanül Arifin Sohbetler kitabı hakkında yorumları okuyup kitabın konusu, özeti, fiyatı, satış şartları bilgiyi geniş bir şekilde edinebilirsiniz.
Yaratan Rabbinin adıyla oku . O, insanı " alak " dan yarattı. Oku, Senin Rabbin en cömert olandır. Alak 1-2
GİRİŞ
Bizi
Kitabına hidayet eden ve bizi sevgililerin er kıymetlisi ile diğer ümmetlere üstün kılan Allah’a hamd ederim. Öyle bir hamd ki istenen rızasını celp eder, saklı vergisini kazandırır ve bizleri nimetlerine şükredenlerden, velilerini ve nimetlerini bilenlerden kılar.
Efendimiz Muhammed’e, Resul’ü Mustafa’ya, Nebisi Mücteba’ya (seçkin kuluna); O’nun al’ine, tertemiz soyuna; ashabına ve bütün ümmetine salat ederim.
Fakih Zahid Alim Nasr bin Muhammed bin İbrahim es –Semerkandi - Allah onlardan razı olsun ve onları razı etsin – der ki:
Allah Teala’nın edepte marifet, ilimde haz, hikmet ve vaazlara bakış, iyi kimselerin hayatlarına ve Allah’ın zatı hakkında içtihat edenlerin içtihatlarına vukuf nasip ettiği kimseye, Allah’ın Kitabı’nın:
“Rabbinin yoluna hikmet ve güzel vaaz ile davet et ve onlaral en güzel şekilde mücadele et…” buyurduğu ve sünnette de, Abdullah bin Mes’ud radıyallah anh rivayetinde:
“Efendimiz sallallahu aleyhi ve selem, bizi usandırma korkusu ile bize ara sıra vaaz ederdi” şeklinde geçtiği üzere davet ve vaazı vacip (bir görev) gördüğün için, bu kitabında, ona göz atan kimseye şifa olacak vaaz ve hikmetler derledim.
Ona vasiyetim bu kitaba önce kendi nefsinin öğüt ve ibret alması, sonra da Allah rızası için başkalarına öğüt verme niyetiyle bakmasıdır. Çünkü Cenab-ı Allah bize bütün bunları emretmiş ve bu hususta sünnet de varid olmuştur. Allah Teala söyle buyurmuştur:
“…
Kitabı öğretmeniz nedeniyle Rabbe has kullar olur.”
Bazı alimler, bunun manasının: Kitap’tan insanlara öğrettiklerinizle amel edin, demektir, Demişlerdir.
Allah Teala bir başka ayette de:
“… Allah’tan kulları arasında ancak alimler korkar…” buyurmuştur. Allah Teala, Peygamberi (s.a.s.)’e de:
“Ey elbisesine bürünen! Kalk insanları uyar” buyurmuştur.
Bir başka ayette de:
“Öğüt ver; çünkü öğüt mü’minlere fayda verir” buyurmuştur.
Peygamber (s.a.s.)’den de: “bir saat tefekkür etmek, bir yıl ibadet etmekten daha hayırlıdır” dediği rivayet edilmiştir.
Kim hikmetlere, vaazlara ve selef-i salihinin ibretli hayatlarına bakmaktan yüz çevirirse, mutlaka iki şeyle karşı karşıya kalır: Ya az amelle yetinir ve kendisinin hayırlara koşan öncülerden olduğunu vehmeder., yahut biraz çalışır, bunu gözünde büyütür. Bununla başkalarından üstün olduğunu görür. Böylece gayreti boşa gider.
Ama bunlara bakarsa, ibadetlere karşı isteği artar; onların derecelerine yetişmekteki kusurunu bilir. Bu itibarla Allah’tan en temiz amelleri ve en büyük bereketleri dileriz. O, çok lütufkardır, her şeye kadirdir. ( Tenbihul Gafilin Bostanül Arifin Sohbetler , Ebu’l Leys Semerkandi , Abdülvehhab Öztürk , Saadet Yayınları , saadet yayınevi tenbihul gafilin )
EBÜ’L-LEYS NASR BİN MUHAMMED ES- SEMERKANDİ (Ö. 375 H. / 985 M.)
Büyük İslam alimlerinden olup adı Nasr bin Muhammed bin Ahmed bin Muhammed’dir. Künyesi Ebü’l-Leys olup, Semerkandi nisbesiyle tanınmıştır. İmam-ül Hüda ve fakih lakaplarıyla da anılır. Doğum tarihi kesin olarak bilinmemekte olup, H. 375 (M. 985) yılında vefat etti.
Semerkand’da doğan Ebü’l-Leys semerkandı, küçük yaşlarda ilim tahsiline başladı. Zamanının önde gelen alimlerinden din ve fen ilimlerini tahsil etti. Öğrenim silsilesi İmam Ebu Yusuf’a ulaşan Ebu Cafer Hundivani’den dersler aldı. Hanefi fıkhında yüksek derecelere ulaşım Fakih lakabını aldı. Tefsir, hadis, kelam, tasavvuf ve İslam tarihlerinde de engin bilgiye sahip olup, kendisine İmam-ül Hüda lakabı verildi.
Hanefi mezhebinin en büyük alimlerinden olan Ebü’l-Leys Semerkandi, güzel ahlak sahibi olup İslam dininin yüceliğini ve ebedi saadete ermenin yollarını, hayatı boyunca insanlara anlatmaya çalıştı.
Buyurdu ki:
“Kabir azabından kurtulmak isteyen şu dört şeye sarılmalı ve şu dört şeyden de sakınmalıdır: sarılması gereken dört şey şunlardır: Namazları doğru kılmalı, zekatı vermeli, Kuran-ı Kerim okumalı, Allahü Teala’yı unutmayıp çok anmalı ve zikretmelidir. Sakınması icap eden dört şey de şunlardır: Yalan söylememeli, hiyanet etmemeli, kovuculuk (söz taşıma, gıybet etme) yapmamalı, üzerine idrar sıçratmamalıdır.
Nitekim Ebu Ümane (r.a.)’nın rivayet ettiği bir hadis-i şerifte Resulüllah (s.a.v.) buyuruyor ki:
“İdrardan sakınınız! Kabirde kulun ilk hesaba çekileceği şey odur!”
( Taberani) bir başka hadis-i şerifte ise:
“İdrardan çekininiz. Kabir azabının çoğu sidik (sıçrantısı) sebebiyledir!” (Ebu Hureyre) buyurmuştur.”
Haram ve şüphelilerden sakınmakta ve dünyaya değer vermemekte çok yüksek derecelere ulaşan Ebü’l-Leys Semerkandi, birçok talebe yetiştirip, çeşitli alimlere dair çok kıymetli eserler yazmıştır.yazdığı eserlerin en meşhurları vaaz ve nasihat kitapları özelliğinde olan “
Tenbihü’l-Gafilin” ve “
Bostanül Arifin”dir. Bütünüyle İslam ahlakını anlatan bu eserler, ayet-i kerimeler ve hadis-i şeriflerle beraber, nasihat ve hikmetli sözler içerirler. Ebü’l-Leys Semerkandı’nin diğer önemli eserlerinden bazıları şunlardır:
- Tefsir-ül-Kur’an,
- Hizanet-ül-Fıkıh,
- Uyun-ül-Mesail fil-Fürü,
- Esrar-ül- Vahy,
- Kurret-ül-Uyun ve Müferrihu-Kalp-il-Mazhun
- Şerh-i Fıkh-ul-Ekber,
- Dekaid-ul-Ahbar fi Zikr-il-Cennet-i Ve’n-Nar,
- El-Feteva.
Saadet yayınları , Ebu’l Leys Semerkandi tarafından yazılan Tenbihul Gafilin Bostanül Arifin Sohbetler adlı kitabı incele diniz.