Kitap Sultanul Arifin Abdülkadir Geylani
Yazar Prof. Ali Muhammed Sallabi
Tercüme Necmeddin Salihoğlu
Yayınevi Ravza Yayınları
Kağıt Cilt 2.Hamur - Karton Kapak
Sayfa Ebat 112 sayfa - 1.5x21 cm
Prof. Ali Muhammed Sallabi Abdülkadir Geylani Sultanul Arifin adlı kitabını incelemektesiniz.
Ravza Yayınları Abdülkadir Geylani Sultanul Arifin adlı kitap hakkında yorumları oku yup kitabın konusu, özeti, fiyatı, satış şartları hakkında bilgiyi geniş bir şekilde edinebilirsiniz.
Yaratan Rabbinin adıyla oku . O, insanı " alak " dan yarattı. Oku, Senin Rabbin en cömert olandır. Alak 1-2
SUNUŞ
Bizleri İslam ile şereflendiren Yüce Allah'a hamd, bizler için örnek ve önder olmak üzere içimizden seçip gönderdiği Resulü Muhammed Mustafa (sav) Efendimize, onun âline ve ashabına salât ve selam olsun.
Büyük mürşid ve davetçi Şeyh Abdulkadir Geylani hazretleri İslam dünyasının yetiştirdiği en büyük ilim, zühd, cihad ve davet önderlerinden birisidir. Müslümanların ilk kıblesi Kudüs ve çevresinde -tıpkı günümüzdeki Siyonist işgal gibi haçlı işgalinin hüküm sürdüğü ve Batıni Şiilerin İslam dünyasında terör estirdiği bir dönemde adeta bir güneş gibi doğdu. Selefi İmam Gazzali'nin yolunu takip ederek ilme, talebe yetiştirmeye ve nefis tezkiyesine büyük önem verdi. Boş kalplerin, Müslümanlığı iddiadan öteye geçmeyen yığınların İslam dünyasının sorunlarını çözmesinin mümkün olmadığını gördü.
Şeyh Abdülkadir Geylânî Hazretleri öncelikle itikadi alandaki bozulma ve sapmalara karşı Sünni İslam akidesini savunmakla işe başladı. Sapık fırkaların itikadi görüşlerine karşı savaş açtı. Sadece hakkın savunulmasının yetmediğini, batılında ortadan kaldırılması için mücadele etmek gerektiği gerçeğini bir kez daha hatırlattı.
Bunun için şer'i ilimleri gereği gibi öğretmek ve kapı kulu olmaktan öteye geçmeyen sözde ulemaya karşı alternatifler çıkarmak için Kadiri Medresesi ni kurdu. Bu medresenin kollan çeşitli bölgelere yayılarak, itikadi, fıkhi, ictmai, siyasi ve ahlaki yönden yetişmiş, İslam dünyasının gerek idarede ve gerekse irşad faaliyetlerinde ihtiyaç duyduğu insan unsurunu yetiştirdi.
İslam âleminin içine düştüğü zillet ve miskinliğin baş sorumlusu olarak İslam âlimlerini gördü. Fasık ve zalim idarecilerin maskarası haline gelmiş sözde âlimlere karşı çok ağır hücumlar yaparak İnsanları onların sohbetlerine gitmekten ve onların sözlerini dinlemekten sakındırdı.
O, bir konuşmasında şöyle diyordu:
"Ey Allah'ın kulları! Nefislerinizi eğlendiren şu adamları dinlemeyin. Onlar, sultanlar karşısında zillet gösterir, küçülürler. Onlara iyiliği emredip kötülükten sakındırmazlar. Bunu yapsalar da nifakla birleştirerek zoraki yaparlar. Allah Teala, yeryüzünü onlardan ve bütün münafıklardan temizlesin. Ya da onlara tevbeyi nasip etsin de onları kendi kapışma getirsin. Birinin kalbinde başkası olduğu halde 'Allah, Allah' dediğini gördüğümde gazaba geliyorum."
Kadiri Medresesinden mezun olan talebelerden bir gurup Sultan Nureddin Zengi ve Sultan Selahaddin Eyyubi'nin yanına göndererek siyasetle yakından ilgilendi. Talebelerinden bazıları devlet idaresinde son derece önemli roller üstlendiler.
Abdülkadir geylani Hazretleri zalim ve fasık idarecilerin her icraatını alkışlayan ve tıpkı günümüzde olduğu gibi-devlet kapısını nzık kapısı olarak gören güruhlara karşı şu çok sert uyanlar yapmıştır.
"Sultanlar (devlet ricali) birçok kişi için ilahlar oldular. Dünya, zenginlik, sıhhat, güç ve kuvvet ilahlar oldu. Yazıklar olsun size! Gölgeyi asıl, rızıklananı rızık verici, kulları mâlik, fakiri zengin, acizi güçlü, ölüyü diri sandınız. Dünya zorbalarım, firavunlarını, sultanlarım ve zenginlerini büyük görür, Allah'ı unutursanız, O'nu yüceltmemiş olursunuz. Dolayısıyla sizin hükmünüz putlara tapan kişinin hükmü gibi olur."
Şeyh Abdülkadir Geylanî hazretleri aynı zamanda tarikatı bir kurum haline getirerek insanların manevi yönden tedavi edilmelerini sağlayan ilk mürşiddir. İnsanların toplu bir şekilde bir Şeyhe bağlanması ve edep ve terbiye görmek üzere o Şeyhin yanında toplanması ilk defa onun döneminde olmuştur. Ondan önceki tasaavufi terbiye sisteminde böyle bir şey yoktu. İnsanlar tek tek giderler, şeyhlerden ders alırlardı. Bu manada Tarikatların tümü ondan sonra kurulmuştur.
Şeyh Abdülkadir Geylanî hazretlerinin hayatını inceleyenler onun insanları kitaba, sünnete ve güzel ahlaka sıkı sıkıya bağlanmaya yönlendirdiğini görecektir.
Ravza Yayınları olarak içinde yaşadığımız topluma İlk Devir ilim ve Zühd önderlerini tanıtmak amacıyla başlatmış olduğumuz bu seriye Şeyh Abdülkadir Geylani Hazretlerinin hayatını neşrederek devam ediyoruz. Sahasında yetkin bir kalem olan Üstad Ali Muhammed Sallabi'nin bu çok nefis ve derin araştırması, Türkçe olarak yayınlanan biyografiler arasında büyük mürşidin hayatını anlatan ilk ciddi eser olacaktır.
İlk Devir İlim Ve Zühd Önderleri başlığı altında yayınladığımız bu eserlerle güttüğümüz hedef Rabbani Ulema'yı milletimize tanıtmak suretiyle sapkın din bezirgânlarının gerçek niyetlerini ve kimliklerini Müslüman milletimize deşifre etmektir. Zira bu şöhret sevdalısı âlim geçinen zatlar her devirde Müslümanlar için bir yük, bir fitne unsuru olmuşlardır. Her gün medyada yeni bir figür belirmekte ve milletin dini duygulannı örselemek ve kendini beğendirmek için kırk takla atmaktadırlar. Yüce Allah bu bel'am kılıklı heriflerin fitnesinden hepimizi muhafaza buyursun ve Rabbani ülemanın izinden gitmeyi hepimize nasip etsin. Cenab-ı Hak yaptığımız amellerimizi boşa çıkarmasın. (Âmin)
Ravza Yayınları
25 Şevval 1433
12 Eylül 2012