Kitap Büyük Boy Sözler, Lügatçeli
Yazar Bediüzzaman Said Nursi
Yayınevi Zehra Yayıncılık
Kağıt - Cilt Sarı Şamua - Vinleks Cilt
Sayfa - Ebat 1.104 sayfa - 16x24 cm - Büyük Boy - Sayfa Altı Lugatlı
Her sayfa altında bilinmeyen kelimeler
Ayet ve hadis mealleri, hadis kaynakları
Şahıs ve kavramlarla ilgili notlar
Zehra Yayınları, Bediüzzaman Said Nursi (ra) Lügatçeli Sözler kitabı nı incelemektesiniz.
Sayfa altı Lügatlı Sözler kitabı hakkında yorumları oku yup kitabın konusu, özeti, fiyatı, satış şartları bilgiyi aşağıda geniş bir şekilde edinebilirsiniz.
Yaratan Rabbinin adıyla oku . O, insanı " alak " dan yarattı. Oku, Senin Rabbin en cömert olandır. Alak 1-2
Zehra Yayıncılık, Risale-i Nur Külliyatının günümüz insanlarının kolayca anlayabilmesine yardımcı olmak amacıyla yepyeni bir çalışma başlatmış oldu. Risale-i Nur Külliyatının her parçası diğerinin tamamlayıcısı olan bu risaleler şimdiye kadar dünyanın birçok diline çevrildi. Birçok ilmi deyim ve kavramları içeren Risale-i Nur’un dili hiç şüphesiz günümüz okuyucularına ağır gelmektedir.
Bu sebeple kendi orjinal uslubuna müdahale demek olan sadeleştirme yerine, anlaşılması güç olan kelime ve kavramların anlamlarını her sahifenin altındaki dipnotlarda alfabetik olarak verme yolunu tercih etmiş bulunuyoruz. Umarız bu tarz bir çalışma ile Risale-i Nur’un anlaşılmasına katkıda bulunmuş oluruz.
Risalelerde geçen ayet, hadis ve diğer Arapça, Farsça ve Kürtçe ibareler tercüme edilerek kaynaklarıyla birlikte aynı sayfa altında gösterilmiştir. Ayrıca Risalelerde geçen yer, isim ve kavramlar ise kitabın sonundaki “Notlar” kısmında verilmiştir.
Sunuş
Elinizdeki eserin müellifi Bediüzzaman Said Nursî, yüz yıla yakın süren hayatı boyunca Batının askeri ve kültürel meydan okuyuşu karşısında İslam dünyasının manevi dinamiklerini Kur'an ve Sünnetin sabitelerinden hareketle ortaya koymaya çalışmış, meydana getirdiği Risale-i Nur Külliyatıyla çağdaş bir İslam düşüncesi ekolü oluşturmuştur. Çağdaş İslam toplumunun inşasında temel harcın iman hakikatları olduğunu vurgulayan Bediüzzaman Said Nursî, surlarında gedikler açılmış İslam kafasını yeniden onarmaya çalışmıştır.
Bir kuyumcu titizliği içinde çalışan bu mücevherat dükkânının dellâlı, Kur'an ve Sünnetin çağdaş yorumunu bu asrın teferruat içinde boğulmuş ve dünyevî meşgaleler içinde yorgun düşmüş olan insanına bir âb-ı hayat çeşmesi olarak sunmaya gayret etmiştir. Bu tılsımlı ve iksirli çeşmeden içenler Kur'an ve Sünnetin serin gölgesinde hayata yeniden dönmektedirler. Ölmeye yüztutmuş ruhlar, günahların ağırlığıyla paslanmış kalpler ve ümitsizlik içinde azap çekerek kıvranan gönüller, mesih-misal bir dokunuşla yeniden hayat bulmakta ve dirilmektedir. Risale-i Nurları anlayarak okuyanlar bir ba'sü ba'de'l mevt (ölümden sonra yeniden diriliş) hakikatini hayatlarında bizzat yaşıyorlar, denilebilir.
Her çağın kendine özgü bir takım problemleri olduğu gibi çağımızın da problemleri vardır. İslam ümmetinin tarihi süreci dikkatle izlenecek olursa görülecektir ki, her fetret döneminde o dönemin manevi hastalıklarına ve yaralarına Kur'an ve Sünnet eczahanesinden reçeteler çıkaran büyük mücedditler, mürşitler ve gönül erleri gelmiştir. Ümmetin en sıkışık olduğu dönemlerde mana aleminin bu yıldız-misâl kahramanları birer meşale gibi dalalet ve bidat karanlıklarını dağıtarak, şüphe bulutlarını bertaraf etmeye ve hakikat güneşini göstermeye muvaffak olmuşlar, ümmeti inkıbaz halinden kurtararak ona bast ve inşirah halini bahşetmişlerdir.
İşte Bediüzzaman Said Nursî de tıpkı kendi selefleri gibi ümmetin hayatında tecdid misyonunu üstlenerek bu nurlu ve aydınlık yolu göstermeye çalışmıştır. Hadiste rivayet edildiği gibi, "Şüphesiz ki Allah, her yüzyılın başında bu ümmetin dinini tecdid edecek olan bir müceddit gönderir." Nübüvvet kapısının kapanmasından sonra teceddüd hareketini üstlenen mücedditler, her asrın ihtiyaçlarını ve koşullarını gözönünde tutarak dinin yenilenmesi anlamında veraset-i nübüvvet makamını deruhte etmişlerdir. Dolayısıyla, Said Nursî de tarihi süreç içerisinde bu geleneğin bir devamıdır. İslam tefekkür tarihinin altın zincirinde çağdaş halkayı teşkil eden Bediüzzaman, bu çağın, hayatı süratle kayıp giden evladı için Kur'an ve Sünnetten en kısa ve en selametli bir yolu ve metodu çıkarmıştır.
Bu yol, her şeyin here ü merc olduğu günümüzde, en kısa ve en selametli bir metotla bidat rüzgârlarına ve dalalet hücumlarına karşı çabuk sönmeye maruz kalan taklidî imanı, hiçbir şüpheye mahal bırakmayacak ve küfrün hiçbir saldırısı karşısında sarsılmayacak olan tahkiki imana çevirme yoludur. Böylece Kur'an ve Sünnetin ulvi semasından tereşşuh eden bu nur damlaları günümüz müslümanlarının manevi yaralarına şifalı birer merhem ve iksirli birer tılsım olmaktadır.
Elinizdeki bu kitap, Risale-i Nur Külliyatının ana gövdesini ve esasını oluşturur. Risale-i Nur Külliyatından diğer eserler bu ana gövdeden ayrılmış dallar mesabesindedir. Bu itibarla Üstad Bediüzzaman Said Nursî, Sözler kitabına özel bir ihtimam göstermektedir. Kendi tabiriyle Sözler, günümüz insanlarının manevî yaralarına şifalı bir merhem, küfür karanlıklarından gelen hücumlara karşı en faydalı bir nur ve dalâlet vadilerinde hayrette kalanlar için en güzel ve doğru bir rehberdir. Sözler, Kur'an hakikatlerinin birer anahtarı ve o hakikatleri inkâr etmeye çalışanların başlarına inen birer elmas kılınçtır.
Kitaptan yararlanmak için dikkat edilmesi gereken hususlar:
Her parçası diğerinin tamamlayıcısı olan Risale-i Nurlar şimdiye kadar dünyanın birçok diline çevrildi. Birçok ilmî deyim, kavram ve ıstılahları içeren Risale-i Nur'un dili günümüz okuyucularına ağır gelmektedir. Bu sebeple kendi orjinal üslubuna müdahale demek olan sadeleştirme yerine, anlaşılması güç olan kelime, deyim, kavram ve ıstılahların anlamlarını her sahifenin altındaki dipnotlarda alfabetik olarak verme yolunu tercih etmiş bulunuyoruz. Umarız bu tarz bir çalışma ile Risale-i Nur'un anlaşılmasına katkıda bulunmuş oluruz.
Eserde geçen ayet, hadis ve diğer Arapça, Farsça ve Kürdçe ibareler tercüme edilerek kaynaklarıyla birlikte aynı sayfa altında gösterilmiştir.
Kitapta (*) işareti ile gösterilen yer, isim ve kavramlar ise kitabın sonundaki "Notlar" kısmında izah edilmiştir. (*) işareti ile gösterilen isim ve kavramlar birden çok yerde geçiyorsa, sadece ilk geçtiği yer işaretlenmiş olup, tekrar edilen isim ve kavramlar hakkında bilgi edinmek için kitabın sonundaki "Notlar" kısmına bakılmalıdır.
Bkz. rumuzuyla gösterilen hadis kaynakları, bu kitapta geçen hadis metinlerinden farklı veya yakın ifadeler taşımaktadır.
Kitabın sonuna kavram, esma-i ilâhiye, kitap, şahıs ve yer isimlerini içeren karma bir indeks konulmuştur. Ayrıca yapılan çalışmada başvurulan kaynakları içeren bir de bibliyografya eklenmiştir.
Çalışmak bizden, tevfik ve yardım Allah'tandır.
Zehra Yayıncılık