Kitap Kaynak İslam İlmihali - El Hediyetül Alaiyye
Yazar İbni Abidin Oğlu Muhammed Alaaddin
Tercüme Mehmet Selim Bilge
Yayınevi Kahraman Yayınları
Kağıt - Cilt 1.Hamur Beyaz - Lüks ciltli
Sayfa - Ebat 520 Sayfa - 17x24 cm
Kahraman yayınları, İbni Abidin Oğlu Muhammed Alaaddin tarafından yazılan Kaynak İslam İlmihali El Hediyetül Alaiyye adlı kitabı incelemektesiniz.
Kaynak İslam İlmihali- El Hediyetül Alaiyyekitabı hakkında yorumları oku yup kitabın konusu, özeti, fiyatı, satış şartlarıbilgiyi aşağıda geniş bir şekilde edinebilirsiniz.
Yaratan Rabbinin adıyla oku . O, insanı " alak " dan yarattı. Oku, Senin Rabbin en cömert olandır. Alak 1-2
YAYINEVİNİN ÖNSÖZÜ
«Asra yemin olsun ki, şüphesiz insan kesin bir hüsran içindedir. Ancak iman edip sâlih amel işleyenler ve birbirlerine hakk'ı ve sabr'ıtavsiye edenler hariç.» (Asr Sûresi)
Allahu Teâlâ (celle celâlühû), lafzan küçücük, manen ise çok büyük bu sûre ile, insanoğlunun gerçek kurtuluşunun şaşmaz formülünü bizlere açıklıyor. Hüsrandan kurtulup ebedî mutluluğa erebilmenin ilk şartı iman etmektir. Ancak, sonraki şartları yerine getirmeden hüsrandan kurtulmak mümkün değildir. Çünkü «salih amel»de bulunmadan, hakk'ı ve sabr'ı tavsiye etmeden, değil kurtuluşa ermek, imanı korumak bile imkansız hale gelir.
Şu halde müslüman, «salih» amellerde bulunarak imanını zinde tutmak ve hüsrandan kurtulmaya çalışmak zorundadır. İşte bu noktada amellerimizi salih hale getirmek mecburiyeti ile karşı karşıya bulunuruz. Denilebilir ki, günümüz müslümanlarının sağlam bir akideye sahip olduktan sonra yapmaları gereken en önemli görev, amellerine sıhhatli ve dosdoğru bir özellik kazandırmaktır. Şüphesiz bu da, İslam fıkhını yani ilmihal konularını iyice öğrenip pratik hayata aktarmakla mümkün olur. Bu yüzdendir ki, İslam fıkhının sade, anlaşılır ve özetlenmiş bir biçimde müslümanların istifadesine sunulması gerekmektedir.
Temel islami eserleri, gerek Arapça gerekse Türkçe olarak yayınlamayı kendisine prensip edinen yayınevimiz el-Hediyyetül Alaiyye tercemesiyle üzerine düşen yüce bir görevi daha yerine getirdiği inancındadır. Çünkü bu eser, Hanefi fıkhının temel kaynak eserlerinde yer alan pek çok konuyu ihtiva etmekle beraber tek cilde sığabilecek kadar daraltılmış oldukça başarılı bir özettir. İlmihal kitabı özelliğini taşımakla beraber, mükemmel bir fıkıh kitabı olan bu eserin yazarının, meşhur âlim İbn-i Abidin'in oğlu Muhammed Alâaddin olması, kitabın bir diğer önemli yanıdır. Muhammed Alâaddin babasının görüşlerinden de büyük ölçüde yararlanarak elinizdeki kıymetli eseri meydana getirmiştir.
Bu değerli tercemenin, «salih amellere» vesile olmasını Cenâb-ı Allah'tan niyaz ederiz.
KAHRAMAN YAYINLARI
MÜELLİFİN ÖNSÖZÜ
Dinde bilgili kılmakla bizi minnettar kılan ve hidayete erenlerin yolunda yürüyebilmemiz için bize kolaylık sağlayan Allah'a hamd olsun.
Mümtaz kişilerin önderi ve Peygamberlerin sonuncusu olan Allah'ın seçkin elçisine, onun saygı değer âline, hidâyet ve kerem timsali olan ashabına salât ve selâm olsun.
Allah'a hamd ve Peygamberine salât ve selâm getirme görevimizi ifa ettikten sonra, şunu diyelim ki, sadedinde olduğumuz şu kitap, ibadet konusunda bilgisi az olanın ihtiyaç duyduğu hususları ihtiva eder. Bu eser başlangıç medreselerin öğrencilerine hediye olmak üzere ona El Hediyyet ül Alaiyye ismini verdim.
Oku yucuların, bu eserden fayda görmelerini, Kerim ve Muin olan Allah'tan niyaz ederim.
MÜTERCİMİN ÖNSÖZÜ
Rahman ve Rahim olan Allah'ın adıyla.
Allah'a hamd, Peygamberi olan Muhammed (Aleyhissalâtû ves'selâm) 'e, âline ve ashabına salat ve selâm olsun.
Şüphe yok ki, Allah'ın teklifine karşı mükellef olan insanoğlu için din öğrenimi, kendi görevleri arasında başta gelen bir görevdir. Onun için her asırda ve her zamanda bu mesuliyeti duyan duyarlı insanlar çıkmış ve hem öğrenmiş, hem de öğretmişlerdir. Bu itibarla islam kültüründen asrımızın insanlarına büyük bir miras bırakılmıştır. Bu mirası bırakanlar arasında elinizdeki «El-Hediyye » adlı kitabın müellifi Muhammed Alâaddin'in Önemli bir yeri vardır. Çünkü eseri, insanın kolay kolay rastlayamayacağı bir çok önemli konuyu ihtiva etmektedir. Bu yüzden okuyucu, kendi kalbinde müellife karşı minnettarlık duyması ile, vicdanının sesine kulak vermiş olur.
MüellifMuhammed Alâaddin, Şam âlimlerinden olup meşhur Hanefi âlimi, «Dürru-l Muhtar» üzerine yazılmış «Reddü-l Muhtar» adlı Haşiyenin yazarı meşhur îbn-i Abidin'in oğludur. Zamanında kadılık ve maarif meclisinin ikinci başkanlığı görevlerinde bulunmuştur.
Hicri 1244'te Şam'da doğmuş ve 1306 senesinde yine Şam'da vefat etmiştir. Bu eserden başka diğer bir kaç eseri daha vardır. Bunlar, «Talikat» sahibi tarafından yazıldığı için burada tekrarlamaya gerek yoktur. Çünkü tercemede gösterilmiştir.
Muhammed Alâaddin'in eseri olan şu « El Hediyye » kitabı, ibadet konularını kapsadığı gibi, akâid konularını, mahzurları ve mubahları ayrıca faydalı bir çok ilmi hususları da kapsamaktadır. Müellif, bu eserini yazarken, bir çok kaynaklardan yararlanmış ancak kendi ifadesiyle « özellikle pederinin yazdığı Reddü-l Muhtar» adlı eserinden yararlanmıştır.
Hatta âlimlerin görüş farklılığına konu olan hususlarda pederinin meyillendiği görüşü yazmayı üslup olarak benimsemiştir. Bunu yine kendi ifadesiyle belirtmektedir. Şunu da belirtmek gerekir ki,
müellif, ilmi tarafsızlığını bu eserinde göstermektedir. Hep mutedil olmayı amaç edinmiş ve sünnetten ayrılmamaya titizlikle özen göstermiştir. Ancak kendisi de ifade ettiği gibi «Unutkanlık, insanların özelliklerindendir.» Dolayısıyla bir hatanın söz konusu olması halinde ıslahını arzulamıştır.
Elinizdeki ilmihal kitabı, gerçekten takdire şayan bir eser olmakla birlikte Muhammed Said El-Burhani'nin eser üzerinde yazdığı «Talikât-ı Marziyye» ile beraber faydaya fayda eklenmiştir. Çünkü bazı açıklamalarla birlikte, konularla ilgili bir çok yerlerde âyet ve hadisten delil göstermektedir. Aynı zamanda yazdığı açıklamalarını güvenilir kaynaklardan derlemiş bulunmaktadır. Daha çok şu kaynaklardan yararlanmıştır.
Durrü-l Muhtar, Reddü-l Muhtar, Meraki-l Felah, Tahtâvi, Şarhü Tarikati-l Muhammediyye, Şifâ ve Envâr-ı Muhammediyyegibi eserler.
Kitabın tercemesisırasında gerek müellif Muhammed Alâaddin ve gerekse Talikat sahibi Muhammed Said El-Burhâni'nin her ikisinin de önemli kaynaklarda yazılmış ifadelerin aynısını derlediklerini araştırmam sonucunda müşahede ettiğimi ifade etmek isterim. Hatta «El-Hediyye», kapsadığı konular bakımından Durrü-l Muhtar ve İbn-i Abidin haşiyesinin bir özetidir denilse yanlış olmaz.
İşte kitabın bu özelliğine binaen, itibarı büyüktür.
Türkçe tercemesindede aynı özelliğini muhafaza edebilmesi için El-Hediyye ile birlikte Talikat'ı da çevirdik ve daha ziyade bazı konularda Durrü-l Muhtar, Reddü-l Muhtar, Meraki-l Felah, Tahtâvi ve İhyâü Ulûmi'd-Dîn gibi kaynak eserlerden yararlanılarak dip not olarak ilâveler yapılmıştır ve bu arada kaynaklar da gösterilmiştir.
Hülasa: Bu kitap, kapsadığı konularda yazılmış olan kaynak eserlerin özetidir denilebilir ve Talikat sahibinin dediği gibi «Her kitaplıkta bulundurulmaya lâyıktır.»
Herkese faydalı olmasını Allah'tan niyaz ederim.
Sa'y bizden, tevfik Allah'tandır.
Mütercim Mehmet
Selim Bilge
EL HEDİYYET-ÜL ALAİYYE
ÖNSÖZ
Rahman ve Rahim olan Allah'ın adıyla
Rahman, Rahîm ve âlemlerin Rabbi olan Allah'a hamd olsun. O, Din gününün Maliki'dir.
Allah'ım yalnız sana kulluk ederiz ve yalnız senden yardım dileriz.
Salatın en faziletlisi, Selâm'ın en mükemmeli efendimiz ve âlemin medâr-ı iftiharı olan Muhammed (Aleyhissalâtû ves'selâm)'in üzerine olsun.
Ol Peygamber ki;
«Allah, hakkında hayır irade ettiği kimseleri dinde bilgili kılar.» Hadisini (*) buyurmuştur. Allah ona ve kardeşleri (mesabesinde) olan Nebi ve Resullerle birlikte Al ve Sahabelerine rahmet ihsan eylesin.
Sadedinde olduğumuz ( El Hediyyetül Alaiyye ) adlı kitap, (2) ibadet, itikadi meseleler, mahzur ve mubah konularla birlikte bir çok ahlaki, ilmi ve diğer faydalı konuları da kapsamakta iken, ve her mektepte bulundurulmaya değer özelliklere sahip iken, istedim ki, baplarını ve fasıllarını tertip edip ifadelerindeki sertlikleri giderecek, ahkâm ve meselelerini açıklayacak bir ta'lik (dip not) yazayım.
1-İmam Ahmet, Buhari ve Müslim rivayet etmiştir. (Talikat)
2-El-Hediyyet-ül Alaiyye, büyük Alim Es-Seyyid Muhammed Alaattin b. Seyyid Muhammed Emin b. Ömer b. Abdülaziz Abidin El-Huseyni Ed-Dımışkinin eseridir.
3-Alaattin, Şam'ın Hanefi Ulemasından biridir. Zamanında Kadılığın bir çok kademesinde görev almış Hicri Senesinin 1292 -1295 tarihleri arasında Trablus Şamda Kadılığı üstlenmiş olup Şamda da Maarif meclisinin ikinci başkanı olarak da görevde bulunmuştur.
Ta ki, okuyucusuna yardım ve kolaylık olsun. Ve sözkonusu Ta'likatıma «
El-Hediyyet-ül Alaiyye » üzerine yazılmış «
Ta'likat-i Marziyye » adını koydum. Bu konuda Allah'tan yardım diler ve benim şu yaptığım iş, sadece onun için yapılmış olmasına, kabul derecesine geçmesine, okuyucusuna, okutucusuna ve neşredicisine faydalı olmasına, Allah'ın sevgili Peygamberini vâsıta kılarak, Allah'tan niyaz ederim. (
İslam ilmihali kitap , kaynak ilmihal kitabı , kahraman yayınları, el hediyetül alaiyye , İbni Abidin Oğlu Muhammed Alaaddin, islam ilmihali )
MUHAMMED SAİD EL BURHANİ
Müellif Alaattin, Hicri 1244'te doğmuş ve yine Şam'da Hicri 1306 senesinde vefat etmiştir.
ESERLERİ
1 - Kurretu uyun-il Ahbar: İki büyük
cilt. Bununla
Hanefi fıkhında Durrü-l Muhtar üzerindeki babası İbn-i Abidin'in Haşiyesini tekmil etmiştir.
2 — Mi'rac-ün-necah: Nur-ul İzah'ın şerhi,
Hanefi fıkhı.
3 — Zilleti kari hakkında bir risale.
4 — El-Hediyyet-ül Alaiyye ( bu
kitap )
5 — Bkz. El-İlam (Zırekli) Cüz 7, S. 152 (Talikat)
Kahraman yayınları, İbni Abidin Oğlu Muhammed Alaaddin tarafından yazılan
Kaynak İslam İlmihali El Hediyetül Alaiyye adlı
kitabı incele diniz.