Gonca Yayınları, İmam Nablusi Büyük Rüya Tabirleri Ansiklopedisi kitabını incelemektesiniz.
Rüya Tabirleri Ansiklopedisi kitabı hakkında yorumları oku yup kitabın konusu, özeti, fiyatı, satış şartları hakkında bilgiyi geniş bir şekilde edinebilirsiniz.
Yaratan Rabbinin adıyla oku .O, insanı " alak " dan yarattı. Oku, Senin Rabbin en cömert olandır.Alak 1-2
RÜYA NEDİR
İnsanların uyku sırasında gördükleri şeye veya şeylere rüya diyoruz. Arapça kökenli bir kelimedir. Sözlük anlamı, görünen şey demektir. Rüyanın Türkçe karşılığı “düş” tür. Ancak düş sözcüğü tam olarak rüya sözcüğünün anlamını karşılayamaz. Rüya, daha geniş anlamlar ifade eder. Bunların neler olduğunu ilerdeki satırlarımızda ele alacağız.
Rüya görmeyen insan yoktur. Sadece uyandıktan sonra bazı insanlar rüyalarını hatırlatmazlar. Bütün insanları ilgilendiren böyle bir konumun geniş ve tutarlı bir açıklamaya ihtiyacı vardır. Ne yazık ki mahiyeti itibarıyla nesnel şeyler söyleme imkanı yoktur. Zira rüya, ruh gibi çok soyut bir olaydır. Düşünce ve akıl da soyut varlıklar olmalarına rağmen, rüya derecesinde değildirler. Sonuçlarından hareketle düşünce ve akıl’ı kavramak, onları irdeleyip ortaya koymak mümkündür. Ama aynı şeyi rüya için söylemek mümkün değildir.
Rüyayı iki yönden ele almak gerekir:
İnanç açısından.
Bilim açısından.
İnanca göre rüyayı ele aldığımızda üç çeşit rüya karşımıza çıkar:
Rahmani (doğru) rüyalar.
Şeytani rüyalar.
Günlük olayların etkisiyle veya vücudun rahatsızlığı sonucu meydana gelen rüyalar.
Bunları sırasıyla açıklayalım:
1-RAHMANİ RÜYALAR:
Yüce Allah’ın müjde ve veya korkutma mahiyetinde melekler aracılığıyla uyananların ruhlarına ilham ettiği rüyalardır. Bu rüyaları yüce Allah ya bilgi vermek ya da gelecekle ilgili olaylar hakkında bir işaret olmak üzere kullarına gördürür. Yüce Allah’ın indirdiği vahiylerin bir kısmı Peygamber (S.A.V.) efendimize bu şekildeki rüyalar vasıtasıyla gelmiştir. Bu rüyalar haktır ve bunlara inanmak gerekir.
Kur’an-ı Kerim’de de açık olarak bu çeşit rüyalardan söz edilmektedir. Hz. Yakub (A.S.)’ın oğlu Hz. Yusuf (A.S.)’la ilgili rüyasında ve Peygamberimizin Hüdeybiye’den önce gördüğü rüyada olduğu gibi.
Bu çeşit rüyaları daha çok peygamberler görmüşlerdir. Ancak normal kullar da görebilirler. Bu rüyalar kimi zaman bir olayı müjdeler, kimi zaman da bir günahı ya da meydana gelecek bir felaketi uyarıcı olarak gelir.
Bu doğru rüyalar, daha çok abdestli ve dualı olarak uykuya yatıldığı zaman, seher vaktinde, sabah namazından sonra ve kutsal gecelerde (kadir gecesi, bayram ve Cuma geceleri v.b.) görülen rüyalardır.
İnanmamız gereken rüyalar bu çeşit rüyalardır.
2-ŞEYTANİ RÜYALAR : İnsanları üzmek, onları korkutmak ve kötü düşüncelere sevk etmek için şeytan tarafından telkin edilen zararlı rüyalardır.: Yüksek bir yerden düşmek, köpek tarafından ısırılmak, şehvetli ve sapıkça şeyler görmek gibi.
Bu çeşit rüya gören uyandığında telaşa kapılmamalı, rüyanın kötülüğünden Allah’a sığınmalı, yataktan kalktıktan sonra güzelce abdest alıp iki rekat namaz kılmalı ve fakire sadaka vermelidir. Sadakalar, gelecek belalara engel olurlar.
3- GÜNLÜK OLAYLARIN ETKİSİYLE MEYDANA GELEN RÜYALAR : Yukarıda saydığımız iki çeşit rüya dışında bir de günlük olayların veya sıkıntı ve hastalıkların etkisiyle meydana gelen rüyalar vardır.
Beyinde, gördüğümüz, duyduğumuz, okuduğumuz, hayal ettiğimiz bir sürü olay vardır. Bunlar bazen bilinç ve düşünce düzeyine çıkar bazen de çıkmazlar. Beynin herhangi bir yolla algıladığı bütün olayları derleyip sakladığı bir hafıza bölümü vardır. Bu hafıza bölümü iki kısma ayrılır: Biri gerekli olan ve kullanıma hazır olan bilgilerin kayıtlı bulunduğu işlek kısım; diğeri de uzun veya kısa sürelerde algılanan bilinçli veya bilinçsiz her türlü duygunun saklandığı karanlık kısım. Bu karanlık odaya saklanan bilgiler değişik zamanlarda, değişik sebeplerle, hayal gücünün de yardımı ile çeşitli şekillerde rüyalarımızda açığa çıkar.
Bu şekilde meydana gelen rüyalar çoğu zaman hiçbir anlam taşımayabilecekleri gibi bazen de belli şeylerin habercisi olabilirler. Ancak bu çeşit rüyaların haber verecekleri olaylar gelecekte meydana gelecek olaylarla ilgili değil, sadece vücut ve beynin sağlığı ile ilgili gelişmelerdir. Bu gelişmeler olumlu veya olumsuz olabilirler. Mesela henüz farkına varmamış bulunduğumuz herhangi bir hastalığımızın belirtisi olabilecekleri gibi sağlık ve neşenin haberciliğini de üstlenebilirler. Fakat bu tür rüyalar, genellikle daha önce yaşadığımız olayların değişik şekillerde ortaya çıkan devamı niteliğindedirler.
RÜYALARIN YORUMLANMASI
İnsanoğlu var olduğu günden beri rüya gördüğüne göre, var olduğu günden bu yana rüyanın yorumu için çaba harcıyor, demek yanlış olmaz. Ancak rüyanın bugünkü şekliyle ele alınması için diğer sahalarda olduğu gibi birçok süreçler yaşanmış olması gerekir.
İlk insanların nasıl rüyalar gördüklerini ve rüyalarını nasıl yorumladıklarını belirtecek bilgilere sahip değiliz. Tespit edilebildiği kadarıyla ilkel insanlar, rüyalarında atalarının, ölülerinin veya insanüstü varlıkların kendilerini gösterdiklerini sanırlar ve böylece ruhlar alemi ile bağ kurarlardı.
Eski Mısırlılar, Güldaniler ve İbraniler, rüyaların geleceği haber verdiğine ve bu yüzden rüyanın sihirli bir kuvvet olduğuna inandıkları için rüya tabirini (yorumunu) bilgi dalı haline getirmiş ve geliştirmişlerdir.
Avrupalıların rüya yorumu ile ilgili tarihleri de epey eskilere gider. Büyük İskender’in sefere çıkınca yanında rüya yorumcuları bulundurduğu ve hatta bazen gördüğü rüyaları bu yorumlara yorumlatarak ona göre hareket ettiği rivayet edilmektedir.
İslam’ın rüya meselesine bakışını baş tarafta genel olarak açıkladık. Kur’an-ı Kerim’de Hz. Yusuf hikayesi, İslam’ın rüya meselesine bakışı hususunda belirleyici bir delildir.
Hz. Yusuf daha çocuk iken rüyasında onbir yıldız ile güneş ve ay’ın kendisine secde ettiklerini görür ve bunu babası Hz. Yakub’a anlatır. Hz. Yakub rüyayı yorumlar, Hz. Yusuf’un büyük bir makama kavuşacağını, on bir kardeşi ile ana ve babasının onun önünde eğileceğini söyler, rüyasına da kardeşlerine anlatmamasını ister.
Aradan yıllar geçer, Hz. Yusuf da ünlü bir rüya yorumcusu olur, Firavun’un rüyasını yorumlar. Yorumunun doğru çıkması üzerine büyük bir makama kavuşur. Annesi, babası ve kardeşleri de huzuruna gelerek ona baş eğerler. Böylece rüyası gerçek olmuş olur.
Peygamber efendimizin rüyaya bakışı da şüphesiz ki Kur’an-ı Kerim’e uygun olacaktır ve öyle de olmuştur. İslam’a göre bütün rüyalar aynı değildir. Belli özellikler taşıyan bazı rüyalar rahmani ve doğru rüyalar, geri kalan büyük kısım ise şeytani ve boş rüyalardır.
Peygamber efendimiz (S.A.V.) bazen sabah namazını kıldıktan sonra halka döner ve:
“İçinizde bu gece rüya gören oldu mu?” diye sorardı. Görenin rüyasını dinler ve şöyle dua ederdi:
“Hayırlı olsun ve kötülükten uzak olsun. Hayır bize kötülük düşmanlarımıza olsun. Alemlerin Rabbi olan Allah’a hamd olsun.”
Kur’an-ı Kerim’de belirtildiği üzere Hz. Yakub ve özellikle Hz. Yusuf (A.S.) ünlü rüya yorumcularıdırlar. Yüce Allah Kur’an’da Yusuf (A.S.)’a hitaben şöyle buyurur.
“İşte böyle Rabbin seni seçecek ve sana rüya tabirine (yorumuna) ait bilgi verecek.”
Hz. Ebu Bekir, İbn-i Sirin, İbn-i Kesir, Cafer-i Sadık (R.A.) İslam aleminin ünlü yorumcularıdırlar.