Fiyat | : | 220,00 TL |
İndirimli Fiyat (%43,6) | : | 124,00 TL Kazancınız 96,00 TL |
Stoktan kargo
Kitap El Ezkar Tercüme ve Şerhi
Yazar İmam Nevevi
Tercüme Mehmet Yaşar Kandemir
Yayınevi Tahlil Yayınları
Kağıt Cilt Şamua Ivory , 2 Lüks Termo Deri Cilt
Sayfa Ebat 1.356 sayfa - 15.5x23.5 cm
Yayın Yılı 2020
ISBN 9786059494731
Tahlil Yayınevi İmam Nevevi El Ezkar Tercüme ve Şerhi kitabı nı incelemektesiniz.
2 Cilt Mehmet Yaşar Kandemir El Ezkar Tercüme ve Şerhi tercümesi hakkında yorumları oku yup kitabın konusu, özeti, fiyatı, satış şartları hakkında bilgiyi geniş bir şekilde edinebilirsiniz.
Yaratan Rabbinin adıyla oku. O, insanı " alak "dan yarattı. Oku, Senin Rabbin en cömert olandır. Alak 1-2
ÖNSÖZ
Rahman ve Rahîm olan Allah'ın adıyla.
Yarattığı varlıkların alıp verdiği nefesler sayısınca Rabbimize hamdü sena olsun. Mevlâmızı nasıl zikredip O na nasıl duâ edeceğimizi bize öğreten Peygamber Efendimiz e, onun âl ve ashâbına da yeryüzündeki kumlar, gökyüzündeki yıldızlar sayısınca salâtü selâm olsun.
Zikirlerin ve duâların hayatımızda önemli yeri vardır. Çünkü yüce Rabbimiz Kendisini zikretmemizi, yüce zâtına duâ etmemizi istemekte,[1] kalplerimizin zikirle huzur bulacağını haber vermektedir.[2]
Fahr-i Alem Efendimiz de Allah katında en değerli amelin ve en üstün ibadetin Allah Teâlâ'yı zikretmek olduğunu bildirmektedir.[3]
Cenâb-ı Mevlâ'nın bize örnek olarak gönderdiği ve gösterdiği iki cihân güneşi Efendimiz'in günlük hayatına bakıldığında, zikir ve duânın bir Müslüman için hava ve su gibi vazgeçilmez bir ihtiyaç olduğu görülür. Onun yatağa yatarken, gece uyandığında, sabah kalkarken, tuvalete girip çıkarken, elbisesini giyip çıkarırken, abdest alıp namaz kılarken, bir şey yiyip içerken, evden çıkarken, eve girerken, sevinince, üzülünce, ^or durumda kalınca, kısacası karşılaştığı her bir olay karşısında Allah'a nasıl duâ ve şükrettiği, O'nu nasıl anıp zikrettiği bütün ayrıntılarıyla bilinmektedir.
Resûl-i Ekrem sallallahu aleyhi ve sellemin yaptığı bu duâlara me'şûr duâlar denir. Esâsen Kur'ân-ı Kerîm'de geçen duâlar da me'sûr duâlardır. Bu me'sûr duaların sözleri daha bir güzel, mânâları daha kapsamlı, Allah Teâlâ tarafından kabul edilme ümidi daha da yüksektir. İşte bu sebeple biz de Rabbimize niyâzımızı me'sûr duâlarla arz etmeliyiz.
Elinizdeki bu dua kitabı, Peygamber Efendimiz'in, hayatın çeşitli hâlleri ve durumları karşısında Rabbine nasıl duâ ettiğini, O'nu nasıl zikrettiğini bize öğretmek için yazılmış bir hadis kitabıdır. İslâm büyüklerinin, "Evi sat, Ezkâr'ı al!" diye tavsiye ettiği pek değerli bir eserdir.
Böyle önemli bir hadis kitabının, bugüne kadar şânına yakışan bir şekilde Türkçe'ye kazandırılmamış olması doğrusu büyük bir noksandı.
Konyalı bazı gençlerin El-Ezkârı tercüme etmemi ısrarla istemeleri üzerine, konuyu araştırmaya başladım ve eserin sekiz adet Türkçe tercümesine ulaştım. Ne yazık ki bu tercümelerde hadislerin metinleri yazılmamıştı; sadece duâ ve zikir cümlelerinin Arapça metinleri ile Türkçe okunuşları verilmişti. Hâlbuki İmâm Nevevî, bu esere aldığı hadisleri, tıpkı Riyâzüs sâlihîn'de yaptığı gibi metinleriyle birlikte kaydetmişti.
El-Ezkâr tercümeleri dolayısıyla burada çok önemli bir derdimize işaret etmek istiyorum. Kur'ân-ı Kerîm meâline olduğu gibi, hadis kitaplarının tercümesine de çok önem vermemiz gerekiyor. Hadis kitaplarının düzgün ve -akıcı bir dille tercüme edilmemesi, zevk sahibi okuyucuyu rahatsız etmekle kalmıyor, İslâmiyet'e sıcak bakmayanların, 'hadis dedikleri bu mu?' diye, göz bebeğimiz olan hadîs-i şerîflere burun kıvırmalarına da yol açıyor.
Peygamber kokusu taşıyan kitapları halkımızın zevkle okuyabilmesi için, onların tercümesine daha bir özen gösterilmesi gerekir. Esasen bu titizlik sadece hadis kitaplarının değil, İslâmî niteliğe sahip bütün eserlerin tercümesinde de gözetilmelidir. İşte bu ihtiyâcı düşünerek ve El-Ezkârı muhtelif kültür seviyesindeki kardeşlerimizin okuyacağını dikkate alarak, onu sâde bir dil ve kolay anlaşılır bir üslûpla tercümeye gayret ettik.
Bu eseri hazırlarken gözettiğimiz ölçüleri, El-Ezkârın Tercümesinde Dikkate Alınan Noktalar başlığı altında sıraladık.
Burada El-Ezkâr ın gün ışığına çıkmasında değerli katkıları olan kardeşlerimi hayır duâ ile an ak istiyorum. Şüphesiz bunların başında El-Ezkâr ı Türkçe'ye kazandırmamı isteyen Konyalı ilim âşığı gençler gelir; Rabbim onların ilmini ve feyzini ziyâdeleştirsin. Kitabı baştan sona okuyup değerli tashih ve tekliflerde bulunan sevgili talebelerim Dr. Öğretim Üyesi Halit Zavalsız ve Doç. Dr. İsa Akalın'a teşekkürlerimi sunarım. Bu kıymetli eserin gönül okşayan bir görünümle okuyucuya ulaşmasını temin eden sevgili talebem Nureddin Yıldıza, ayrıca kıymetli kardeşlerim Sadullah Yıldız, Bilal Baş, Şaban Muslu ve fihristleri hazırlayan Cafer Durmuşa yüce Rabbimin hayırlar ihsân etmesini niyâz ederim.
Mehmet Yaşar Kandemir
Aralık 2019, Üsküdar
EL-EZKÂR NASIL BİR KİTAPTIR?
Kısaca El-Ezkâr diye anılan eserin tam adı şudur: Hilyetü'l-ebrâr ve şiâru'l-ahyâr fî telhîsi'd-de vâti ve'l-ezkâri'l-müstehabbeti fi'l-leyli ve'n-nehâr. El-Ezkâr İslâm dünyasında neredeyse Nevevî'nin Riyâ-zus-sâlihın'ı derecesinde kabul görmüştür.
İmâm Nevevî bu eserde, bir Müslüman'ın yirmi dört saatlik hayatı boyunca karşılaşacağı yüzlerce olayı, durumu ve ibadeti dikkate almış, bunlarla ilgili olarak Peygamber Efendimiz'in yaptığı dua ve zikirleri bir araya getirmiş, ayrıca insanımızda mükemmel bir Müslüman kimliği oluşturmak için İmâm Gazzâlî, Abdülkerîm el-Kuşeyrî, Fudayl ibni İyâz ve Mâverdî gibi İslâm büyüklerinin görüşlerinden alıntılarla hadis ve fıkıh ilimleriyle, zühd hayatıyla, İslâm edebiyle ilgili faydalı bilgiler vermiş ve pek değerli açıklamalar yapmıştır.
665 (1266) yılında kaleme aldığı bu eseri konularına göre 21 bölüm ve 356 konu hâlinde sıralamıştır.
Müslümanlar'a dinlerini, hadîs-i şeriflerin ışığında en güzel şekilde yaşamayı öğretmek için büyük gayret sarf ettiği açıkça görülen İmâm Nevevî, kitabın en sonunda, İslâm'ın temeli olarak kabul ettiği için "medâr-ı İslâm'' dediği otuz hadîs-i şerîfi zikretmiştir.
Nevevî, El-Ezkâr a aldığı hadîs-i şerifleri daha çok Buhârî ve Müslim'in Sahîh leri ile Ebû Dâvûd, Tirmizî ve Nesâî'nin Sünen'lerinden derlediğini, ayrıca az da olsa meşhur hadis kitaplarından, hadis cüzlerinden ve müsnedlerden hadis naklettiğini, eserin hacmini büyütmemek için hadislerin senedlerini vermediğini, Riyâzü's-sâlihînde yaptığı gibi, sahâbî râvilerin adlarını zikretmekle yetindiğini söylemiştir.
Diğer Özellikler | |
---|---|
Stok Kodu | 9786059494731 |
Marka | Tahlil Yayınları |
Stok Durumu | Var |
PlatinMarket® E-Ticaret Sistemi İle Hazırlanmıştır.