Kitap Ruhul Beyan’dan Kıssalar ve Hisseler
Yazar İsmail Hakkı Bursevi
Tercüme Recep Tutar
Yayınevi Muallim Neşriyat
Kağıt - Cilt Şamua kağıt, Sert Ciltli
Sayfa - Ebat 704 sayfa, 17x24 cm, 2 RENKLİ
Muallim Neşriyat tarafından hazırlanan Ruhul Beyan dan Kıssalar ve Hisseler kitabını incelemektesiniz.
Ruhul Beyandan Kıssalar Hisseler kitabı hakkında yorumları oku yup kitabın konusu, özeti, fiyatı, satış şartları hakkında bilgiyi geniş bir şekilde edinebilirsiniz.
Yaratan Rabbinin adıyla oku . O, insanı " alak " dan yarattı. Oku, Senin Rabbin en cömert olandır. Alak 1-2
ruhul beyandan kıssalar hisseler
Önsöz
Bütün övgüler âlemlerin Rabbi olan Allah'a mahsustur. Salât-u Selam Muhammed Mustafa'ya, O'nun âline ve ashabına olsun.
İsmail Hakkı Bursevî'nin kuddise simdi "
Rûhu'l-Beyan tefsiri", en çok okunan tefsirlerden birisidir. İsmail Hakkı Bursevî tefsirinde müfessirlerin, âlimlerin ve tasavvuf ehlinin sözlerine yer vermiş, Kâdî Beyzâvî ve Ebu's-Suûd tefsirlerinden nakiller yapmıştır.
Rûhu'l-Beyan tefsiri aynı zamanda bir vaaz ve sohbet kitabıdır. Tefsirini yazmaktaki gayelerinden biri de bu olan müfessir, tefsirinde kıssalara da yer vermiştir. Kıssalarda bizim için büyük ibretler, dersler ve hisseler vardır.
Kıssaların tercümesinde Rûhu'l-Beyan tefsirinin on ciltlik orijinal tıpkıbasım esas alınmıştır. Kıssaları yerinde görmek isteyen kardeşlerimiz için, kıssanın aslına kıssanın geçtiği cilt ve sayfa numarası verilmiştir.
Kıssalara koyulan başlıklar Arapça metinde olmayıp, tarafımızdan ilave edilmiştir.
Ayrıca kıssaların sonundaki hisseler ise yine tercüme olmayıp kıssaya uygun "derleme"dir. (
ruhul beyandan kıssalar ve hisseler kitap, İsmail hakkı bursevi kıssalar al oku, muallim neşriyat , kıssalar hisseler kitabı, ruhul beyan hikayeleri, yazar, tercümesi, ruhul beyan tefsiri kıssalar hikayeler )
Recep TUTAR
ruhul beyandan kıssalar hisseler kitabı ndan bölüm
Şükür Nimeti Celbeder
İsa 'aleyhi's-selâm bir gün bir zenginin yanına gider. Zengini bir fakirin yanına götürür ve ona şöyle der:
"Bu fakir senin din kardeşindir. Allah-u Teâlâ zenginlik hususunda seni ondan üstün kılmış. Bundan dolayı Allah'a şükret"
Sonra fakiri bir hastanın yanma götürür ve fakire dönerek şöyle der:
"Bak sen fakirsin ama en azından hasta değilsin. Hem fakir hem de hasta olsaydın ne yapacaktın? Bundan dolayı Allah'a şükret"
Sonra hastayı bir gayri müslimin yanına götürür ve hastaya dönerek şöyle der:
"Bak! Hem hasta hem fakir hem de gayri müslim olsaydın ne yapacaktın? Sen de bundan dolayı Allah'a şükret" (Rûhu'l Beyan 5/68)
HİSSE
Şükür herkes için lazım olan bir şeydir. Çünkü herkesin üzerinde sayısız nimet vardır. Nitekim Yüce Allah celle celâlüh şöyle buyurmuştur:
"Eğer Allah'ın nimetlerini saymaya kalksanız sayamazsınız." (İbrahim Sûresi, 34)
İnsanın üzerindeki en büyük nimet, iman nimetidir. Allah muhafaza eğer insanın imanı olmasa ve bütün dünya onun olsa, hiçbir işine yaramayacaktı. Çünkü bununla geçici dünya hayatını kurtarmakla kalıp ahiretine eli boş gidecekti. İnsan iman nimeti için başını secdeden kaldırmasa yine de yeterli değildir. Çok şükretmek lazımdır.
Rasûlüllah'a sallallâhu aleyhi vesellem ümmet olmak da imandan sonraki en büyük nimettir. Nitekim bütün peygamberler, O'na ümmet olmak için dua etmiş fakat sadece İsa 'aleyhi's-selâm'ın duası kabul olmuştur.
Nimetleri düşünürken, günümüz şartlarının insana sağladığı kolaylıkları da göz önünde bulundurmak lazımdır. Buna en küçük örnek toplu taşıma araçları verilebilir.
Şükür; eldeki nimetin bağı, gelecek olan nimetin avıdır. Şükür; eldeki nimetin yok olmasına engel olduğu gibi artmasına da vesiledir. Nitekim ayet-i kerimede şöyle buyrulmuştur:
"Eğer şükrederseniz elbette size nimetimi arttırırım." (İbrahim Sûresi, 7) Şükrün kısımları vardın
Diliyle şükretmek mütevazı bir şekilde mazhar olduğu nimeti itiraf etmektir.
Bedenin ve organların şükrü vefakar olmak ve hizmet etmektir.
Kalbin şükrü ise saygı ve ihtiramı muhafaza etmek suretiyle şehâdet yaygısının üzerinde kulluk etmektir.
Denilmiştir ki:
"Gözlerin şükrü, arkadaşlarında gördüğün kusurları görmezden gelmektir; kulakların şükrü arkadaşlarından duyduğun kusurlu sözleri duymazdan gelmektir."
Sözün özü, şükür, verdiği nimetler sebebiyle Allah'a isyan etmemektir.
Denilir ki:
"Bir şükür var ki âlim olanlara aittir ve bu onların sözlerine yansır. Bir şükür var ki âbid olanlara aittir, bu da onların fiillerinden bir türdür. Bir şükür de var ki arif kullara aittir. Bu da her hallerinde onun için istikamet üzere olmakla ve içinde bulundukları her türlü nimetin ve kendilerinden zahir olan her türlü taat, ubudiyet ve zikrin Allah'ın muvaffak ve mazhar kılması ile olduğunu itiraf etmekle; kendi güç, kuvvet ve iradelerinden büsbütün sıyrılıp fena mertebesine erişmekle; kendi acizliklerini, eksikliklerini ve bilgisizliklerini itiraf etmekle ve her hallerinde Allah'a karşı boyun eğmekle olur."
Ebubekir el-Verrâk (rh.a.) şöyle demiştir:
"Nimete şükretmek, minneti görmek, saygı ve ihtiramı korumaktır." Denilmiştir ki:
"Nimete şükretmek, nimetler içinde olan nefsini davetsiz misafir olarak görebilmektir."
Ebû Osman el-Mâzinî (rh.a.) şöyle demiştir: "Şükür, kişinin şükretmekten aciz olduğunu idrak edebilmesidir."
Her nimet bir davettir
Nimeti fark etmeyince onu vereni de hatırlamıyorsunuz. Nimeti vereni gözetmemek, o nimetin niçin verildiğini düşünmeyi de engelliyor ve nihayet Allah'ın bahşettiği nimetleri O'nun rızası hilafına kullanıp nankörlüğün en kötüsüne düşebiliyor insan. Halbuki Cenab-ı Hakkın ihsan ettiği her nimet bizi hakka ve hayra davettir. O davete icabet şükürle olur. Bu anlamda şükür, kulun nail olduğu nimetleri Allah'ın istediği şekilde kullanıp O'na yönelmesi, bütün yeteneklerini, bütün imkânlarını Allah'ın rızasını kazanmak için seferber etmesidir. Dolayısıyla farzları yerine getirmek, ibadetleri aksatmamak, Sünnet'e uymak, haramlardan ve mekruhlardan kaçınmak, günahları terk etmek şükürdür. Yahut dil ile "Allah'a şükürler olsun" deyip, "Elhamdülillah" deyip günah işlemeye devam etmek, haramlardan sakınmamak şükür değildir.
Beş Yüz Senelik İbadetin Değeri
Peygamber Efendimiz sallallâhu aleyhi ve sellem bir gün sahabeye şöyle buyurdu:
"Biraz önce dostum Cebrail aleyhisselam yanımdaydı.
Bana şöyle dedi:
Ey Muhammedi Seni hak ile gönderen Allah 'a yemin ederek söylüyorum ki, (geçmiş ümmetlerde yaşamış olan) bir adam, bir adanın üzerindeki dağın tepesinde Allah'a tam 500 sene ibadet etti. Allah-u Teâlâ onun için dağın eteğinde tatlı su pınarı çıkarmış ve bir nar ağacı bitirmişti. Nar ağacı her gün sadece bir tane meyve veriyordu. O kul akşam olduğu zaman dağın eteğine iniyor, abdest alıyor ve narı dalından koparıp yiyordu. Sonra dağın tepesine çıkıyor, namaza duruyor (ve o şekilde ertesi akşama kadar ibadet ediyordu. Ertesi akşam tekrar aşağı iniyor, abdest alıyor ve narı yiyordu.
O kul Allah'a şöyle dua etti:
'Ya Rabbi ölüm vaktim geldiği zaman, ne olur benim ruhumu secdede al, sen beni diriltinceye kadar toprak cesedimi çürütmesin ve hiçbir şey cesedime zarar vermesin." Allah onun duasını kabul etti ve ruhunu secdede aldı.
Biz göğe inip çıkarken onu görüyoruz; o şu anda secde halinde duruyor. Kıyamet günü olduğu zaman Allah-u Teâlâ onu huzurunda durduracak ve ona şöyle diyecek:
Ey kulum! Seni cennete rahmetimle mi yoksa amelinle mi girdireyim?
Beni amelimle cennete girdir, Ya Rabbi!
Bunun üzerine Allah-u Teâlâ meleklere şöyle emredecek:
"Kuluma verdiğim nimetlerle, amelini karşılaştırın. (Yani terazinin bir kefesine kulumun amelini koyun, bir kefesine de üzerindeki nimetlerimi koyun.)"
500 senelik ibadet sadece bir tane göz nimetini karşılar. Diğer nimetlerle kıyas edecek amel kalmamış olur.
Bunun üzerine Allah-u Teâlâ meleklere:
"Kulumu cehenneme götürün" diye emreder.
Kul:
"Ya Rabbi! Beni rahmetinle cennete girdir," der. Allah-u Teâlâ kulunun huzuruna getirilmesini emreder ve ona şöyle buyurur:
Ey kulum! Seni kim yarattı?
Sen Ya Rabbi!
Bu, amelinle mi oldu, yoksa rahmetimle mi?
Rahmetinle Ya Rabbi!
Sana 500 sene ibadet etme gücünü kim verdi?
Sen Ya Rabbi!
Seni adanın üzerindeki dağdan kim indirdi? Tuzlu suyun içinden senin için kim tatlı su çıkardı? Senin için her gün bir tane nar meyvesini kim bitirdi?
Halbuki nar, senede sadece bir kere meyve verir. Sen benden ruhunu secdede almamı istedin, bunu da yaptım. Sana bütün bunları kim yaptı?
- Sen Ya Rabbi!
- Bütün bunları sana rahmetimle yapmıştım. Şimdi de seni rahmetimle cennete girdiriyorum.
4 (Rûhu'l Beyan 9-374)
Şükür sadece nimete yapılır. Örneğin; "sağlığın sıhhatin nasıl?" diye sorulduğu zaman, eğer hasta değilse, "şükür iyiyim," denilebilir. Ama eğer hasta ise "şükür hastayım," denilmez. Çünkü şükür nimetin artmasına sebep olduğu için, "Ya Rabbi, hastalığımı arttır!" denilmiş gibi olur.
Böyle bir durumda elhamdülillah demek lazımdır. Çünkü hamd, hem nimete, hem de belaya yapılır. Sıkıntı anında hamd edilmesinin hikmeti şudur: "Allah daha büyük bir sıkıntı veya daha büyük bir hastalık da verebilirdi. Elhamdülillah denildiği zaman, "Elhamdülillah başım ağrıyor, ama en azından şuramda ağrımıyor," denilmiş gibi olur.
Nimetleri düşünürken insanın kendisinden daha kötü ve zor durumda olanlara bakması, dünya nimetleri hakkında söz konusudur.
Nitekim Peygamber Efendimiz sallallâhu 'aleyhi ve sellem şöyle buyurmuştur:
"Dünyalık hususunda, sizden daha az imkânı olanlara bakınız; sizden daha iyi durumda olanlara bakmayınız. Zira bu, Allah'ın üzerinizdeki nimetlerini küçümsememenize sebep olur."
5
Salih ameller, yani ahiret hususunda ise; kendisinden daha iyi durumda olanlara, daha çok ibadet edenlere bakmalı, onlar gibi olmaya çalışmalıdır.
Nitekim Peygamber Efendimiz saiiailâhu 'aleyhi ve sellem şöyle buyurmuştur:
4 Beyhaki, iman: 4620; Hâkim Müstedrek, Tövbe ve İnabe: 7637.
s Müslim, Zühd: 7916.
"İki özellik vardır ki her kimde o iki özellik bulunursa, Allah-u Teâlâ o kimseyi, şükredici ve sabredici olarak yazar;
Dünyalık hususunda kendisinden daha az imkânlara sahip olanlara bakıp, elindeki nimetlerden dolayı Allah'a hamdeden kimse, Dini hususunda, kendisinden daha çok ibadet edenlere bakıp onlara uyan, onlar gibi olmaya çalışan kimse.'
Günün ve Gecenin Şükrünü Eda Ettirecek Bir Dua
"Ey Allah'ım! Bu sabah bende veya yarattıklarından herhangi birinde bulunan bütün nimetler sadece sendendir. Senin ortağın yoktur. Hamd ve şükür sana mahsustur."
Aynı duayı akşamları da yapmalı; fakat "bu sabah" yerine "bu akşam" demelidir.
Bir Hadis-i şerifte şöyle buyrulmuştur:
"Bu duayı gündüz yapan kimse, o günün şükrünü, gece yapan kimse de o gecenin şükrünü eda etmiş olur."
7
Bu dua abdestsizken de yapılabilir.
6 Tirmizi, kıyametin sıfatları: 2512.
7 Ebu Davut, Edep: 5075.
Ruhul Beyandan kıssalar hisseler kitabı nın içeriği
Önsöz
İsmail Hakkı
Bursevi
Ruhu'l Beyan Tefsiri
Ruhu'l Beyan'dan
Kıssalar ve Hisseler
Şükür Nimeti Celbeder
Hata ve Tövbe
Ateşin Yakmadığı Adam
Misk Kokulu Adam
İman ve Nefsi Temizlemek
Kul Hakkı
Yönetici
Takvanın Zirvesi
Küçük Şey Yoktur
Meleklerin Methine Mazhar Olmak
Selam Vermek
Korku ve Ümit Arası
Mukaddesata Tazim
Azığı Az Kurtuluşu Zor Olan Gün
Amel ve Niyet
Huzur-u Kalp ile Duanın Kabulü
Dua ve Cehennemden Beraat
Kulların Görevlerini Yapması
Günah ve Tövbe
Zayi Olan Dua
İsm-i Azam Duası
Bir Kerpiç ve Bezin Hesabı
Başkasını Kendine Tercih Etmek
Nefsi Terbiye Etmek
İmansız Gitmeye Sebep Olan Şeyler 1
İmansız Gitmeye Sebep Olan Şeyler 2
İmansız Gitmeye Sebep Olan Şeyler 3
Akıllı Kişi
Azrail ve Adamın Eceli
Ölüme Engel Var mıdır?
Doğru Olanı Almak
Kabir, iyilik ve Kötülüklerin Sandukasıdır
Hüsn-ü Zan
Genç Adam ve Dünya
İbadet İçin Vakit Ayırmak
Nasihat ve Maneviyat
Mevki, Makam ve Tahtın Kıymeti
Dünya Malı
Hakiki Köle
Asıl Yaya Kimdir?
Kıyamet Gününün Uzunluğu
Bir Bakışın Hesabı
Cömertliğin Zirvesi
Hz. Ebu Bekir'in Makamı
Kalpteki Doğruluğun Zahire Taşması
Az Sözle Çok Şey Anlamak
Hz. İbrahim'in Dostluğu
Ana-Babaya İtaat
Huzura Çıkmadan Halimizi Hesaba Çekmek
Hayırlı Amel
Uzun Ömrün Sırrı
Kalıcı Saltanat
En Kötü Şey
İyilikler Karşılıksız Kalmaz.
Dünya Sevgisi
Allah'ın Kelâmına verilen Değer
Yüz Bin Dirheme Cennet Köşkü
Bilmiyorum Demek İlmin Yansıdır
Edep ile Kabul Olan Dua
Asıl İnsanlar
Şeytanın Güç Yetiremediği Topluluk
Allah'ın Dinine Hizmeti Becerebilen İnsan
Rabiatü'l-Adeviyye'nin İbadeti
Hiç Kimsenin Göremediği Bir Yer
Asıl Miras
Gerçek Kullar
Soğuk Suyla Gelen Güzel Cariye
Kur'an'la Müslüman Olan Putperest
Takvalı Kimsenin Ameli
Asıl Vaaz
Yanlış İstek
Zahid ile Arifin Yürüyüşü
Gece Gündüz İbadetin Mükâfatı
Sütle Geçen Huy
Tartıda Hile
Herkes Yaşadığı Gibi Ölür 1
Herkes Yaşadığı Gibi Ölür 2
Allah'ın Kılıcıyla Ölen Genç
Evin Sahibi
Bir Hurmayla Dolan Kefe
Bir Avuç Toprak
Öğretilen İlmin Faydası
Babamın Azabını Bana Kat
Bir Şükür
Şeytanın Nasihati
Cömert Fasığın Cimri Mü'minden Üstünlüğü
Yırtıcı Hayvanların Yanına Gelmek İstediği Adam
Allah-u Teala İçin Süslenmek
İtaat ve Muhalefet
El Emeği ile Rızık Temini
Söz Vermek
Yola Çıkılacak İnsan
Zenginliği İstememek
Aynâ-i Merziye
Şeytanın Hilesi
Söz Taşımak
Üç Suç
Allah Rızası İçin-1
Allah Rızası İçin-2
En Güzel Dost
Faydasız İlim
On Üç Yıl Süren Hesap
Altı Tavsiye
İki İstek
Allah'ın Kitabına Sor
Allah Katından Gelen Yiyecek
Başkasının Tarlasına Giren Öküz
Kırılmayan Değnek
Boşa Giden Ömür
Harap Olmayacak Yer
Pis Kokan Leşin Beyaz Dişleri
Niyete Göre Nar
Şeytanın Huyları
Sözünde Durmak
Senin Neyin Var?
Mal ve Mülkle Gelen Düşmanlık
Nefis Muhasebesi
Rasülüllâh (s.a.v.) Sevinsin Diye Kılınan Namaz
Çirkin Huri
Kendini Bu Kadar Yormasan
Aç Gözlülük
En İyi ve En Kötü İki Organ
Bel'am B. Bur ve Musa (a.s.) Kıssası
Nur Dolu El
Salavatla Gelen Nur
Salavatla Gelen Yardım
Kötülüğe iyilik
Yâsin Sûresi'yle Kovulan Köpek
Söz Taşımak
Allah İçin Sevmek
Dokuz Akıl Bir Şehvet
Edep Yâ Hü!
Niye Daha Çok Almadım?
Kendini Bilmek
Delilin Var mı?
Hz. Muhammed'in (s.a.v.) İsmine Hürmetinden Dolayı
Misafire Hizmet
Siyah Et
Ölümü Sevmemek
Kibrin Sonu
Hangisini Daha Çok Seversin?
Sen Hacca Gitmedin mi?
Asıl Cihad
Şöhretten Korkmak
İblisin Korkusu
O'nu Listenin En Başına Yaz
Bu Gülmek Nereden Geliyor?
Cennetin Kokusunu Alan Genç
Hangisi Daha Akıllı
Sekiz Şey Yerine Sekiz Şey
Azrail (a.s.) ve İki Adam
Pislik Böceği
Cömertlikle Gelen Zenginlik
Kötülük Yapana Kötülüğü Yeter
Niyetinden Vazgeç
Şeytandan Allah'a Sığının
Allah'a Emanet Etmek
Tıp İlminin Kaynağı
Padişahın Sevdiği Vezir
İlim, Haya ve Akıl
Takvanın Böylesi
Şükür ve Başkasını Kendine Tercih Etmek
Allah'ın Yücelttiği Genç
Gerçek Dost
Anneye İyi Davranmak
Tevekkül
Allah Bizi Terk Etmez
Ya Haberin Yoksa!
Benim Haccım Budur
Uyumaya Utanmıyor musun?
Hangisi Daha Üstün?
Tevazu Sahibi Olmak
Haksız Para
Beni de Azlardan Kıl!
Uyanık Balıkçı
Akıllı Horoz
Kimseye Yakışmayan Kötülük
Dünyadan Ayrılmak
Cennete Bedava Girilir mi?
Üç Günlük Orucun Mükâfatı
İmtihan
Tüm İyilikleri Yapan Adam
Sünnet ile Amel Etmek
Kabul Olmayan Dua
Beni Kabul Eder misin Allah'ım?
Sahabeye Dil Uzatmanın Cezası
Cennedlik Sahabe
Ölüme Üzülmeyen Abid
Allah-u Teâlâ Mekândan Münezzehtir
Şükreden Bir Kul Olmayayım mı?
Akıllı Kimse
Gafletten Uyandırmak
Bir Gün, Birçok Günah
Üzerimizdeki Gözetleyici
Zalimin Ta Kendisi
Faiz Olur
Faiz Olabilir
Karun ile Hz. Musa
Oyun Oynamak İçin Yaratılmadık
Allah Dostu Olmak
İblisi Ağlatan Şeyler
Kaçış İçin Yol Var mıdır?
Hz. Hasan'ın Vaazı
Sadaka Vermek
Allah'ı Zikretmek
İnsan Olamayan Katır
Amele Göre Kabir
Dünyadaki Cennet
Peygamber Soyundan Olsa Bile
Keşke Ben Olsaydım
Başka Bir Şey Bulamadın mı?
Senin Nasibin Dilin Olacaktır
Allah'tan Korkan Genç
Ölmeyen Genç
Kuvvetliye İsyan Eden Zayıf
Kurbağanın Teşbihi
Şeytanın Ümidi
Yanmayan Elbise
Üç Kadı
Şeytanı Yenen Abid
İki Vaiz
Elli Senedir Seni Bekliyordum!
Bana Lanet Etme!
Selam İki Çeşit midir. Üç Çeşit midir?
Nasıl Şikâyet Edebilirim?
Saltanatın Kıymeti
Utanmıyor musun?
Bunda Şaşacak Ne Var?
Onları Senden Kabul Etmiyorum!
Niye Sürekli Ağlıyorsun?
Halifenin Sarayı Nerede?
Ayağımın Suçu Ne?
Sevmediğini Çağırır mısın?
Bu Yaptıkları Ona Fayda Sağlamaz!
Biz Onun İşini Bitirdik!
Kuruyan Şeker Kamışı
Hayatı Boyunca Ona Azap Ederdim!
Böyle Daha Güzel Olmadı mı?
Yüküm Nedir?
Benimle Alay Etme!
Hz, Ömer'i Ağlatan Şey!
Kapının Eşiği!
Asıl Cömertlik
Havada Oturan Adam
Bana Bal Getirin!
Sen ise Ağlıyorsun
Niçin Allah'a Allah için İbadet Etmiyorsun?
Rüyayla Gelen İkaz
Sana Yüz Dinar Versin
Köleler Böyle mi Oturur?
Dört Dirhem Ver Al!
İbadet ve Dünya Malı
Hz. İsa Gibi Olmak
Üç Şartım Var
İkimiz de Cennetliğiz!
Gezmeye Çıktığınız Zaman Böyle Çıkın!
Müslüman Olmanın Vakti Geldi!
Ben Ondan Razıyım Sen de Ondan Razı ol!
Korkma, Gir!
Öyleyse Bilene Havale Et!
Doğruluğun Karşılığı
Ben Böyle Hüküm Veririm!
Niçin Hz. Ömer Gibi Adil Olmuyorsun?
İki Günün Eşit Olduğu Zaman Noksansın
Üç Şey Olmaksızın Üç Şeyi İddia Eden Yalancıdır
Ya Rabbi! Bütün Kulların Bunu Söylüyor
Ya da Bildiğin Zata İsyan Ediyorsun
Benim Senin Arkadaşlığına İhtiyacım Yok
Âlimlerin Ziyaretine Geldiği Kadın
Biz Seninle Böyle Anlaşmamıştık
Hayırlı Kimse
Mahlûkatın Gücü
Salih Bir Kimse
Senin Gibi Olabilseydim
Nasibin Bu mu Olacaktı?
Kralın Tövbesi
Kul Hidayet Yolunu Ne Zaman Bulur?
Behlûl'ün Duvara Yazdıkları
Bin Dirhemlik Kuş Yavrusu
Bir Gecede Arapçayı Öğrenen Zat
Vaat Olunan Burada Değil!
Allah'ın Evinde Allah'tan Başkasından Bir Şey İstemem!
Şeytana Aldırmayan Adam
İyilikler Karşılıksız Kalmaz
Keşke Hiç Hediye Edilmeseydi
Etme Bulma Dünyası
Bir Lokma Ekmek ve Bir Yudum Suya Kanaat
Beyaz Eşek Ondan Daha Âlimdir
Altı Güzel Şey
Doğruyu Dinleyip Kabul Etmek
Rasûlüllâh'ın Hicreti
Bana Tokat Atan Herkese Birer Ceviz Vereceğim!
İblis'in Hz. Nûh ile Karşılaşması
Susarsan Kurtulursun
Beş Şey
Muallim Neşriyat tarafından hazırlanan Ruhul Beyan dan Kıssalar ve Hisseler kitabı nı incele diniz.