Kitap Büyük İslam İlmihali
Yazar Ömer Nasuhi Bilmen
Tercüme Ali Fikri Yavuz
Yayınevi Hikmet Neşriyat
Kağıt Cilt 2.Hamur - Karton Ciltli
Sayfa Ebat 701 sayfa - 13,5x21 cm, Orta Boy
Yayın Yılı 2011
Ömer Nasuhi Bilmen Büyük İslam İlmihali kitabı nı incelemektesiniz.
Hikmet Yayınları İslam İlmihali hakkındaki yorumları oku yup kitabın konusu, özeti, fiyatı, satış şartları hakkında bilgiyi geniş bir şekilde edinebilirsiniz.
Yaratan Rabbinin adıyla oku . O, insanı " alak " dan yarattı. Oku, Senin Rabbin en cömert olandır. Alak 1-2
ÖNSÖZ
Müslümanların her konuda bilgi sahibi olmaları bir görevdir. Din konusunda bilgi ise " ilmihal " (herkesin durumuna gerekli olan bilgiler) adını alarak en önemli yeri tutar. Her müslümanın, İslâm dini konusunda yeterli bilgi sahibi olması bir farzdır. Edindiği bilgilerle de üzerine düşen dinî görevleri yerine getirmiş olacaktır.
Aslında bütün insanlığın manevi ruhu yerinde olan dinden, din bilgisinden hiç kimse uzak kalamaz. Öteden beri ister ilkel olsun ister medenî toplumlar, hiçbiri bir dine bağlı kalmaktan dışarı çıkamamıştır.
İnsanların gerçek mutlulukları ve saadetleri ilâhî bir din yolu ile ortaya çıkar. Böylece insanların ruhları ve vicdanları, böyle bir din ile huzursuzluktan kurtulur, yatışır. İnsanlığın yaratılışındaki yüksek amaç, ancak böyle ilâhî bir dine sarılmakla gerçekleşir.
Öyle ise uyanık bir ruha, temiz bir vicdana sahip olan insan böyle gerçek bir dinden nasıl uzak kalabilir? Kendi benliğini, geleceğini ve mutluluğunu korumak isteyen bir insan, böyle yüce bir dinin inançlara, temizliğe, ibadete, helâl ve harama, ahlâka dair kutsal hükümlerinden muhtaç bulunduklarım öğrenip uygulamak duygusundan nasıl habersiz kalabilir?
O mübarek dinin yaşamasına, yükselmesine, yayılmasına, medeniyet saçan şanlı tarihine ait bazı bilgileri öğrenmek isteğinden, insan nasıl gafil bulunabilir?
Hiç şüphe yok ki benliklerini kaybetmeyen uyanık kişi ve cemiyetler, bu ihtiyacı ruhlarında duymuşlardır. Dinî eserleri aramayı, onları bulup okumayı gerekli görmüşlerdir.
İnsanların, yaratılışlarındaki meyilleri ve ruhî ihtiyaçları sebebiyle her asırda din bilginleri tarafından sayısız dinî eserler yazılmıştır. Ancak her devrin ve muhitin durumuna ve kabiliyetine göre bu gibi eserlerde bir yenilik göstermek, mana ve ruhları değişmeyecek şekilde dinî meseleleri imkân dahilinde herkesin anlayabileceği bir ifadeyle yazmak, bunların birtakım hikmet ve faydalarım sade bir dille ortaya koymak da çok gereklidir.
İslâm dininin kapsadığı hükümler esas bakımından dört kısma ayrılır:
- İtikada ait hükümler,
- İbadetlere ve amellere ait hükümler,
- Helâl ve haram olan şeylere, mübah ve mekruhlara ait hükümler,
- Ahlâka ait hükümler.
Bu dört kısım hükümler üzerinde çok geniş ve değerli eserler yazıldığı gibi, özet halinde kolay anlaşılır eserler de fazlasıyla yazılmıştır. Gerçek şu ki bu dört kısmın her biri üzerinde ayrı ayrı birer kitap kaleme alınmış, fakat bu dört kısmı bir araya toplayan kitaplar azınlıkta kalmıştır.
Biz aslında ayrıntılı eserlerden uzak kalamayız. Ancak böyle geniş kapsamlı kitapları okuyup onlardan gerekli meseleleri seçip ayırmaya herkesin gücü yetmez. Görevleri ve zamanları buna elverişli olmaz. Çok kısa eserler de ihtiyacı karşılamaya yeterli olmaz, maksadı karşılayamaz. Üstelik bu kitapların ifadesi ağır olursa, istenilen bilgileri elde etmek çok güçleşir.
Çeşitli görev ve hizmetlere ayrılmış olan din kardeşlerimizin dinî ihtiyaçlarını yeterince karşılayabilecek bir "ilmihal" kitabı yazılmasını çok kimseler benden isteyerek bana başvurmuşlardı. Bunun üzerine kutsal dinimizin itikada, temizliğe, ibadete, kerahiyet (hoş olmayan) ve istihsana (güzel olan şeylere), ahlâka dair hükümleri üzerinde ve bir kısım büyük peygamberlerin hayatları ile İslâm dininin tarihçesine ait on kitaptan ibaret oldukça büyük bir ilmihal kitabı yazmayı bir görev saydım. Yüce Allah'tan yardımlar dileyerek bu görevi yerine getirmeye başladım. En güvenilir, en kıymetli din kitaplarımıza başvurdum, ibadetler kısmım daha uzunca hazırlamaya çalıştım. İkram ve feyzi bol olan Allah Teâlâ'nın yardım ve ihsanı ile meydana gelen bu esere Büyük İslâm İlmihali adını verdim.
Eğer bu eserim, din kardeşlerimin faydalanmalarına hizmet ederek hayırlı dualarını kazanmaya vesile olursa, kendimi bahtiyar sayarım. Bütün yazı ve çalışmaları ile yalnız Hak Teâlâ'nın rızasını kazanmak isteyen âciz bir yazar için, bundan büyük bir mükâfat olmaz. Başarı yüce Allah'tandır.
Fatih Dersiamlarından
Erzurumlu Ömer Nasuhi Bilmen
TAKDİM
Merhum hocamız Ömer Nasuhi Bilmen'in, Diyanet İşleri Başkanlığı görevinden emekli olmadan önce, İstanbul Müftülüğü zamanında altı yıl kadar birlikte çalıştım. İlim ve faziletini, ahlâk üstünlüğünü yakından tanımak şerefine kavuştuğumdan dolayı yüce Allah'a hamdederim.
Yazmış olduğu eserler, yıllardır okuyucuların ellerinden düşmediği gibi, ilim ve faziletinin yüksekliğinden dolayı müslümanlar arasında onu tanımayan yok gibidir. Bıraktığı her eser, sünnet ehli inancına dayalı, güvenilir, çok değerli bir kitaptır. Yıllardır basılmakta ve basılmaları devam etmektedir. Bir hadis-i şerifte buyrulduğuna göre, '(Öldükten sonra câri (sevabı sürekli akıp gelen) sadakadan biri de kendisinden faydalanılan bir ilimdir." Bu bakımdan merhum hocamız geride bıraktığı birçok eseriyle bu büyük manevi mükâfata kavuşmuş bulunmaktadır. Yüce Allah bizlere de rızasına uygun bu gibi hizmetler nasip buyursun.
Muhterem hocamızın yetiştiği devirdeki dil, daha çok Osmanlıca deyimlerin çokluğu bakımından değer kazanıyordu. Bunun tesiri altında kalınarak eserlerindeki ifade, bugünkü neslin anlayabileceği şekilde kolaylık arzetmediğinden, Büyük İslâm İlmihali adlı kitabı nın elden geldiği kadar, aslında hiçbir değişiklik yapmaksızın sadeleştirilmesi benden istendi.
Böyle bir çalışmayı kabul etmek, benim için bir şeref olduğu kadar okuyuculara da bir kolaylık sağlaması bakımından, yerine getirilmesi gereken bir görevdi.
Elimden geldiği kadar metne ve manaya sadık kalarak sadeleştirip bugünkü nesiller tarafından kolayca anlaşılabilecek bir dile çevirmeye çalıştım.
Allah Teâlâ'dan devamlı olarak müslümanlara manevi yarar ve okuyanlara kolaylıklar sağlamasını diler, kusurlarımın bağışlanmasını niyaz ederim.
A. Fikri YAVUZ
SUNUŞ
İlmihaller insanların birbirlerine, topluma ve Allah Teâlâ'ya karşı olan davranışlarını, İslâm dininin açıkladığı şekilde anlatan kitaplardır. Günlük yaşantımızı ve ibadetlerimizi düzenleyen temel dinî bilgileri verirler.
İslâm'ın inanç, ibadet ve günlük yaşayışa ilişkin hükümlerini bilmek her müslümanın görevidir. Müslümanca bir hayat için gerekli olan hukukî esaslar ilmihal kitapları ile öğrenilegelmiştir. Bu kitaplarda belirtilen hukukî kurallar, insanların sosyal yaşantısına tesir eden dinî ve ahlâkî kurallarla birlikte bir bütünün parçasını oluşturur. Dolayısıyla bu topraklarda yaşayan insanların zihniyetini, kendini ifade tarzım, dünya görüşünü, kısaca doğasını tanımak isteyenler için en önemli kaynaklardan biri de ilmihal kitaplarıdır.
Ömer Nasuhi Bilmen (v. 1971), ilmî fazileti ve ahlâkî üstünlüğü konusunda son dönem âlimlerinin üzerinde ittifak ettikleri bir isimdir. Hazırlamış olduğu Büyük İslâm İlmihali son elli yılda milyonlarca adet basılmıştır. Okuyucudan gördüğü talep, toplumun bu konudaki ihtiyacına cevap verdiği sonucunu doğurur. Eser Ehl-i sünnet inancına dayanır. Fıkhî hükümler güvenilir kaynaklardan çıkartılmıştır. Günlük ihtiyaçlar göz önüne alınarak insanların kolayca anlayabileceği şekilde hazırlanmıştır.
Merhum Ali Fikri Yavuz hocaefendinin metindeki manaya sadık kalarak bugünkü nesillerin daha iyi anlamasını sağlayan sadeleştirmesi, Büyük İslâm İlmihali'ne olan talebi artırarak devam ettirmiştir.