Kitap Arapça Soru Bankası Harf-i Cerli Fiiller
Yazar Doç. Dr. Hüseyin Günday, Doç. Dr. Şener Şahin, Fadime Kavak
Yayınevi Emin Yayınları
Kağıt Cilt 2.Hamur - Karton kapak cilt
Sayfa Ebat 515 sayfa 16x23 cm
Yayın Yılı 2014
Emin Yayınları Arapça Soru Bankası Harf-i Cerli Fiiller kitabı nı incelemektesiniz.
Hüseyin Günday, Şener Şahin, Fadime Kavak, Arapça Soru Bankası Harf-i Cerli Fiiller kitabı hakkında yorumları oku yup kitabın konusu, özeti, fiyatı, satış şartları hakkında bilgiyi geniş bir şekilde edinebilirsiniz.
Yaratan Rabbinin adıyla oku . O, insanı " alak " dan yarattı. Oku, Senin Rabbin en cömert olandır. Alak 1-2
Arapça Soru Bankası Harf-i Cerli Fiiller
Elinizdeki soru bankası, Arap dilinin en çetrefilli alanlarından biri olan harf-i çerler konusunda özel olarak hazırlanmış ilk test kitabıdır. Muhtevasındaki toplam 150 testin her biri, sıkıcı olmaması amacıyla standart şekilde 25 sorudan oluşturulmuş; ayrıca 150 adet testin cevap anahtarları ile, testlerdeki cümlelerde geçen sözcük hazinesine dair nispeten kapsamlı bir sözlükçe kitabın arkasına eklenmiştir.
Sorularda yer alan cümle materyalleri, nitelikli Arapça dini metinlerden ve edebi ürünlerden özenle seçilmek suretiyle; ayrıca günümüz Arap medyasının zengin arşivinde yoğun ve dikkatli bir tarama neticesinde elde edilmiştir.
Bu sayede kitap, adaya, YDS türündeki Arapça test sınavlarında en çok karşılaşabileceği harf-i cerli fiilleri iyice kavrayıp pekiştirme imkânı sunmakta, Arap dilinin bu en netameli konusunda meleke kazandırmayı hedeflemektedir.
Bu arada kitap, adayın harf-i cer konusundaki birikimini sadece mazi, muzari ve emir fiillerin kullanımındaki tecrübe açısından test etmemekte; ilave olarak ism-i fail, ism-i mefûl ve mastar gibi türemiş isimlerin (fiilimsilerin), beraberinde kullanıldıkları harf-i çerlere de sık sık atıflar yapılmaktadır.
Kuşkusuz, elinizdeki kitabın, daha önce yine yazarlar tarafından telif edilmiş olan Arapça'da Harf-i Cerli Fiiller adlı çalışma ile koordineli şekilde götürülmesi, bu dili sevenlerin emeklerini çok daha verimli hâle getirecek; adayın testlerdeki başarısını ikiye katlayacaktır.
ÖNSÖZ
"Arapça fiillerin doğru harf-i çerler (ilgeç/prepozisyon) ile kullanımı" meselesi, bu dili öğrenmek isteyen adayların mutlaka yüzleşmeleri gereken en sorunlu alanlardan biri olup, gramer bilgisini ve kelime dağarcığını belirli bir düzeye çıkarmış Arapça tutkunlarının, bu çetrefilli alan için de özel olarak emek ve zaman harcamaları gerekmektedir.
Fiillere anlam yüklemede son derece kritik önem arz eden bu söz gruplarına dair etraflı bir çalışma, daha önce, yine bu kitabın yazarları tarafından yapılmıştı ki öncelikle o kitaptaki bilgilerin hazmedilmesi bizzat yazarlar tarafından hararetle tavsiye olunmaktadır. Elinizdeki bu çalışma ise, sözü edilen kitapta gösterilenlerin ne ölçüde özümsendiğini sınamayı hedefleyen bir test kitabıdır.
Kitabın şekil ve içeriğine ilişkin bazı hususların vurgulanması eserden istifadeyi artıracağından bunları maddeler halinde özetlemek istiyoruz:
Her ne kadar kitap pratikte bölümlere ayrılmamış olsa da, temelde iki ana kısım halinde düşünülebilir:
80 testlik ilk kısım; Arapça'da en yaygın biçimde kullanılan, basit düzeydeki 300 temel fiili esas almaktadır. 70 testlik ikinci kısım ise; nispeten daha seyrek kullanımlı, güçlük derecesi de buna bağlı olarak fazla olan 500 ileri düzey fiili temel almaktadır.
Her iki test grubunda da genel olarak fiillerin basit ve kolay olanından güç ve seyrek olanına doğru bir seyir takip edilmiştir. Bu yüzden testlerin mümkün mertebe baştan sona doğru sırayla çözümü tavsiye edilmektedir.
Birinci ve ikinci düzeydeki toplam 150 testin her biri, standart şekilde 25 sorudan oluşturulmuştur. Bununla, başlanan herhangi bir testin kısa sürede bitirilerek adayı sıkmaması hedeflenmiştir.
Bakınız: Arapça'da Harf-i Cerli Fiiller, Hüseyin Günday, Şener Şahin, Fadime Kavak, Emin Yayınları, 2014.
Herşeyden önce elinizdeki bu test kitap, çeşitli Arapça dini metinlerde, edebi ürünlerde ve günümüz Arap medyasında en çok karşımıza çıkabilecek harf-i cerli fiilleri, ayrıca onlara eşdeğer olarak kullanılan bazı zarfları içeren nitelikli cümleler taranmak suretiyle oluşturulmuştur. Kitapta kullanımına işaret edilen bazı harf-i çerler, esasen önlerindeki fiillerin vazgeçilmez harf-i çerleri olmayıp, müteakip bir mefulün fıh öğesinin başında yer alan harf-i çerler konumunda da olabilir:
örneklerindeki gibi.
Ne var ki ( ) fiilleri, söz konusu bağlamlarda en çok ve yaygın olarak bu harf-i cerlerle birlikte kullanıldığından, bu kitapta, sanki o fiillerin standart bir parçası gibi karşımıza gelebilmektedir. Nitekim aynı cümleler, bağlam değiştiğinde farklı birimlerle de kullanılabilir:
Birinci bölümdeki 80 testte (toplam 2000 soruda) özellikle en temel 300 fiil üzerinde durulduğundan, aday, aynı fiil ve harf-i ceriyle farklı cümle örnekleri içerisinde defalarca karşılaşabilecektir. Ancak aday bu noktada yılgınlık göstermemeli, bütün testleri ve sorularını ısrarla çözmeye devam ederek, ilgili fiil ve harfi-i cerleri hususunda sağlam bir meleke kazanmaya çalışmalıdır. Unutmamalıdır ki, fiiller, tüm türevleriyle ne kadar farklı cümle içerisinde görülürse zihinde kalıcılığı da o ölçüde sağlam olacaktır.
Bazen aynı soruda birden fazla (iki veya üç) fiilin harf-i ceri sorulabilmektedir. Bu soruların şıklarında verilen ikili ve üçlü harf-i çerlerin sıralaması -Arapça yazımında ve aşağıdaki örnekte olduğu gibi- sağdan sola doğrudur.
Harf-i çerle ilişkisi sorulan fiil veya fiiller, adaya zaman kazandırması ve dikkatin yanlış noktaya yoğunlaşmaması adına koyu biçimde yazılarak belirgin hale getirilmiştir. Ne var ki aday bu noktada, sadece koyultulmuş fiile bakıp harf-i çerini tahmin etmekle yetinmemeli, her halükârda cümlenin bütününü okuyup anlamaya çalışmalıdır. Bir başka ifadeyle aday, cümleyi önce bir bütün olarak okuyup iyice kavramak, akabinde koyultulmuş fiile uygun harf-i cer seçimi üzerinde durmalıdır. Aksi takdirde zihnimizdeki bazı şablonlar yanlış şık tercihine yol açabilmektedir. Bu durum bilhassa iki harf-i çerle iki zıt ya da belirgin biçimde farklı anlam kazanan fiillerde sık görülen bir durumdur. Nitekim aşağıdaki üç örnek, cümlenin bağlamından kopuk harf-i cer tercihinin yanıltıcı olabileceğini gösteren çarpıcı örneklerdir.
Bu arada kitap, adayın harf-i cer konusundaki birikimini sadece mazi, muzari ve emir fiillerin kullanımındaki tecrübe açısından test etmemekte; ilave olarak ism-i fail, ism-i mefûl ve mastar gibi türemiş isimlerin (fiilimsilerin), beraberinde kullanıldıkları harf-i çerlere de sık sık atıflar
Bu arada 150 adet testin cevap anahtarları ile, testlerdeki cümlelerde geçen sözcük hazinesine dair nispeten kapsamlı bir sözlükçe kitabın arkasına eklenmiştir.
YAZARLAR